Οι καταναλωτές ενστερνίζονται το πνεύμα των γιορτών και επικεντρώνονται στη διάδοση του απαραίτητου εύθυμου πνεύματος στους οικείους τους. Ωστόσο η εκτεταμένη αβεβαιότητα και οι οικονομικές πιέσεις τούς ωθούν να προγραμματίσουν τις αγορές τους με μεγαλύτερη ακρίβεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 16ης Ετήσιας Έρευνας Εορταστικών Αγορών από την Accenture, καλωσορίζοντας το ολοένα και πιο δημοφιλές κίνημα των “οργανωμένων καταναλωτών”.
Αντιμέτωπη με το υψηλότερο κόστος και την έντονη εστίασή της στο να πάρει αυτό που πραγματικά χρειάζεται για τις φετινές γιορτές, η ομάδα των “οργανωμένων καταναλωτών” που αναδύεται αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, σχεδιάζει με ακρίβεια πώς να δαπανήσει τα χρήματά της για τις φετινές εορταστικές αγορές. Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των καταναλωτών δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να τηρήσει τον προϋπολογισμό που είχε θέση εξαρχής, ενώ το 45% επισήμανε ότι έχει πραγματοποιήσει τις αγορές της στις εκπτωτικές περιόδους που προηγήθηκαν, προκειμένου να αναζητήσει τις πιο συμφέρουσες τιμές.
Ειδικότερα, η έρευνα που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 Αμερικανούς καταναλωτές διαπίστωσε ότι πολλοί ήταν οι “οργανωμένοι καταναλωτές” που έσπευσαν να δικαιώσουν το χαρακτηρισμό αυτό, κατά την Black Friday και την Cyber Monday. Το 45% αγόρασε ορισμένα είδη κατά το συγκεκριμένο διάστημα, που κάθε χρονιά αναδεικνύεται στον ιδανικό προάγγελο της κύριας εορταστικής αγοραστικής σεζόν χάρη στις γενναίες εκπτώσεις του.
Διαβάστε επίσης: Είναι αυτό το online marketplace του μέλλοντος;
Σε στιγμές όπως αυτή που οι τιμές αυξάνονται, οι καταναλωτές αισθάνονται την αστάθεια και την αβεβαιότητα και προγραμματίζουν το πώς μπορούν να διασφαλίσουν ότι μπορούν να απολαύσουν τις γιορτές. Για να πετύχουν το στόχο τους αυτό, δεν φαίνεται όμως ότι αρκούν μόνο οι προσιτές τιμές. Θέλουν και κάτι παραπάνω που όμως δεν θα τους κοστίσει. Και αυτό δεν είναι άλλο από την παραμετροποίηση. Για να το πετύχουν αυτό οι retailers διαθέτουν ένα ισχυρό εργαλείο, τα δεδομένα των πελατών τους και τα αναλυτικά στοιχεία, που αν τα αξιοποιήσουν θα είναι σε θέση να παρέχουν στοχευμένες και εξαιρετικά προσαρμοσμένες προσφορές στις διάφορες κατηγορίες πελατών τους χωρίς να προσμένουν κέρδη από την κίνηση αυτή. Και εκείνοι θα τους ανταμείψουν ακριβώς γι’ αυτό: επειδή βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εξατομικευμένης και ευχάριστης εμπειρίας χωρίς να τους ζητούν περισσότερα χρήματα.
Στην ίδια έρευνα συμμετείχαν 150 στελέχη λιανικής στις Η.Π.Α., τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα επισήμαναν ότι προσπαθούν να ανταποκριθούν στο νέο καταναλωτικό ρεύμα, λαμβάνοντας μέτρα για να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο από τις δαπάνες τους. Η αυξημένη διαφημιστική δραστηριότητα και οι εγγυήσεις διαθεσιμότητας των ευπώλητων προϊόντων αποτελούν μέρος των σχεδίων τους για την τρέχουσα σεζόν. Επιπλέον, το 37% τόνισε ότι η εταιρεία τους αποθηκεύει αγαθά για να εξασφαλίσει τον επαρκή εφοδιασμό της αγοράς τους. Ανάλογα, ισχυρίστηκαν ότι λαμβάνουν ειδικά μέτρα ή προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να διαθέσουν τα πλεονάζοντα αποθέματά τους, ενώ ένα 32% βελτιστοποιεί εκ νέου τις τιμές και τις προσφορές του.
Και είναι λογικό. Καθώς οι εκπτωτικές ημέρες ανήκουν πια στο παρελθόν, πολλοί είναι οι retailers που διαθέτουν πλεονάζον απόθεμα που πρέπει να πουλήσουν, κάτι που αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο νέο για όσους καταναλωτές αναζητούν προσφορές για να διατηρήσουν το budget τους εντός των ορίων που έχουν θέσει οι ίδιοι.
Παρά τη συμπίεση των οικονομικών τους, οι “οργανωμένοι καταναλωτές” αναζητούν τρόπους να διαδώσουν τη χαρά των γιορτών ακόμη και μέσω φιλανθρωπικών δωρεών. Το 27% θα εφαρμόσουν και φέτος την επιτυχημένη κατά τα δικά τους δεδομένα περσινή τακτική τους για χρηματικές δωρεές, ενώ το 31% θα στραφεί σε δωρεές προϊόντων, τροφίμων και παιχνιδιών σε αντίστοιχους οργανισμούς. Ενώ όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος οι δωροκάρτες θα αποτελέσουν ακόμη μια δημοφιλή επιλογή, με το 72% των καταναλωτών να ισχυρίζεται ότι δεν σκοπεύει να υπερβεί το οικονομικό τους όριο. Φέτος μάλιστα υπάρχουν και ισχυρές ενδείξεις ότι μια μικρή μερίδα καταναλωτών αφιερώνουν χρόνο για diy και homemade δώρα.
Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η παροχή πρόσθετων υπηρεσιών θα μπορούσε να βοηθήσει τους retailers να αυξήσουν τα ποσοστά τους στα καταστήματα και να συμβάλουν σε θετικές εμπειρίες αγορών. Για παράδειγμα, τα δύο τρίτα (68%) των καταναλωτών και το 88% των μεγαλύτερων ηλικιών των Millennials, υποστήριξαν ότι υπηρεσίες θα τους προσέλκυαν περισσότερο να ψωνίσουν από έναν retailer έναντι ενός κάποιου άλλου.
Διαβάστε ακόμα: Τι αγορές θα πραγματοποιήσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι μαμάδες;
Την προτίμησή τους εξάλλου συγκεντρώνει και η υπηρεσία ενός αποκλειστικού χώρου στα καταστήματα για την παραλαβή προϊόντων που έχουν πραγγείλει στο διαδίκτυο. Κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι το ένα τρίτο (32%) των καταναλωτών αναμένουν να αυξηθούν οι τιμές των υπηρεσιών παράδοσης. Οι retailers με φυσικά καταστήματα θα μπορούσαν να κερδίσουν το στοίχημα της φετινής εορταστικής σεζόν καθώς οι καταναλωτές αναζητούν το τέλειο δώρο, μια ξεχωριστή εμπειρία ή απλώς την ησυχία τους παραλαμβάνοντας στα σημεία αυτά τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει στο διαδίκτυο για να εξασφαλίσουν ότι έχουν το προϊόν στα χέρια τους.
Παρά το γεγονός ότι το 60% των “οργανωμένων καταναλωτών” δεν σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από 30 ευρώ σε ένα φυσικό κατάστημα ή σε e-shop, η εορταστική τους διάθεση παραμένει στα ύψη. Κάτι που δεν τους εμποδίζει να ακολουθούν το δικό τους στρατηγικό σχεδιασμό των οικονομικών τους, να αναζητούν την αγοραστική εμπειρία ακόμη και στα malls. Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν μια αβέβαιη οικονομία να πλήξει την ωραιότερη εποχή του χρόνου. Γι’ αυτό προσέχουν για να έχουν.
Με πληροφορίες από Forbes | Accenture
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.