Η λέξη “shopping” πρωταγωνιστεί σε συζητήσεις και έρευνες αγορών στα social media, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην τελική επιλογή των καταναλωτών και στην εικόνα των brands.
Οι αγορές ήταν πάντα μια κοινωνική εμπειρία. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να πηγαίνουν για ψώνια στο εμπορικό κέντρο, παρέα με φίλους και να ζητάνε τη γνώμη τους πριν προχωρήσουν σε αγορά. Ήταν φυσική εξέλιξη λοιπόν οι συζητήσεις σχετικά με την αγορά και τις μάρκες, να μεταφερθούν και στο διαδίκτυο.
Προκειμένου να ανακαλύψει λοιπόν κατά πόσο επηρεάζει πραγματικά τις πωλήσεις η συζήτηση για brands και προϊόντα στα social media, αλλά και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη διάδραση αυτή, το Twitter συνεργάστηκε με την Publicis για να μελετήσει 9.600 καταναλωτές σε έξι κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και Μεξικό.
Η μελέτη #LetsTalkShop αναφέρει ότι το 92% αναζητούν ενεργά σχόλια για μάρκες, προϊόντα ή υπηρεσίες στα social media. Μάλιστα το 68% δήλωσε ότι η εντύπωσή του για μια μάρκα άλλαξε ως αποτέλεσμα της εμπειρίας μιας διαδικτυακής συνομιλίας για το brand αυτό.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το 65% των καταναλωτών έχει κάνει αγορά μέσω social media
Για τους περισσότερους αγοραστές οι αυθόρμητες συζητήσεις στα social media επηρεάζουν τις αποφάσεις αγοράς εξίσου, αν όχι περισσότερο, με την επιρροή των τυπικών κριτικών. Τι σημαίνει επομένως το γεγονός ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως τρεις στις τέσσερις τέτοιες συζητήσεις είναι αυθεντικές;
Με το 81% των συζητήσεων για αγορές να αφορά σε brands ή ανθρώπους που οι αγοραστές δεν γνωρίζουν προσωπικά, οι εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν έχοντας ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις αυτές. Θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γνώμη των αγοραστών και να αποκομίσουν πολλά οφέλη από τα σχόλια και την κριτική τους.
Η συζήτηση φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη επίδραση στην αρχή της αγοραστικής διαδικασίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς πολύ πριν καν καταλήξουν σε δικές τους εκτιμήσεις. Παρόλα αυτά, η συζήτηση για το brand -είτε με πρωτοβουλία της εταιρείας, είτε με πρωτοβουλία του καταναλωτή- μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το σκεπτικό αγοράς σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της αγοραστικής διαδρομής. Εξάλλου η έρευνα αγοράς δεν σταματά, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει κανείς στο ταμείο.
Παρόλο που η επιρροή της συζήτησης στα social media είναι άμεση, ο αντίκτυπος στην φήμη του brand μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ιδίως μετά την πρώτη εβδομάδα. Και αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες θα πρέπει να βρίσκουν τρόπους να παραμένουν στο επίκεντρο των διαδικτυακών συζητήσεων.
Η θετική συζήτηση αποτυπώνεται στη μνήμη πολύ περισσότερο από την αρνητική. Ενώ το περιεχόμενο και το συναίσθημα των συνομιλιών για το brand, επηρεάζουν σαφώς τις αποφάσεις αγοράς, τα δεδομένα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα υπέρ του brand, με τρεις στις τέσσερις συνομιλίες για τη μάρκα να οδηγούν σε πιο θετικό συναίσθημα για αυτό.
Με πληροφορίες από AdAge
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.