Κάθε χρόνο παράγονται εκατομμύρια προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, που δεν καταφέρνουν να πουληθούν. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες απούλητα ρούχα γνωστών εταιρειών, καταλήγουν να στοιβάζονται στην έρημο Ατακάμα, στη Χιλή. Σύμφωνα, μάλιστα, με το γαλλικό πρακτορείο, Agence France-Presse, στο τεράστιο αυτό «τεχνητό βουνό» μπορεί κανείς να βρει κάθε λογής ρούχα.
Σε αντίθεση με αυτή την πρακτική, οι αλυσίδες Kohl’s, Gap και Carter’s δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα κρατήσουν κάποια απούλητα εμπορεύματα στις αποθήκες τους και θα τα βάλουν ξανά στα ράφια αργότερα φέτος και το 2023. Είναι μια στρατηγική γνωστή ως «πακετάρετε και κρατήστε».
Σύμφωνα με τις εν λόγω εταιρείες, το 2022 δεν ήταν η χρονιά της αγοράς ρούχων, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών έχει μειωθεί. Έτσι, το απόθεμά τους στις αποθήκες αυξήθηκε κατά 37% κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Gap δυσκολεύεται να κάνει ένα επιτυχημένο rebranding
Η μειωμένη αγοραστική κίνηση έρχεται ως συνέπεια της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Ορισμένοι αγοραστές, ιδιαίτερα οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα, έχουν περιορίσει τις αγορές τους ως αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού. Επιπλέον, πολλοί ανανέωσαν την γκαρνταρόμπα τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Επιπλέον, η Gap, το άλλοτε ένδοξο brand του αμερικανικού casualwear και των τζιν, φαίνεται να κάνει συνειδητές προσπάθειες να επανεδραιώσει τη θέση της στην αγορά ως ένα σύγχρονο brand που βρίσκεται σε επαφή με τον σημερινό καταναλωτή γενικότερα και τους Gen Z-ers ειδικότερα.
Έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να βελτιώσει την κατάσταση: λάνσαρε τα πρώτα της NFTs και τη συλλογή με είδη σπιτιού, σε συνεργασία με τη Walmart, ώστε να αποκτήσει υπόσταση και ως lifestyle brand και, ίσως η πιο πολυσυζητημήνη της επιλογή, ξεκίνησε μια συνεργασία με τον Ye – όπως αυτοαποκαλείται τώρα ο Kanye West – και το πετυχημένο του fashion brand Υeezy. H συνεργασία, που εκτείνεται για 10 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2020, περιλαμβάνει το λανσάρισμα συλλογών, οι οποίες θεωρητικά θα έφερναν έσοδα ίσα με το ένα πέμπτο του συνολικού τζίρου της GAP.
Ωστόσο, τα οικονομικά της στοιχεία και τα δεδομένα που αφορούν την κίνηση στα καταστήματά της, φυσικά και ηλεκτρονικά, είναι αποκαρδιωτικά: η μετοχή της μητρικής της εταιρείας υποβαθμίστηκε και βγήκε από τον δείκτη S&P 500, τα κέρδη της δεν κατάφεραν να φτάσουν τους στόχους της, με τις πωλήσεις να είναι πεσμένες κατά 10% σε σχέση με το 2019 και με 152 εκατομμύρια δολάρια ζημίες, η επισκεψιμότητα στο website της έχει έναν ετήσιο ρυθμό μείωσης 5% και η κίνηση στα φυσικά της καταστήματα είναι επίσης σημαντικά μειωμένη, τόσο, που ακόμα και την περίοδο που λανσαρίστηκε το φούτερ που δημιούργησε για το brand η Yeezy του Kanye West ήταν 20% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019.
Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο Kanye West με τα Yeezy να “αναστήσει” την Gap;
Η GAP παρά τις δυσκολίες της έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει την πολιτική «πακετάρετε και κρατήστε», δηλαδή να γυρίσει μέρος των απούλητων ρούχων στις αποθήκες και να τα εμφανίσει λίγο αργότερα ξανά στα ράφια των καταστημάτων της. Η εν λόγω πρακτική έχει πολλά πλεονεκτήματα: οι έμποροι λιανικής δεν χρειάζεται να διαγράφουν αμέσως προϊόντα ή να κάνουν έκπτωση. Μπορούν να επιδιώξουν να τα πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές, όταν η καταναλωτική ζήτηση αυξηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, μειώνεται σημαντικά και η περιβαλλοντική ρύπανση.
Ωστόσο, δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες αυτή την πρακτική. Το πρόβλημα δημιουργείται για τις επιχειρήσεις λιανικής ρούχων που δεν έχουν απεριόριστο χώρο αποθήκευσης αποθεμάτων και πρέπει να αποφασίσουν τι να κάνουν με τα απούλητα εμπορεύματά τους. Ορισμένες εταιρείες βρήκαν τη λύση κάνοντας εκπτώσεις και προσφορές για να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα προϊόντα. Αν και οι εκπτώσεις βοηθούν τους λιανοπωλητές να μειώσουν γρήγορα τον αριθμό των απούλητων εμπορευμάτων και ελευθερώνει χώρο για να φέρουν νέα προϊόντα, μπορεί επίσης να αλλοιώσει την εικόνα της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική “Πακετάρετε και Κρατήστε” φέρει κινδύνους, κυρίως οικονομικής φύσεως, καθώς η αποθήκευση εμπορευμάτων είναι ακριβή και δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι τα προϊόντα αυτά θα πουληθούν.
Πληροφορίες από CNN
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.