Η απόσταση που χωρίζει τους μεσαίους από τους μεγάλους παραμένει αρκούντως ικανοποιητική. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μεσαίοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο, δεν έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά τους.
Του λόγου το αληθές ήρθε να αποδείξει με μία κατά πολλούς απρόσμενη κίνηση εξαγοράς, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Η αλυσίδα των αδελφών Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη Κρητικού (εξού και το ΑΝΕΔΗΚ) έκανε ένα ακόμη βήμα, αυτήν τη φορά προς τη βόρεια Ελλάδα με την εξαγορά του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες από τον ιδιαίτερα δραστήριο επιχειρηματία, Γιάννη Πηλίδη. Ο Πηλίδης μάλιστα συζητούσε μέχρι πρότινος την εξαγορά μικρότερης αλυσίδας στη βόρεια Ελλάδα, ενώ είναι ιδιαίτερα ακόμα δραστήριος στον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ, στον οποίο ανήκει μέχρι στιγμής η επιχείρησή του και που μετά την εξαγορά από τον Κρητικό πρόκειται εκ των πραγμάτων να αποχωρήσει.
Ανάλογο βήμα με αυτό των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών για τον Κρητικό – που ιδρύθηκε το 1945 στην Αίγινα από τον πατέρα των τριών σημερινών επικεφαλής της επιχείρησης, Ανδρέα, με πρώτο κατάστημα ένα παραδοσιακό παντοπωλείο στην Αίγινα – θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την κίνηση αρχικής εξαγοράς του 51% της κρητικής επιχείρησης CRM Παντοπωλεία Κρήτης και την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης κίνησης με την απόκτηση και του υπόλοιπου 49% τον Δεκέμβριο του 2020.
Η σύγκριση έγκειται στο γεγονός ότι οι Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες που εξαγόρασε η Κρητικός διατηρούν 52 εταιρικά καταστήματα αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους. Αντίστοιχα η CRM Παντοπωλεία Κρήτης, ως προμηθευτικός όμιλος σούπερ μάρκετ, συνεργάζεται με 110 καταστήματα, ενώ προμηθεύει επίσης και 225 σούπερ μάρκετ. Με τα νέα δεδομένα η Κρητικός μέσω της εξαγοράς των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών, φτάνει στα ίδια επίπεδα τζίρου με τον Γαλαξία, ο οποίος το 2021 είχε τζίρο 503,6 εκατομμύρια ευρώ.
Γαλαξίας: Η σταθερή δύναμη με τον μηδενικό δανεισμό και τις επενδύσεις στο real estate
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ωστόσο στην περίπτωση του Γαλαξία είναι ο πολυμετοχικός χαρακτήρας της επιχείρησης, ο μηδενικός της δανεισμός αλλά και το γεγονός ότι επενδύει στην απόκτηση ακινήτων για να στεγάσει τα καταστήματά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2021, από τα συνολικά 171 καταστήματα του Γαλαξία, τα 89 ήταν ιδιόκτητα και τα 82 μισθωμένα. Εντός του 2022 αγόρασε και ένα ακόμη οικόπεδο στην περιοχή της Κορίνθου, επιδιώκοντας την κατασκευή ενός ακόμη ιδιόκτητου σημείου πώλησης.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο απέχουν παραδοσιακά σούπερ μάρκετ και πλατφόρμες στην Ελλάδα
Η περίπτωση ωστόσο του Γαλαξία είναι εντελώς διαφορετική από τον Κρητικό, καθότι ναι μεν έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς εξαγορές, ωστόσο οι περισσότερες είναι μικρότερου βεληνεκούς, με τελευταία αυτήν της μικρού μεγέθους αλυσίδας OLLA τον Νοέμβριο του 2020, με παρουσία κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Eπί της ουσίας λοιπόν όλες οι κινήσεις του είναι λελογισμένες και σε καμία περίπτωση επιθετικού χαρακτήρα. Αυτό που χαρακτηρίζει την επιχείρηση που ίδρυσαν πέντε φίλοι το 1971, και από εκεί προέκυψε η επωνυμία της εταιρείας, Πέντε Α.Ε, είναι ότι εμφανίζεται σταθερή τα τελευταία χρόνια και χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις στις πωλήσεις της, έχοντας κατά κάποιο τρόπο αγκυροβολήσει στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί φήμες περί συζητήσεων εξαγοράς από την ΑΒ Βασιλόπουλος, τις οποίες ωστόσο η αλυσίδα έσπευσε σε όλες τις περιπτώσεις να διαψεύσει κατηγορηματικά.
Η σταθερά αναπτυξιακή διαδρομή για τα Market In
Ο τρίτος πρωταγωνιστής του μεσαίου χώρου αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ είναι η αλυσίδα Market In. Την επιχείρηση μετά τον απρόσμενο θάνατο του ιδρυτή της, Θωμά Ράμμου, από κορονοϊό διοικούν ο Πέτρος Χαροντάκης αλλά και η κόρη του Ράμμου. Η αλυσίδα διατηρεί δίκτυο με 200 καταστήματα, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού και συγκεκριμένα από 1 Ιουλίου τα καταστήματα της τοπικής αλυσίδας, Χαρά Α.Ε. με έδρα τη Χίο πέρασαν και επίσημα στην ιδιοκτησία της επιχείρησης. Τα 9 καταστήματα της χιώτικης επιχείρησης αποφέρουν τζίρο 15,2 εκατομμύρια ευρώ (ισολογισμός 2020), για τα Market In που το 2020 είχαν κύκλο εργασιών 347 εκατομμύρια ευρώ και το 2021 ξεπέρασαν και το συγκεκριμένο κατώφλι πωλήσεων, βαδίζοντας ολοταχώς προς τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Για την ιστορία, θα άξιζε να αναφερθεί ότι και η Χαρά ήταν μέλος του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ, όπου επίσης μετά την εξαγορά της από τη Market In τίθεται αυτομάτως εκτός αυτού. Σε ό,τι αφορά τη Market In, ιδρύθηκε το 1990. Ξεκίνησε από τον όμιλο Αστέρας και αργότερα βρέθηκε στον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ. Ανεξαρτητοποιήθηκε το 2007 και από τότε είναι ένας αυτόνομος όμιλος εταιρειών. Κατά καιρούς εξαγόρασε καταστήματα αλυσίδων όπως οι Στάικος, Φιλία, Alimenta Nova, Αγγελίδης, Εμπορικός Κόμβος, Welcome Market, Unik και Ατλάντικ και πρόσφατα η Χαρά, εντάσσοντας από το 1990 και ως σήμερα περισσότερα από 90 νέα καταστήματα στο ενεργητικό της.
Στην πορεία των μεσαίων της αγοράς, ένα μεγάλο ερωτηματικό τίθεται στην περίπτωση της Bazaar. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Δήμος Βερούκας, ο οποίος επίσης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, διοικείται αυτήν τη στιγμή από τον αδελφό του Γιώργο. Ωστόσο τα βήματα πλέον της επιχείρησης είναι πλήρως αθόρυβα, ενώ η αγορά κάνει λόγο για στασιμότητα σε σχέση με τον έντονα κινητικό και εξωστρεφή χαρακτήρα που της είχε προσδώσει ο Δήμος Βερούκας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2020, σε μία χρονιά που το σύνολο της αγοράς έγραψε αύξηση πωλήσεων πάνω από 9%, η Bazaar είδε τις πωλήσεις της να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019, δηλαδή στα 183,5 εκατομμύρια ευρώ με οριακή αύξηση 0,3%.
Διαβάστε ακόμα: Οι εξελίξεις στα ελληνικά σούπερ μάρκετ στο πρώτο εξάμηνο του 2022
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον όμιλο των Χανίων ΣΥΝΚΑ, θυμίζουμε ότι πρόσφατα δημιούργησε κοινή εταιρεία με τον Μασούτη, δημιουργώντας ουσιαστικά μία εταιρεία με τζίρο σχεδόν 1,1 δισ. από τα 190 εκατομμύρια ευρώ του ΣΥΝΚΑ και τα 882 εκατομμύρια ευρώ του Μασούτη.
Η αρχή του τέλους για τον ΕΛΟΜΑΣ;
Το μεγαλύτερο ωστόσο διακύβευμα είναι η αποδυνάμωση του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ. Ο όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει χάσει δυνάμεις με την αποχώρηση των Κρητικού και Bazaar, ΣΥΝΚΑ, Συνεργαζόμενων Παντοπωλών από τους μεγάλους καθώς και πολλών μικρότερων επιχειρήσεων. Μάλιστα, το 2020 ο τζίρος από τις αλυσίδες που συμμετείχαν σε αυτόν ήταν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα έχει κάνει βουτιά στα 500 εκατομμύρια ευρώ, με πολλούς να προμηνύουν την αρχή του τέλους για τον πιο μεγάλο και ιστορικό όμιλο του μικρού και μεσαίου χώρου των ελληνικών σούπερ μάρκετ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.