18 Δεκ 2024
READING

Mήπως η ζωή του digital nomad δεν είναι για όλους;

4 MIN READ

Mήπως η ζωή του digital nomad δεν είναι για όλους;

Mήπως η ζωή του digital nomad δεν είναι για όλους;

Η εξ αποστάσεως εργασία έγινε καθημερινότητα όσο οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 ήταν αυστηροί. Ωστόσο, ακόμα και όταν αυτοί υποχώρησαν, οι περισσότερες εταιρείες συνέχισαν να διατηρούν ένα στοιχείο τηλεργασίας στα προγράμματά τους, με τα υβριδικά μοντέλα να προτιμώνται.

Βέβαια, υπάρχουν θέσεις εργασίας σε εταιρείες, οι οποίες μπορεί να μην απαιτούν καθόλου την παρουσία του εργαζομένου στο γραφείο και να μπορούν να υφίστανται πλήρως εξ αποστάσεως. Τα άτομα που εργάζονται σε μια τέτοια θέση μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, τελείως ανεξάρτητα από την τοποθεσία της εταιρείας στην οποία εργάζονται. Πράγματι, έχει παρατηρηθεί η τάση ορισμένοι εργαζόμενοι να ταξιδεύουν ή να διαμένουν σε άλλες χώρες ενώ  εργάζονται διαδικτυακά, ή να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, δουλεύοντας παράλληλα.

Οι τελευταίοι ονομάζονται “digital nomads”. Υπάρχουν περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι που αυτοπροσδιορίζονται επί του παρόντος ως ψηφιακοί νομάδες, υπερδιπλάσιος αριθμός από τον αριθμό πριν από την πανδημία του 2019, σύμφωνα με έρευνα της MBO Partners, μια πλατφόρμα για συμβούλους επιχειρήσεων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι millennials (ηλικίας 26 έως 41 ετών) είναι η μεγαλύτερη ομάδα ψηφιακών νομάδων με ποσοστό 44%. Η γενιά των Xers (ηλικίας 42 έως 57 ετών) αποτελούν το 23% και οι Baby Boomers (μεταξύ 58 και 76 ετών) που αντιπροσωπεύουν το 12%.

Διαβάστε επίσης: Νέες νομοθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε

Μάλιστα, σύμφωνα με μια έκθεση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, περισσότερες από 25 χώρες έχουν πλέον θεσπίσει βίζα ψηφιακών νομάδων. Η τάση ξεκίνησε με μικρά, εξαρτώμενα από τον τουρισμό ευρωπαϊκά κράτη και κράτη της Καραϊβικής. Τώρα, μεγαλύτερες οικονομίες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βραζιλία και η Ιταλία δρομολογούν τις δικές τους πρωτοβουλίες.

Μερικοί ψηφιακοί νομάδες είναι κοσμογυρισμένοι, ταξιδεύοντας για χρόνια μεταξύ χωρών και ηπείρων. Άλλοι είναι στο δρόμο για μερικές εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά και δεν περνούν ποτέ τα σύνορα της χώρας τους. Όμως, αυτός ο τρόπος ζωής έχει τις δυσκολίες του και δεν είναι για όλους.

Μέχρι πρότινος, οι ψηφιακοί νομάδες ζούσαν σε ένα νομικό κενό. Οι νέες βίζες ψηφιακών νομάδων καθορίζουν ένα νομικό πλαίσιο που δίνει τόσο στους απομακρυσμένους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις που τους απασχολούν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια. Ωστόσο, δεν επηρεάζουν τη φορολογία, καθώς εξακολουθούν να αναγκάζονται να πληρώνουν φόρους στις χώρες καταγωγής τους για να διατηρήσουν την ιθαγένεια ή να λαμβάνουν δημόσιες παροχές υγείας.

Το κύριο εμπόδιο στην υιοθέτηση της ζωής ενός digital nomadism είναι η εξεύρεση μιας πηγής σταθερού εισοδήματος. Ακόμα, είτε έχει μια μόνιμη remote δουλειά είτε εργάζεται ως freelancer, πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι έχει ένα backup πλάνο για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αυτό το γεγονός μπορεί να αποτελεί σημαντική πηγή άγχους.

Επίσης, η διαφορά ώρας σε πολύ μακρινούς προορισμούς, αλλά και η ελλιπής ανάπτυξη του δικτύου σε κάποιες χώρες, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους εργοδότες και αρκετές άλλες δυσκολίες στον χώρο εργασίας. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Διαβάστε επίσης: Οι διεθνείς προορισμοί προσελκύουν εργαζομένους για workations

Ακόμα, η έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων, η μόνιμη αστάθεια και η μοναχικότητα αυτού του τρόπου ζωής είναι παράγοντες που μπορεί να αποθαρρύνει πολλούς στην πορεία. Φυσικά, τα ταξίδια είναι συναρπαστικά, αλλά μετά από λίγες μέρες, αρχίζει να υπάρχει ένα συναίσθημα μοναξιάς και νοσταλγίας για τα άτομα που άφησαν πίσω . Μερικές φορές, μάλιστα, η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Υπάρχουν και άλλες δυσκολίες, που σχετίζονται με την καθημερινότητα των digital nomads, όπως το καθάρισμα, το πλύσιμο ρούχων και το φαγητό. Εν τω μεταξύ, η ιατρική περίθαλψη μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη ενώ ταξιδεύουν.

Μία λύση για τους εργαζόμενους που θέλουν να ταξιδεύουν χωρίς να υιοθετήσουν τον τρόπο ζωής των digital nomads είναι το workations. To workation, που μερικές φορές γράφεται και ως workaction, είναι μια εμπειρία εκτός γραφείου που περιλαμβάνει τόσο τον χρόνο εργασίας όσο και τον ελεύθερο χρόνο. Με άλλα λόγια, ένας συνδυασμός εργασίας και διακοπών.

Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν μια βάση στο σπίτι. Δεν είναι «ψηφιακοί νομάδες», που συνήθως ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο σε διαφορετικούς προορισμούς. Οι εργαζόμενοι σε workations αναζητούν προσωρινά ταξίδια αντί για αλλαγή τρόπου ζωής. Φυσικά, τηρούν ένα κανονικό πρόγραμμα εργασίας, και μόλις το ολοκληρώσουν, περνούν το υπόλοιπο της ημέρας τους με περιηγήσεις και δραστηριότητες, γνωρίζοντας τον τόπο που επισκέπτονται.

Πληροφορίες από WorkLife

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.