H τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να ανακάμψει μετά από δύο δύσκολα χρόνια γεμάτα περιορισμούς και κλειστά σύνορα, σημειώνοντας αύξηση τόσο στα ταξίδια αναψυχής όσο και στα επαγγελματικού χαρακτήρα ταξίδια. Ωστόσο, ανάμεσα στα δύο είδη ταξιδιών παρατηρείται μία διαφορά στο κόστος, από τα ξενοδοχεία μέχρι τα αεροπορικά εισιτήρια, με τα επαγγελματικά ταξίδια να αποδεικνύονται πιο ακριβά.
Τα στελέχη αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχείων ήταν αισιόδοξα για την επιστροφή των επιχειρήσεων στα επαγγελματικά ταξίδια μετά τον Covid-19 και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του, που ανάγκασαν τις εταιρείες να παγώσουν κάθε δραστηριότητα. Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, βέβαια, έφεραν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους μέσω των νέων ψηφιακών εργαλείων, μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την πανδημία το Zoom, το Teams, το Meet και το Hangouts θεωρούνται αυτονόητες και δικαιολογημένες επιλογές στις επαγγελματικές συναντήσεις.
Μπορεί οι εταιρείες να μην είχαν πρόβλημα, τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρείες όμως επλήγησαν σοβαρά, καθώς έχασαν μια σημαντική πηγή εσόδων, αν ληφθεί υπόψιν ότι μέχρι και πριν την πανδημία οι επαγγελματίες ταξιδιώτες και οι εργοδότες τους συνήθιζαν να κάνουν κράτηση δωματίων ή αεροπορικών εισιτηρίων που είχαν υψηλή τιμή. Έτσι, η έναρξη των επαγγελματικών ταξιδιών σήμανε μεταξύ των άλλων ακόμα υψηλότερες τιμές, ώστε οι επιχειρήσεις του τουριστικού και του επισιτιστικού κλάδου να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι φέτος;
Χαρακτηριστικά, τα αεροπορικά εισιτήρια για επαγγελματικά ταξίδια σημείωσαν αύξηση 50% το 2021, μετά από δύο χρόνια απότομης πτώσης, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας διαχείρισης ταξιδιών CWT και της Global Business Travel Association. Μάλιστα, μέχρι το 2023 αναμένονται να αυξηθούν επιπλέον 8%.
Για παράδειγμα, η American Airlines τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι τα έσοδα από τα εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια ήταν 110% υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επαγγελματικών ταξιδιών ήταν αισθητά μικρότερος.
Παρά την επανέναρξη των επαγγελματικών ταξιδιών, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να προτιμούν τις διαδικτυακές συναντήσεις. Η επιλογή τους αυτή δεν στηρίζεται μόνο σε οικονομικούς λόγους αλλά και στις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τους στόχους τους για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας τεχνολογίας IdeaWorks, για πολλές εταιρείες τα επαγγελματικά ταξίδια ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρακικού αποτυπώματός τους, ώστε, αν δεν τα μειώσουν, είναι ανέφικτο να πετύχουν τους στόχους τους.
Κάπως έτσι και λαμβάνοντας υπόψη τους και τα στοιχεία που δημοσιεύει για τις αεροπορικές εταιρείες ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός CDP, που καταγράφει το ανθρακικό αποτύπωμα περισσότερων από 13.000 επιχειρήσεων, επισήμανε ότι οι μεγάλες εταιρείες εξετάζουν πλέον διεξοδικά πόσο τα ταξίδια τους επιβαρύνουν το περιβάλλον και προχωρούν σε θεμελιώδεις μειώσεις.
Έτσι, η Deloitte σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ταξίδια κατά 50% ανά υπάλληλο πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2030. Η PwC στοχεύει σε μείωση κατά 50% μέχρι το 2030, ενώ η Bain & Company προσδοκά να ελαττώσει κατά 35% ανά υπάλληλο, τις εκπομπές από επαγγελματικά ταξίδια, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Ασφαλώς τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται ανησυχούν για το μέλλον. Γι’ αυτό πλέον εισέρχονται σε μία φάση που θα πρέπει να σχεδιάσουν το μέλλον τους έχοντας κατά νου ότι θα έχουν αισθητά λιγότερους business travellers, και ίσως να διερευνήσουν νέους τρόπους για να προεσλκύσουν το κοινό στις ταξιδιωτικές τους υπηρεσίες.
Με πληροφορίες από CNBC
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.