Η μάρκα που έχει ορίσει το αμερικάνικο denim από τον 19ο αιώνα και συνεχίζει δυναμικά τον 21ο μετρώντας περίπου 18.000 υπαλλήλους, η Levi Strauss συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον χώρο της εργασίας και υιοθετεί το υβριδικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρικοί της υπάλληλοι δεν υποχρεούνται να έρχονται στο γραφείο εκτός από τις καθορισμένες συναντήσεις.
Η πανδημία του κορονοϊού βοήθησε στην εδραίωση του νέου μοντέλου εργασίας, του υβριδικού (Hybrid Work). Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, μπορούν να δουλεύουν στον χώρο του γραφείου, συνδυάζοντας και την εργασία από το σπίτι. Βέβαια, το μοντέλο της τηλεργασίας δεν ήταν ακριβώς καινούριο.
Ήδη πριν από την πανδημία, πολλές εταιρείες ενίσχυαν την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς αυτή παρουσίαζε μία σειρά πλεονεκτημάτων: μειωμένα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι και μεγαλύτερη ευελιξία ωραρίου. Πολλές εταιρείες εφάρμοσαν το μοντέλο αυτό με μεγάλη επιτυχία.
Μάλιστα, σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη «Resetting Normal: Defining the New Era of Work», ένα μεγάλο ποσοστό (53%) των εργαζομένων – 61% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα- αποζητά το υβριδικό μοντέλο εργασίας θεωρώντας πως ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που έχει επιφέρει η πανδημία, αφού συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο μοντέλων.
Διαβάστε επίσης: Η νέα εποχή έφθασε για την Levis
Μία από τις εταιρείες που έχει υιοθετήσει αυτό το μοντέλο είναι και η Levi’s. Η ιδέα που ενστερνίζεται η εταιρεία είναι «εργασία προσαρμοσμένη για εμάς»: Οι άνθρωποι έχουν την ευελιξία να εργάζονται εξ αποστάσεως ή να έρχονται στο γραφείο χωρίς να υπάρχει κάποιος κανονισμός ή μορφή παρακολούθησης από την εταιρεία, η οποία δείχνει εμπιστοσύνη στο μοντέλο, γεγονός που οφείλεται στην αποτελεσματικότητά του.
Η εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας έχει αλλάξει προς το καλύτερο, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των υπαλλήλων και της εταιρείας.
Η διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων δεν έχει αλλάξει εξαιτίας του υβριδικού μοντέλου, και εστιάζει στην ίδια τη δυναμική των ανθρώπων της. Η εταιρεία γνωρίζει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόσληψης, ειδικά στον χώρο του λιανικού εμπορίου, είναι μέσω των δικών της υπαλλήλων. Έτσι, εργαζόμενοι που έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην εταιρεία λειτουργώντας ως οι καλύτεροι και γνησιότεροι πρεσβευτές της μάρκας, συμβάλλουν στη στρατολόγηση νέων ικανών υπαλλήλων. Βέβαια, ιδιαίτερη μνεία δίνεται στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης: Η Levis προτείνει να μην αγοράζουμε καινούργια jeans
Ωστόσο, μπορεί το υβριδικό μοντέλο εργασίας να χαρακτηρίζεται από ευελιξία και κάποιοι εργαζόμενοι να το προτιμούν, καθώς μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησης από και προς τη δουλειά και να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, όμως σύμφωνα με βρετανικές έρευνες, το 80% των εργαζομένων θεωρεί ότι η εργασία εξ αποστάσεως επίδρασε αρνητικά στην ψυχική τους υγεία.
Για τον λόγο αυτό η Levi’s έχει λάβει μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων της, ένα ζήτημα που αναδεικύνεται εξάλλου όλο και σημαντικότερο για τις μεγάλες εταιρείες. Για παράδειγμα, συνεργάζεται με τη Thrive Global και άλλους τρίτους συνεργάτες, σε προγράμματα που βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρηθούν υγιείς, ενώ και η ίδια η εταιρεία διαθέτει πρόγραμμα ψυχικής βοήθειας εργαζομένων.
Επιπλέον, όπως εξηγεί σε συνέντευξή της στο Modern Retail η επικεφαλής ανθώπινου δυναμικού της Levi’s, Tracy Laney, η πολιτική είναι να μιλούν ανοιχτά μέσα στην εταιρεία για τέτοια θέματα, με τις γραμμές επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτές και ακόμα και ανώτερα στελέχη να μοιράζονται τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με την ψυχική τους υγεία. Αυτή η προσέγγιση φροντίζουν να ισχύει και για τους υπαλλήλους των καταστημάτων λιανικής, με την ανάλογη εκπαίδευση των μάνατζερ.
Η Levi Strauss δηλώνει ότι ανταποκρίνεται και σε άλλα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους και την κοινωνία στο σύνολό της. Πρόσφατα, για παράδειγμα, εξέδωσε την πρώτη ετήσια έκθεση για την ισότητα και την ένταξη της διαφορετικότητας, στην προσπάθειά της να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους της για ζητήματα που αφορούν τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα. Εξάλλου, όπως λέει η κ. Laney, η εταιρεία φροντίζει να μην ξεχνά την αρχή της ποικιλομορφίας όταν εμπλουτίζει το ανθρώπινο δυναμικό της.
Με πληροφορίες από Worklife
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.