Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε ριζικά τις συνθήκες εργασίας επιβάλλοντας το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας. Tο μοντέλο παρουσίασε μία σειρά πλεονεκτημάτων: μειώνονταν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και οι εργαζόμενοι ήταν πιο παραγωγικοί δουλεύοντας από την άνεση του σπιτιού τους και έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία ωραρίου. Ωστόσο, σήμερα πολλές εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το μοντέλο αυτό εξαιτίας των πλεονεκτημάτων του, ακόμα και αν η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση.
Σήμερα, δύο χρόνια από την έναρξη της χρήσης του μοντέλου της εξ αποστάσεως εργασίας, τα αποτελέσματα ερευνών για τα οφέλη της είναι μεικτά. Από τη μία, υπάρχουν εργαζόμενοι που προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι τους, καθώς μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησης από και προς τη δουλειά, ενώ έχουν πια περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που μπορούν να τον αξιοποιήσουν κάνοντας κάποιο χόμπι. Βρετανική έρευνα δείχνει ότι οι νεαρές μητέρες είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από την τηλεργασία, όπως και άτομα που ζουν με τον/τη σύντροφό τους ή έχουν κοινωνικοποιηθεί στην περιοχή που διαμένουν.
Διαβάστε επίσης: Μεγάλη παγκόσμια έρευνα δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα των εργαζομένων
Από την άλλη, μία πιο πρόσφατη έρευνα του 2022 από την PwC έδειξε ότι το 11% των εργαζομένων στις ΗΠΑ θα προτιμούσε να εργάζεται με πλήρη απασχόληση σε γραφείο και το 62% δήλωσε ότι θα ήθελε να περάσει τουλάχιστον λίγο χρόνο εκεί. Περισσότεροι από τους μισούς (51%) των managers είναι επίσης σίγουροι ότι οι υπάλληλοί τους θα ήθελαν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με την GoodHire.
Ενώ πολλοί άνθρωποι αγαπούν την ευελιξία που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία, για άλλους η απώλεια ενός περιβάλλοντος γραφείου και της κοινωνικής επαφής που παρέχει μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλήγμα, ειδικά για την ψυχική τους υγεία.
Αυτό επιβεβαίωσε και μία Βρετανική έρευνα, κατά την οποία το 80% των εργαζομένων θεωρεί ότι η εργασία εξ αποστάσεως επίδρασε αρνητικά στην ψυχική τους υγεία. Μάλιστα, το 81% των εργαζομένων κάτω των 35 ετών, που εργάζεται από το σπίτι, αισθάνεται μοναξιά και έντονο άγχος.
Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται κυρίως σε νεαρούς επαγγελματίες της γενιάς των Μillennials και της Gen Z, οι οποίοι έχουν μπει πρόσφατα στο εργατικό δυναμικό. Έτσι, με την έλλειψη ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος, χωρίς καθοδήγηση και με αισθητά μειωμένο βαθμό κοινωνικοποίησης, πλήττεται σοβαρά η ψυχική τους υγεία, ενώ το 80% των εργαζομένων δεν έχουν ωράριο, διότι δε διαχωρίζουν τον χώρο εργασίας από τον χώρο ξεκούρασης.
Διαβάστε επίσης: Η απόκλιση εταιρειών και υπαλλήλων στο ζήτημα της ευέλικτης εργασίας
Αντίστοιχη μελέτη του Μαΐου 2021 από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που περνούν τουλάχιστον λίγο χρόνο δουλεύοντας από το σπίτι έχουν αισθανθεί απομονωμένοι ή μόνοι κατά καιρούς. Μάλιστα, για το 17%, αυτό είναι ένα σταθερό συναίσθημα.
Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του lockdown, τα άτομα που ζούσαν με μέλη της οικογένειας ή με έναν σύντροφο αντιμετώπισαν πολύ λιγότερα προβλήματα με την ψυχική τους υγεία. Δεν είναι μόνο η ευημερία και η κοινωνική επαφή που κάποιοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι διακυβεύεται αν περάσουν όλη την ημέρα στο σπίτι, αλλά και οι προοπτικές καριέρας τους.
Πιο αναλυτικά, μόνο το 40% των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο που ερωτήθηκαν από ειδικούς για την απασχόληση και το ανθρώπινο δυναμικό είναι βέβαιοι ότι το προσωπικό στο γραφείο και στο σπίτι θα ανταμείβεται εξίσου τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα που κοινοποιήθηκε στο BBC Worklife. Από τους εργαζομένους πλήρης απασχόλησης εξ αποστάσεως, τα δύο τρίτα ανησυχούν για την απώλεια ευκαιριών ανάπτυξης λόγω της έδρας τους στο σπίτι, σύμφωνα με την PwC.
Από την άλλη καθώς πολλοί εργοδότες επικεντρώνονται στην απομακρυσμένη εργασία και στην προσαρμογή σε μακροπρόθεσμες αλλαγές, όπως οι εικονικές συναντήσεις, μπορεί να αισθάνεται ότι όσοι προτιμούν να εργάζονται στο γραφείο περιθωριοποιούνται.
Βέβαια, υπάρχουν εταιρείες που, είτε η φύση του επαγγέλματος δεν το επιτρέπει, είτε η διοίκηση υποστηρίζει ότι η εργασία στο γραφείο είναι πιο αποτελεσματική και, άρα, προτιμότερη. Ωστόσο, για τους περισσότερους εργαζόμενους, και ειδικά τους εργαζόμενους γονείς ή αυτούς που το σπίτι τους βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους, η τηλεργασία έχει αναδείξει ορισμένες διευκολύνσεις και γι’ αυτό την προτιμούν. Έτσι, οι πολιτικές επιστροφής στο γραφείο μπορεί να τους αναστατώνουν και να τους προκαλούν άγχος.
Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν μία περίπλοκη κατάσταση, την οποία οι εργοδότες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το πρόβλημα είναι: πώς να σχεδιάσουν ένα μοντέλο που να λειτουργεί για όλους; Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσωπικές συνθήκες και οι προτιμήσεις των ανθρώπων είναι βασικός παράγοντας για το εάν η απομακρυσμένη εργασία τους αποφέρει οφέλη – και, εάν ναι, εάν τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν των μειονεκτημάτων.
Πληροφορίες από ΒΒC
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.