Γνωστή για τη χρόνια μυστικοπάθειά της, η Apple για χρόνια δεν άφηνε να γίνονται γνωστά πολλά για τον τρόπο λειτουργίας της, που είχε και αυτός αποκτήσει κάπως μυθικές διαστάσεις, όχι πάντα με την καλή έννοια.
Πολλοί αποδίδουν την πηγή αυτής της φιλοσοφίας στη μυστικοπάθεια του ιδρυτή της, Steve Jobs, που λέγεται ότι φοβόταν υπερβολικά μήπως αποκαλυφθούν τα σχέδια του επόμενου τεχνολογικού του θαύματος πριν το λανσάρισμά του. Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται ότι καλύπτει πλέον προβληματικές καταστάσεις στις εργασιακές και υπαλληλικές σχέσεις, και συνθήκες που μόλις τελευταία άρχισαν να αποκαλύπτονται.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους Financial Times, περισσότερες από δώδεκα γυναίκες ανέφεραν σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά και άλλες μορφές παρενόχλησης. Σε συνεντεύξεις με τους FT, μια γυναίκα είπε ότι ένας άντρας συνάδελφος την εκμεταλλεύτηκε, βοηθώντας τη να πάει σπίτι και στη συνέχεια έβγαλε τα ρούχα της για να τη φωτογραφίσει, όταν την πήρε ο ύπνος.
Μια άλλη γυναίκα είπε ότι ένας άνδρας συνάδελφος τους έστελνε αδιάκοπα σεξουαλικά μηνύματα και ότι ο διευθυντής της την εκφόβιζε όταν πήρε άδεια για να βοηθήσει έναν άρρωστο συγγενή της.
Το 2021, οι εργαζόμενοι στην Apple διοργάνωσαν το «Apple Too» κίνημα, με σκοπό να μιλήσουν για τις «εκατοντάδες ιστορίες ρατσισμού, σεξισμού, διακρίσεων, εκδίκησης, bullying, σεξουαλικής και άλλων ειδών παρενόχλησης».
Διαβάστε επίσης: Η περίπλοκη σχέση της Apple με την Κίνα
Η ομάδα έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στις 23 Αυγούστου με έναν λογαριασμό στο Twitter και ένα website που ζητά από άλλους εργαζόμενους στην Apple να «συνδεθούν με εμάς για να μοιραστούν τη δικιά τους εμπειρία, να παραμείνουν ενημερωμένοι ή να υποστηρίξουν άλλους εργαζόμενους στην Apple, νυν ή πρώην» ώστε να μπορούν να «συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός υγιέστερου εργασιακού περιβάλλοντος».
Φυσικά, οι υπάλληλοι της Apple εκτός από την ομάδα αυτή απευθύνθηκαν στο τμήμα HR της εταιρείας, η οποία αποκαλείται Ομάδα των Ανθρώπων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, τους αντιμετώπισε με μια απαθή – μερικές φορές και εχθρική- στάση, χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς των γυναικών. Μάλιστα, οι FT είδαν ηλεκτρονική αλληλογραφία που έδειχνε το HR να γίνεται αμυντικό και να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ακόμα κι αν οι γυναίκες είχαν απτές αποδείξεις. Πολλές φορές, φαίνεται ότι ανάγκαζαν τους εργαζόμενους σε παραίτηση ή άδεια.
Για παράδειγμα, η πρώην μηχανικός της Apple Ashley Gjøvik δημοσίευσε ισχυρισμούς για αχαλίνωτο σεξισμό, εκφοβισμό και κακοδιαχείριση στο Twitter τον Αύγουστο του 2021 και τέθηκε αμέσως σε άδεια. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι ανώτεροι υπάλληλοι έκαναν ψηφοφορία σε έναν πίνακα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να κάνουν τη ζωή της στην Apple μια «ζωντανή κόλαση».
Διαβάστε επίσης: 12 brands που έχουν αναλάβει σημαντική εταιρική κοινωνική ευθύνη
Η Apple δεν απάντησε αμέσως στην έρευνα των FT. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος είπε ότι, ενώ η εταιρεία θέλει όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται άνετα να αναφέρουν ζητήματα, δεν το έκανε πάντα εύκολο. Συμπλήρωσε ότι τα ζητήματα που ανακύπτουν δεν αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές και τις προθέσεις της εταιρείας, και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να το είχαν διαχειριστεί διαφορετικά, χωρίς να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες επικοινωνίες, στις οποίες αναφέρθηκε το ρεπορτάζ της εφημερίδας. «Ως αποτέλεσμα, θα κάνουμε αλλαγές στην εκπαίδευση και τις διαδικασίες μας», κατέληξε.
Κατόπιν των καταγγελιών αυτών και μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών ποικιλομορφίας και ισότητας των εταιρειών, η Apple προσπαθεί να αναδείξει δημόσια τις προσπάθειές της να ενδυναμώσει τις γυναίκες υπαλλήλους στο χώρο εργασίας, όπως και στην υπόλοιπη ιστορικά ανδροκρατούμενη Σίλικον Βάλεϊ.
Η Apple φαίνεται ότι προσπαθεί να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής για ισότητα και συμπερίληψη. Από τον Ιούλιο του 2022, η ίδια και όλες οι υπόλοιπες εταιρείες του Fortune 100, έχουν αναλάβει δημόσια δέσμευση για ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη. Έτσι, τώρα καθεμία από τις 100 εταιρείες, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) που περιγράφονται στους ιστότοπούς της. Σε αυτές, εκτός από την Apple, ανήκουν εταιρείες όπως το Amazon, η Costco, η Target και η Walmart, τεχνολογικές εταιρείες όπως η Alphabet, η Dell, η IBM και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών AT&T και Verizon.
Ένας από τους παράγοντες που ωθούν τις εταιρείες να υιοθετήσουν προγράμματα DEI είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να προστατεύσουν την επιχείρηση από μηνύσεις για διακρίσεις λόγω φυλής και φύλου. Το νομικό τμήμα μπορεί να επισημάνει τις υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις και πολιτικές που υιοθετούνται, ως απόδειξη ότι η εταιρεία είναι ενεργή στην πρόληψη των διακρίσεων. Επιπλέον, αυτές οι πολιτικές κατευνάζουν τις εσωτερικές ομάδες ακτιβιστών. Επίσης, οι πρωτοβουλίες DEI αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής για τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας μιας εταιρείας.
Το γεγονός ότι οι εταιρείες φαίνεται να συμφωνούν όλο και περισσότερο με την ισότητα και τη ενσωμάτωση είναι πολύ ελπιδοφόρο. Πολλές εταιρείες υιοθετούν πολιτικές DEI από την πίεση να συμμορφωθούν. Άλλες εταιρείες, ωστόσο, χρησιμοποιούν τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη γιατί τις εκφράζουν πραγματικά. Οι εταιρείες δεν πρέπει να ακολουθούν την έννοια του DEI επειδή είναι υποχρεωμένες από τος ρυθμιστικές αρχές. Πρέπει να το κάνουν επειδή είναι το σωστό και το δίκαιο και θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της αποστολής κάθε εταιρείας.
Με πληροφορίες από Business Insider
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.