24 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Το Instagram ακόμα στην κορυφή για influencer marketing

4 MIN READ

Έρευνα | Το Instagram ακόμα στην κορυφή για influencer marketing

Έρευνα | Το Instagram ακόμα στην κορυφή για influencer marketing

Το influencer marketing αναπτύχθηκε φέτος κατά 42%, στα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και προβλέπεται να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. Οι influencers γίνονται όλο και πιο χρήσιμοι για τις εταιρείες λιανικής πώλησης με την άνοδο του κοινωνικού εμπορίου.

Το social commerce είναι ένα υποσύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου, που περιλαμβάνει μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά μέσα που υποστηρίζουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις συνεισφορές χρηστών, βοηθώντας στην αγορά και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο. To κύριο μέσο που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα brands, μέσα από συνεργασίες με influencers, είναι το Instagram.

To Instagram για άλλη μία χρονιά αναδείχτηκε η Νο. 1 πλατφόρμα για το influencer marketing, παρά τις αυξημένες ανταγωνιστικές πιέσεις του TikTok. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Insider Intelligence, οι αμερικανικές επιχειρήσεις ξόδεψαν 2,23 δισεκατομμύρια δολάρια για το μάρκετινγκ στο Instagram, έναντι 948 εκατομμυρίων δολαρίων στο YouTube του Google και 774,8 εκατομμυρίων δολαρίων στο TikTok.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι micro-influencers ή οι χρήστες με λιγότερους από 5.000 ακόλουθους αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του influencer marketin,g  με αύξηση 220,5% φέτος. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος από την αύξηση κατά 28% των συνολικών δαπανών για αυτό το είδος marketing, στα 4,99 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα: Οι 8 τάσεις στο influencer marketing το 2022

Καθώς το Instagram και το YouTube αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό από το TikTok, οι πλατφόρμες τελικά φαίνεται ότι εργάζονται πιο σκληρά για να προσελκύσουν τους influencers, δίνοντάς τους περισσότερα εργαλεία για να βοηθήσουν στη δημιουργία εσόδων από το περιεχόμενό τους.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, για την εφαρμογή αποτελεσματικότερων στρατηγικών influencer marketing.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εφαρμογών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος μιας μεγαλύτερης δυναμικής που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι επωνυμίες επιδιώκουν να συνδεθούν με τους καταναλωτές.

Ο βασικός διαμορφοποιητικός παράγοντας των στρατηγικών αυτών αφορά τους Gen Z-ers και τους Μillennials, καθώς είναι πολύ εύκολο για αυτούς να εναλλάσσουν το ένα ψηφιακό κανάλι με το άλλο – αν και θα προτιμούσαν την ευκολία να βρίσκουν όλα όσα χρειάζονται μόνο σε ένα. Ωστόσο, η omnichannel παρουσία μιας μάρκας είναι εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει τους Gen Z-ers εκεί που βρίσκονται, εκεί που διαδραματίζεται η ψηφιακή τους ζωή. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι το περιεχόμενο που δημιουργεί μια μάρκα πρέπει να είναι κάθε φορά προσαρμοσμένο στο στυλ της πλατφόρμας για την οποία προορίζεται, ώστε να μη μοιάζει ξένο και «αστοιχείωτο», αλλά σχετικό με το δεδομένο μέσο.

Χαρακτηριστικό αυτών των καταναλωτών είναι ότι δεν τους αρέσουν οι διαφημίσεις. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των καταναλωτών ηλικίας 18 έως 40 ετών στις ΗΠΑ είπαν ότι οι διαφημίσεις είναι ενοχλητικές, ενώ το 54% δήλωσε ότι δεν αφιερώνει καθόλου χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση με διαφημίσεις, σύμφωνα με μελέτη της πλατφόρμας Whalar. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι το 73% αυτών των νεότερων καταναλωτών εμπιστεύεται τις κριτικές προϊόντων από ένα άτομο, ενώ το 62% εμπιστεύεται τις συστάσεις των ανθρώπων με τους οποίους ακολουθούν τους ίδιους δημιουργούς.

Αυτή η επιθυμία για αυθεντικότητα κάνει το influencer marketing ένα σημαντικό εργαλείο για επωνυμίες που επιδιώκουν να περιορίσουν τη χρήση των διαφημίσεων.

Διαβάστε επίσης: To Instagram κάνει πίσω μετά τις αντιδράσεις για τις αλλαγές του

Τους Gen Z-ers τους απασχολεί πού θα ξοδέψουν τα χρήματά τους, εκτιμούν την αυθεντικότητα από τις μάρκες, τις επιβραβεύουν για το κοινωνικό τους αισθητήριο, για την προσήλωσή τους στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπερίληψης και της ισότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ogilvy, το 70% των Gen Z-ers επιθυμούν τα brands να προσφέρουν στην κοινωνία. Αυτό οπωσδήποτε δε σημαίνει ότι μια μάρκα επιλέγει έναν κοινωνικό σκοπό και αρχίζει να προβάλει ότι τον υποστηρίζει. Το ζητούμενο είναι να αγκαλιάσει έμπρακτα αυτές τις αξίες, ουσιαστικά και ειλικρινά, με διαφάνεια και συνέπεια, αλλά και να είναι τέτοιες που να του ταιριάζουν και να διέπουν την ταυτότητά του, ώστε να αποτελούν οργανικό, αναπόσπαστο κομμάτι των ενεργειών του. Έτσι μόνο θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων καταναλωτών που συγκινούνται από τις ίδιες αξίες.

Η ζήτηση για αυθεντικότητα βοηθά επίσης να εξηγηθεί η αύξηση των δαπανών για micro-influencers. Αυτοί οι δημιουργοί έχουν λιγότερους ακόλουθους και δε θεωρούνται διασημότητες, γεγονός που εκλαμβάνεται ως θετικό χαρακτηριστικό, διότι μπορούν να δημιουργήσουν μία αφοσιωμένη ομάδα οπαδών, που τους εμπιστεύονται ότι δεν προβάλλουν ένα προϊόν επειδή έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι παράγοντες επιρροής έχουν εξειδίκευση σε εξειδικευμένα προϊόντα και αποτελούν καλούς συνεργάτες για επωνυμίες των οποίων η συνολική καταναλωτική αγορά είναι μικρότερη.

Το Instagram ήταν και θα είναι το μέσο που προτιμούν σταθερά οι influencers, έχοντας για χρόνια κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών-καταναλωτών, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό που έχει δημιουργήσει το TikTok.  

Mε πληροφορίες από Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.