Στο Netflix πιστώνεται η αλλαγή του τρόπου που ορίζεται η διασκέδαση στο σπίτι, το «binge watching» και το «Netflix ‘n’ chill», η εξέλιξη της ίδιας της έννοιας του σίριαλ, που πλέον μπορεί να δει κανείς μονομιάς, ξεχνώντας την εβδομαδιαία αναμονή και τα προγράμματα, η συνειδητοποίηση ότι μπορεί κανείς να παρακολoυθήσει στο σπίτι του μια ταινία ή μια σειρά χωρίς διαφημίσεις, ακόμα και η εξοικείωση του ευρέος κοινού με την έννοια της συνδρομητικής υπηρεσίας.
Μαζί με την εκρηκτική ανάπτυξη του Netflix ήρθε και η ανάπτυξη μιας ολόκληρης βιομηχανίας streaming, με τα κανάλια και τα κινηματογραφικά στούντιο να μεταμορφώνονται σε παρόχους υπηρεσιών streaming, το χτίσιμο ενός κοινού πολύ πιο απαιτητικού για καλό περιεχόμενο, οι σειρές – πολιτισμικά φαινόμενα.
Αλλά το Netflix, με τις «εμείς-ποτέ-διαφημίσεις» διακηρύξεις του και την πολιτική μη μετάδοσης αθλητικών γεγονότων, δεν είναι πια αυτό που ήταν. Και τώρα οι αναλυτές εξηγούν ότι, παρόλο που έχουν άπειρα γραφτεί για το πώς άρχισε να χάνει συνδρομητές και κέρδη, ουσιαστικά ο κολοσσός του streaming δεν καταστρέφεται· απλώς, αλλάζει.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Netflix δεν έχει αθλητικές μεταδόσεις;
Για την ακρίβεια, αφού τα άλλαξε όλα, μεταμορφώνεται σε κάτι πολύ περισσότερο πεζό, δηλαδή, σε μια παραδοσιακή εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Κατ’ αρχάς, όπως εξηγούν στο CNN, δεν ήταν απολύτως δικαιολογημένο που όλα αυτά τα χρόνια το Netflix κατατασσόταν μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, των Big Tech, έχοντας μάλιστα κερδίσει μια θέση μεταξύ των ισχυρών του ακρωνυμίου «FAANG» (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google). Οι τεχνολογικές του δυνατότητες και οι συνδρομητικές του υπηρεσίες ήταν ο βασικός λόγος που βρέθηκε εκεί, ωστόσο, λένε κάποιοι, δεν είχε ούτε το μέγεθος ούτε τα παρακλάδια σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, που έχουν οι μεγάλοι της Σίλικον Βάλεϊ. Επιπλέον, αυτό που προσφέρει η συνδρομητική του υπηρεσία είναι η παρακολούθηση ταινιών και σίριαλ – πιο απλά: οι άνθρωποι πληρώνουν για να δουν μια ταινία ή ένα σίριαλ. Αυτό μοιάζει περισσότερο με κάτι που θα πρόσφερε ένα στούντιο κινηματογράφου, παρά ένας τεχνολογικός κολοσσός.
Και μπορεί σε σχέση με άλλες εταιρείες όπως η Disney, να έμοιαζε περισσότερο με μια τεχνολογική εταιρεία, αλλά αρκεί να σκεφτεί κανείς τι άλλο προσφέρει η Apple ή το Amazon πέρα από ταινίες και σίριαλ, για να αντιληφθεί την προφανή διαφορά. Επιπλέον, υποστηρίζουν κάποιοι, από ένα σημείο κι έπειτα, άρχισε να συμβαίνει το εξής: Κανάλια ή media κολοσσοί όπως η Disney και η Warner Bros. άρχισαν να θέλουν να γίνουν Netflix στη θέση του Netflix, αλλά το Netflix πρόσφατα – πιεσμένο και από τις συνθήκες, κατά πάσα πιθανότητα – άρχισε να υιοθετεί τις δικές τους, γνωστές πρακτικές, να μοιάζει, δηλαδή, όλο και περισσότερο σε μια τυπική media εταιρεία.
Αποφάσισε λοιπόν ότι θα λανσάρει μια πιο οικονομική υπηρεσία, που θα στηρίζεται από διαφημίσεις, και μάλιστα έκλεισε συνεργασία με τη Micorsoft για να αναπτύξει αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, η τελευταία του μεγάλη επιτυχία, o νέος κύκλος του Stranger Things, μεταδόθηκε σε δύο μέρη, με σημαντική χρονική απόσταση, και όχι όλος μαζί, θυμίζοντας περισσότερο τη λογική μιας τυπικής σειράς.
Πρόκειται λοιπόν περισσότερο για μια μετάβαση προς ένα κάπως πιο παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας, καθώς φαίνεται ότι περνά η εποχή που αναστάτωσε το Χόλιγουντ οδηγώντας σε διαφορετικές επιλογές ακόμα και μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και διεκδικώντας τα Όσκαρ τους.
Ανεξάρτητα από το αν η αγορά πλέον κορέστηκε όσον αφορά το Netflix, φαίνεται ότι αυτές οι παλιές μέθοδοι καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες του αυτήν τη στιγμή, και συνοψίζονται σε μια θεμελιώδη αλλαγή προτεραιοτήτων: Αντί για την απρόσκοπτη συνέχιση της ανάπτυξης προσθέτοντας όλο και περισσότερους συνδρομητές, πλέον στους στόχους μπαίνει και η αύξηση των εσόδων, ανεξάρτητα από το πόσους συνδρομητές έχει.
Με πληροφορίες από CNN
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.