Οι τεχνολογικοί γίγαντες Alphabet, Snap, Twitter και Meta προειδοποίησαν με διάφορους τρόπους για τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιτίας του κατακόρυφου πληθωρισμού.
Σε διεθνές επίπεδο, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο υψηλότερο άκρο του εύρους και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο. Ήδη οι συνθήκες αυτές έχουν επηρεάσει πολλές αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο, καταγράφοντας ρυθμό πληθωρισμού 7,5% – πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα νέων ανώτατων επιπέδων πληθωρισμού για την Ευρωζώνη. Επιπλέον, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν ποσοστά πληθωρισμού τον Μάρτιο 8,5% και 7%, αντιστοίχως.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες που συχνά πλέουν πάνω από την αναταραχή της οικονομίας δεν μπορούν πλέον να ξεφύγουν από τον πόνο της τρέχουσας ύφεσης, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εκθέσεις κερδών από τις βασικές εταιρείες του κλάδου.
Ακόμη και όταν άλλες βιομηχανίες δυσκολεύονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τεχνολογικές εταιρείες δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν. Αντιθέτως, μάλιστα, φάνηκε πως αρκετές ευημερούσαν εξαιτίας της αυξημένης χρήσης του διαδικτύου.
Διαβάστε ακόμα: Ψηφίστηκαν οι νέοι νόμοι ελέγχου της Big Tech από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Τα οικονομικά αποτελέσματα που είχαν ανακοινώσει οι Apple, Alphabet και Microsoft το 2021 έδειξαν ότι η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και gadgets συνεχίζει να υφίσταται. Χαρακτηριστικά, η Apple πρακτικά ανακοίνωσε κέρδη ύψους 21,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σχεδόν διπλασιάζοντας την επίδοση από το 2020. Αντίστοιχα, τα κέρδη της Microsoft έφτασαν τα 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 42% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες cloud αυξήθηκαν ραγδαία. Ακολούθως, η Alphabet, μητρική του Google, σχεδόν τριπλασίασε τα καθαρά της κέρδη στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, η οικονομική τους ανάπτυξη φαίνεται ότι αρχίζει να επιβραδύνεται. Πιο αναλυτικά, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel δημοσίευσε απογοητευτικά νούμερα, αν και τα προβλήματά της επιδεινώνονται από εσωτερικά προβλήματα, καθώς και από την επιβράδυνση των πωλήσεων υπολογιστών. Το Amazon, επίσης, ανέφερε μείωση των ηλεκτρονικών της πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Ρωσία έβαλε πρόστιμο στην Apple
Η Apple, όμως, φαίνεται να πηγαίνει κόντρα στις δυσοίωνες προβλέπεις. Για το τρίμηνο, η Apple σημείωσε έσοδα 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά τριμηνιαία κέρδη 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με έσοδα 81,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά τριμηνιαία κέρδη 21,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα έσοδα από πωλήσεις iPhone και υπηρεσίες σημείωσαν ρεκόρ τριμήνου Ιουνίου, αλλά τα έσοδα Mac, iPad και της κατηγορίας “Wearables, Home και Accessories” μειώθηκαν.
Βέβαια, η Apple δήλωσε ότι βλέπει την ανάπτυξη των υπηρεσιών της να συνεχίζει να επιβραδύνεται, παρόλο που προβλέπει ότι τα συνολικά έσοδα της εταιρείας θα αυξηθούν ταχύτερα το τρέχον τρίμηνο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουν την κρίση σταματούν τις προσλήψεις. Ενώ οι περισσότερες δεν έχουν προχωρήσει σε ένα πλήρες πάγωμα προσλήψεων, σχεδόν όλες έχουν δηλώσει ότι αναμένουν την επιβράδυνση της αύξησης του προσωπικού.
Φυσικά, οι νέες οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν και τις μικρότερες τεχνολογικές startups. Οι τελευταίες χάνουν τις χρηματοδοτήσεις που λάμβαναν από μεγαλύτερες εταιρείες και καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μια μακρά λίστα προκλήσεων, από παρατεταμένα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού έως τον πληθωρισμό και το κόστος συναλλάγματος. Ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με τους αναλυτές, να προστατευτεί κάποια εταιρεία, ανεξαρτήτως του μεγέθους της και της ισχύος της, είναι μέσω του σωστού προγραμματισμού.
Mε πληροφορίες από Axios
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.