Η εξ αποστάσεως εργασία, το μοντέλο που εφαρμόστηκε αναγκαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει μέχρι και σήμερα καθώς αποδείχθηκε ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη σε υπαλλήλους και εργοδότες, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να εργαστούν από οπουδήποτε. Για αυτό, πολλοί συνδυάζουν το ταξίδι σε διεθνείς προορισμούς με την εργασία. H τάση αυτή ονομάζεται workations.
Η εταιρεία ταξιδιωτικού σχεδιασμού TripIt διαπίστωσε σε μια πρόσφατη έρευνα ότι το 22% των ταξιδιωτών έχουν σχέδια για ένα ταξίδι για workations και από αυτό, το 17% των ανθρώπων θεωρούν πως τo workation είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
To workation, που μερικές φορές γράφεται και ως workcation, είναι μια εμπειρία εκτός γραφείου που περιλαμβάνει τόσο τον χρόνο εργασίας όσο και τον ελεύθερο χρόνο. Με άλλα λόγια, ένας συνδυασμός εργασίας και διακοπών.
Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να έχουν μια βάση στο σπίτι. Δεν είναι «ψηφιακοί νομάδες», που συνήθως ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο σε διαφορετικούς προορισμούς. Οι εργαζόμενοι σε workations αναζητούν προσωρινά ταξίδια αντί για αλλαγή τρόπου ζωής. Φυσικά, τηρούν ένα κανονικό πρόγραμμα εργασίας, και μόλις το ολοκληρώσουν, περνούν το υπόλοιπο της ημέρας τους με περιηγήσεις και δραστηριότητες, γνωρίζοντας τον τόπο που επισκέπτονται.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | 1 στα 2 στελέχη δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά στις διακοπές
Η ταξιδιωτική εταιρεία Origin, η οποία ιδρύθηκε το 2019, βοηθά τους ταξιδιώτες να οργανώσουν τα workations τους. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι περισσότεροι δείχνουν ενδιαφέρον για μέρη όπως το Κεντρικό Μεξικό, το Κέιπ Τάουν, η Νότια Αφρική, οι Άλπεις.
Μάλιστα, κάποια κράτη προσφέρουν ειδικά προνόμια για τους ψηφιακούς νομάδες και για τους εργαζόμενους σε workations. Η Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, ενέκρινε πρόσφατα μια ψηφιακή νομαδική βίζα για αλλοδαπούς εργαζομένους, ενισχύοντας το ενδιαφέρον για τους εργαζομένους που την επισκέπτονται. Επίσης, προσφέρει πακέτα εργασίας που περιλαμβάνουν δωρεάν WiFi και εκπτώσεις μακροχρόνιας διαμονής για κρατήσεις άνω των 30 ημερών.
Δεν είναι όλα τα workations ίδια. Στην πραγματικότητα, μπορούν να πάρουν πολλές διαφορετικές μορφές. Γενικά, όμως, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις ομάδες: τη βραχυπρόθεσμη, τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη. Κριτήριο, δηλαδή, αποτελεί η διάρκειά τους.
Ένα βραχυπρόθεσμο workation είναι αυτό που διαρκεί μόνο λίγες μέρες. Θα μπορούσε να είναι ένα διάλειμμα το Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο ταξίδι στα μέσα της εβδομάδας, για παράδειγμα. Πιθανότατα, μάλιστα, να αφορά έναν προορισμό σχετικά κοντά στο σπίτι. Μπορεί να περιλαμβάνει τρένο ή μια σύντομη πτήση σε κοντινή πόλη.
Διαβάστε ακόμα: Νέες νομοθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε
Αντίθετα, τα μακροχρόνια workations είναι οι πιο πολυσυζητημένα. Πρόκειται για ταξίδια κατά τα οποία ένα άτομο ουσιαστικά μετακομίζει προσωρινά σε άλλη περιοχή, χρησιμοποιώντας αυτήν ως βάση από την οποία μπορεί να εργαστεί. Τα μακροχρόνια workations απαιτούν συχνά ειδικές βίζες ή άδειες, ανάλογα με τον προορισμό. Ευτυχώς, πολλά μέρη του κόσμου προσφέρουν πλέον βίζα για τηλεργασία ως απάντηση σε αυτή τη νέα τάση. Ένα τέτοιο ταξίδι που συνδυάζει δουλειά με τουρισμο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ έως τις παραλίες των Φίτζι. Αυτός ο τύπος workation μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως δύο χρόνια.
Η μέση λύση είναι ένα μεσοπρόθεσμο workation, που είναι πιθανό να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Ένα άτομο με έδρα το Λονδίνο θα μπορούσε να επιλέξει να περάσει λίγο χρόνο να περάσει ένα μήνα στην Ισλανδία ή την Ταϊλάνδη, για παράδειγμα.
Τα προνόμια που προσφέρει αυτό το είδος αντιμετώπισης της εργασίας είναι πολλά, ειδικά για τους εργαζομένους που δεν έχουν απεριόριστες διακοπές και για εκείνους που δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν από τη δουλειά τους. Τα workations δημιουργούν κίνητρα για δουλειά και διακοπές, αυξάνουν τη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα και αποτρέπουν τις παραιτήσεις λόγω κόπωσης ή τοξικού περιβάλλοντος, που ενισχύουν το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης. Για αυτό, εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook, το Google, η Microsoft και το Amazon προσφέρουν τώρα ευέλικτες απομακρυσμένες ευκαιρίες για workation.
Με πληροφορίες από το WorkLife.news
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.