Μπορεί για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά το κλιματιστικό να θεωρείται αυτονόητο, δε συμβαίνει ωστόσο το ίδιο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, που σε κανονικές συνθήκες το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα θερμό. Ο καύσωνας του περασμένου μήνα που έδωσε θερμοκρασίες ρεκόρ για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και, δυστυχώς, είχε ως συνέπεια και πολλούς νεκρούς, αλλά και καταστροφικές πυρκαγιές, έδειξε με τον σκληρότερο τρόπο ότι αυτές οι «κανονικές συνθήκες» ουσιαστικά πλέον δεν υφίστανται, ότι το κλίμα αλλάζει, και το νιώθουμε.
Στην Ελλάδα, πάνω από το 90% των νοικοκυριών διαθέτουν κλιματιστικό, και το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, που φτάνουν μόλις το 3%, ή στη Γαλλία, στο 5%, μπορούν να μας κάνουν να φανταστούμε πόσο δυσκολεύτηκαν στις χώρες αυτές με μια ζέστη ούτως ή άλλως πρωτοφανή, αλλά και πως το πιθανότερο είναι ότι πολλοί αρχίζουν να εξετάζουν την αγορά μια μονάδας κλιματισμού.
Τα στοιχεία από την αγορά ήδη υποδεικνύουν αυτήν την αλλαγή: Μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη The Washington Post, οι πωλήσεις των κλιματιστικών στη Βρετανία αυξήθηκαν 2,4%, ενώ εκτιμάται από τον διακυβερνητικό Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency) ότι οι μονάδες κλιματιστικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπερδιπλασιαστούν, από 110 εκατομμύρια το 2019, στα 275 εκατομμύρια το 2050.
Ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης του κλάδου θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού απο το 2020 έως το 2026 στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 6,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista. H ισπανική αγορά είναι εκείνη που αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί περισσότερο, με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει το 8,5%. Για την Ιταλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 7,8%, 7,3% και 7,2% αντίστοιχα.
Διαβάστε ακόμα: Πώς πρέπει να αλλάξουν οι πόλεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή
Ειδικά για την παγκόσμια αγορά κλιματισμού, που το 2021 έφτανε σε αξία τα 129,38 δισεκατομμύρια δολάρια, στοιχεία της Emergen Research δηλώνουν ότι ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει μέχρι το 2030 το 5,9%, στα 211,77 δισεκατομμύρια. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ανάπτυξη της αγοράς οφείλεται στο ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά αρχίζουν πολύ γρήγορα να χρησιμοποιούν συστήματα κλιματισμού, ως αποτέλεσμα της γρήγορης αστικοποίησης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Βέβαια, η χρήση των κλιματιστικών οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές υπεύθυνες για αυτήν την υπερθέρμανση. Οι κατασκευαστές, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν συστήματα κλιματισμού ενεργειακά αποδοτικά και ικανά να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον με καλής ποιότητας αέρα, εξελίσσουν αντίστοιχα τις συσκευές τους. Αλλά είναι και οι οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, που αναγκάζουν τις εταιρείες να είναι προσεκτικές, αλλά και ενισχύουν την ανάπτυξη της αγοράς.
Όλα αυτά δεν αναιρούν, βέβαια, ότι τα κλιματιστικά είναι ενεργοβόρα και επιβαρύνουν το περιβάλλον, γεγονός που οδηγεί σε έναν προφανή φαύλο κύκλο: Για να αντέξει ο άνθρωπος τη ζέστη της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται μια συσκευή που την ενισχύει. Στη Γαλλία, δόθηκε πριν λίγες μέρες οδηγία τα καταστήματα να μην έχουν ανοιχτή την πόρτα όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, με τιμωρία προστίμου, αλλά και να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους θερμοστάτες στις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι ειδικοί, από την άλλη, συστήνουν πιο φιλικές για το περιβάλλον λύσεις δροσιάς, εκτός, βέβαια, από μονάδες κλιματισμού υψηλής ενεργειακής κλάσης, όπως τον «παθητικό δροσισμό», που σημαίνει ανοιχτά παράθυρα τη νύχτα, κλειστές κουρτίνες ή παντζούρια την ημέρα, ή τον γεωθερμικό κλιματισμό.
Με πληροφορίες από The Hustle
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.