24 Νοέ 2024
READING

Για πρώτη φορά από το 2012, η Meta τoυ Facebook σημειώνει πτώση εσόδων

4 MIN READ

Για πρώτη φορά από το 2012, η Meta τoυ Facebook σημειώνει πτώση εσόδων

Για πρώτη φορά από το 2012, η Meta τoυ Facebook σημειώνει πτώση εσόδων

Παρ’ όλες τις ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μέσα στην πλατφόρμα, την αποδεδειγμένη παραπληροφόρηση, τα σκάνδαλα για τις επιλογές που θέτουν ως προτεραιότητα τα χρήματα από την ψυχική υγεία των χρηστών, τον ρόλο που έπαιξε σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, το Facebook, όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθούσε να αναπτύσσεται απρόσκοπτα.

Πριν λίγους μήνες, ωστόσο, κατέγραψε για πρώτη φορά μια μικρή υποχώρηση των χρηστών του – αν και αργότερα ήρθαν και πάλι νέοι χρήστες στην πλατφόρμα. Αλλά τώρα, η Meta, πρώην Facebook, μητρική του Facebook, της μεγαλύτερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, κατέγραψε για το προηγούμενο τρίμηνο πτώση από έτος σε έτος 1% στα έσοδά της, για πρώτη φορά από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο, το 2012.

Και αν η υποχώρηση στα έσοδα είναι 1%, η πτώση στα κέρδη είναι πολύ πιο εντυπωσιακή. Για το συγκεκριμένο τρίμηνο του έτους, το καθαρό εισόδημα μειώθηκε από έτος σε έτος κατά 36%, τη στιγμή που την ίδια εποχή πέρυσι είχε διπλασιαστεί. Έπεσε ακόμα και η μέση τιμή της διαφήμισής της, κατά 14%, μια υποχώρηση που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι τα βασικά έσοδα της Meta και του Facebook έρχονται από τις διαφημίσεις.

Σημειώθηκε επίσης μια μικρή υποχώρηση στους χρήστες, την οποία ωστόσο o CEO της Meta, Mark Zuckerberg, χαρακτήρισε αναμενόμενη, εξηγώντας ότι αποδίδεται στο μπλοκάρισμα του ίντερνετ που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι «Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Facebook καθημερινά συνεχίζει να αυξάνεται».

Επιπλέον, ούτε οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς αποδυναμώνεται περαιτέρω η διαφημιστική αγορά.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι αυτές οι απογοητευτικές επιδόσεις ουσιαστικά καθιστούν ξεκάθαρο αυτό που είχε αρχίσει να διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες, ότι μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας για βαθιά οικονομική ύφεση, η Meta βρίσκεται μποστά σε ένα σημείο-καμπή σχεδόν υπαρξιακό, όσον αφορά αυτό που θεωρεί αποστολή της και σχετικά με το προϊόν που προσφέρει.

Αυτή η συνθήκη εμφανίζεται με δύο μορφές: Από τη μία, αρχής γενομένης από τις ανανεωμένες πολιτικές απορρήτου της Apple, από πέρυσι το καλοκαίρι – που επέτρεψαν στους χρήστες να μην καταγράφεται οι δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο -, επλήγη η διαφημιστική δραστηριότητα της Meta, που είναι και η βασική της πηγή εσόδων. Tα brands και οι marketers διοχετεύουν, κατόπιν τούτου, εφόσον η στόχευση του κοινού δεν είναι πλέον το ίδιο αποδοτική, λιγότερα χρήματα στο Facebook, συντονισμένοι επίσης και με τις οικονομικές ανησυχίες των καταναλωτών. Αυτό το κλίμα βέβαια, επηρεάζει και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως τη Snap και το Twitter, που επίσης βασίζονται στις διαφημίσεις για τα έσοδά τους.

Διαβάστε ακόμα: To TikTok έχει έσοδα που ξεπερνούν Twitter και Snapchat μαζί

Από την άλλη, συμπίπτει με την απόφαση της Meta να προσπαθήσει να μεταμορφώσει το Instagram σε ένα είδος TikTok, δίνοντας προτεραιότητα στο βίντεο, σε σχέση με τις φωτογραφίες, και προτείνοντας στο feed των χρηστών πολύ περισσότερες αναρτήσεις (κατά βάση βίντεο), από λογαριασμούς που δεν ακολουθούν, αλλά επιλεγμένους από τον αλγόριθμο. Στο κοινό μάλιστα δεν άρεσε και τόσο αυτή η αλλαγή, με πολλούς χρήστες, των influencers της οικογένειας Kardashian συμπεριλαμβανομένων, να ζητούν πίσω το παλιό Instagram. O Zuckerberg υπερασπίζεται αυτήν τη στρατηγική, λέγοντας ότι το Instagram θα γίνει μια «μηχανή ανακάλυψης», που θα αυξήσει τον engagement των χρηστών, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «είμαστε ακόμα μια απόλυτα social media εταιρεία». Ωστόσο, έπειτα από τις μαζικές αντιδράσεις, η Μeta ανακοίνωσε την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, ότι θα αναστρέψει μερικές από τις αλλαγές.

Βέβαια, ανάλογες μεταβολές, που θυμίζουν TikTok, εφαρμόζονται και στο Facebook, με τους ανθρώπους της αγοράς να μιλούν ήδη για το τέλος της κοινωνικής δικτύωσης, όπως την ξέραμε, δηλαδή με το περιεχόμενο που δημιουργούν φίλοι και followers να κυριαρχεί. Τώρα, προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στις προτάσεις βίντεο του αλγορίθμου, που αφορούν περιεχόμενο αγνώστων. Ίσως οι οικονομικές επιδόσες της Meta του επόμενου τριμήνου να δώσουν μια ιδέα για το αν η επιμονή της Meta προς αυτήν τη στροφή είχε όντως νόημα.

Με πληροφορίες από Fast Company και CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.