Το metaverse αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, με έρευνα της Wunderman Thomson να δείχνει ότι το 85% των επιχειρήσεων το θεωρεί απαραίτητο για την επιτυχία. Φαίνεται ότι πρόκειται να έχει μεγάλη απήχηση στους νέους καταναλωτές, κυρίως της γενιάς Ζ. Γι’ αυτό και η ένταξή του στις επιχειρηματικές στρατηγικές μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικερδής στην προσέλκυση αυτής της δημογραφικής ομάδας. Περικλείοντας τεχνολογίες όπως τα NFTs, το blockchain gaming, τις εικονικές και επαυξημένες πραγματικότητες και την ψηφιακή μόδα, το metaverse φέρνει κοντά τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Τι ζητά από τα brands στον virtual κόσμο η Γενιά Ζ
Οι αθλητικές μάρκες ήταν από τις πρώτες που εντάχθηκαν σε χώρους metaverse και αξιοποίησαν στο έπακρο τις ευκαιρίες e-commerce που δημιούργησε το web3. Αυτό είναι λογικό, καθώς αυτές οι μάρκες απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και σε νεαρά άτομα και το metaverse δίνει πρόσβαση σε ένα σημαντικά ευρύ κοινό αυτών των καταναλωτών. Δεν είναι τυχαίο που μερικά από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια για gamers είναι αθλητικά παιχνίδια. Το metaverse επίσης είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το gaming, που ουσιαστικά χρησιμοποιείται από τα brands ως ο προθάλαμος για το ακόμα διαμορφούμενο “μετασύμπαν”. Έτσι, είναι λογικό που πολλές από τις μάρκες με παρουσία σε αυτό που εξελίσσεται σε metaverse, αφορούν αθλητικά εμπορικά σήματα.
Στα sports brands που εισέρχονται στο metaverse συμπεριλαμβάνονται οι Adidas, Nike, New Balance, Under Armour, Puma και άλλες. Για παράδειγμα, η Nike εισήλθε στον ψηφιακό χώρο με τη δημιουργία του εικονικού κόσμου Nikeland μέσα στην πλατφόρμα του παιχνιδιού Roblox. Ουσιαστικά, εκμεταλλεύτηκε την πλατφόρμα του Roblox για να προσελκύσει τους χρήστες μέσω των μίνι παιχνιδιών που είχε η Nikeland και στη συνέχεια έκανε τη δυνατότητα αγοράς αντικειμένων Nike εντός του παιχνιδιού βασικό στοιχείο της εμπειρίας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών της, η Nikeland δέχτηκε πάνω από 7 εκατομμύρια επισκέπτες. Μετά την αποκάλυψη αυτού του αριθμού πολλά άλλα brands εμφανίστηκαν σε διάφορες πλατφόρμες metaverse.
Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο virtual κόσμος της Nike στο metaverse
Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, είναι ένας από τους κυρίαρχους παράγοντες που επενδύουν στο metaverse. Για τον σκοπό αυτό επενδύει σημαντικά σε συνεργασίες με αθλητικές μάρκες και στη δημιουργία περιεχομένου για την πλατφόρμα Horizon Worlds. Νωρίτερα φέτος φιλοξένησε την εμπειρία NBA Lane, η οποία περιελάμβανε πολλά από τα ίδια στοιχεία με τη Nikeland, από τις ανταγωνιστικές πτυχές μέχρι τη δυνατότητα κοινοποίησης φωτογραφιών από την εμπειρία στα social media.
Οικονομικό κέρδος
Οι συνεργασίες στο metaverse είναι επικερδείς για όλους τους παράγοντες που συμμετέχουν. Το εμπορικό σήμα αποκτά πρόσβαση στο κοινό του εκάστοτε χώρου metaverse, ενώ η πλατφόρμα αποκτά μια επιπλέον ενδιαφέρουσα εμπειρία να προσφέρει στους χρήστες, η οποία αποτελεί πόλο έλξης προς αυτήν.
Η δυνατότητα πώλησης αντικειμένων εντός του παιχνιδιού έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελκυστικότητας για τις μάρκες που επιθυμούν να ενταχθούν σε χώρους metaverse. Για τα αθλητικά brands, τα οποία έχουν την ένδυση ως βασικό μέρος της στρατηγικής εσόδων τους, αυτό αφορά την πώληση εικονικών αναπαραστάσεων αυτών των αγαθών. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι πλατφόρμες metaverse περιλαμβάνουν από την αρχή τη δυνατότητα δημιουργίας εικονικών ενδυμάτων για τα avatars των παικτών, το κόστος παραγωγής αυτών των αγαθών είναι σχετικά μικρό.
Για τις αθλητικές μάρκες, λοιπόν, το metaverse έχει προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία που αξιοποιεί πολλά από τα δυνατά τους σημεία στον πραγματικό κόσμο. Τόσο ο ανταγωνισμός και τα σπορ, που αποτελούν πάθος για πολλούς, όσο και η πώληση cool εικονικών αντικειμένων που προστίθενται στα κέρδη, είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα αθλητικά brands.
Με πληροφορίες από The Drum
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.