Εν έτει 2022, η γυναικεία υγιεινή εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως θέμα ταμπού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η γυναίκα σήμερα αποτελεί τον πρώτο στόχο των διαφημιστικών βελών αλλά και το κύριο όπλο επιβολής τους. Η σύγχρονη διαφήμιση προβάλλει πολλά πρότυπα γυναίκας, έτσι που αγκαλιάζει όλο το φάσμα του γυναικείου πληθυσμού, όμως στις διαφημίσεις ειδών γυναικείας υγιεινής εξακολουθούν να εντοπίζονται ταμπού γύρω από το γυναικείο σώμα και όλα όσα αυτό μπορεί να βιώνει στη ζωή του – όπως την περίοδο, το σεξ, την εγκυμοσύνη, την αποβολή, την κλιμακτήριο.
Για ορισμένους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να αντιμετωπιστούν τα στίγματα σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καμπάνια της εταιρείας Bodyform: Θέλοντας να δώσει ένα τέλος στις κλασικές διαφημίσεις που αφορούν προϊόντα για την περίοδο και δείχνουν μόνο γυναίκες με λευκά παντελόνια και μπλε (όχι κόκκινα) υγρά πάνω σε σερβιέτες, που αποδεικνύουν την απορροφητικότητά τους, η εταιρία λάνσαρε μια νέα καμπάνια με τίτλο «WombStories».
Στην καμπάνια αφηγείται ακριβώς τις «περιπέτειες» της μήτρας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, υμνώντας το γυναικείο σώμα και τη δύναμη κάθε γυναίκας. Αποφεύγοντας τις «πεντακάθαρες» και λαμπερές διαφημίσεις που δείχνουν τις πρωταγωνίστριες των διαφημιστικών σποτ αποφασισμένες να πείσουν τις τηλεθεάτριες ότι «μπορείς να τα κάνεις όλα ακόμα και αν έχεις περίοδο», αρκεί βέβαια να φοράς τη σερβιέτα της τάδες εταιρείας, η Bodyform παρουσιάζει την περίοδο, αλλά και τα υπόλοιπα που περνά το σώμα μιας γυναίκας, ως αυτό που πραγματικά είναι.
Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να προσέξουν τα brands και οι διαφημιστές όταν απευθύνονται σε γυναίκες
Παρά την τολμηρή καμπάνια της Bodyform, μια μελέτη του 2021 από το Centre for Intimacy Justice, στην οποία συμμετείχαν 60 επιχειρήσεις προϊόντων υγείας για γυναίκες, διαπίστωσε ότι συχνά απορρίπτονται διαφημίσεις για προϊόντα αναπαραγωγικής υγείας, ομάδες θηλασμού, υποστήριξη ακράτειας και σεξουαλική ευεξία, λόγω αντιρρήσεων που αφορούν τον χαρακτηρισμό «περιεχόμενο για ενηλίκους». Μάλιστα έχεθ συμβεί να μπλοκαριστούν και λογαριασμοί social media που αφορούν τέτοια προϊόντα.
Η έρευνα επιβεβαιώνει το διαδεδομένο φαινόμενο του σεξισμού που κυριαρχεί στον κόσμο της διαφήμισης και εκφράζεται μέσω των αλγορίθμων. Αυτοί οι αλγόριθμοι συχνά μπλοκάρουν τους ανατομικά σωστούς όρους, επομένως ορισμένοι διαφημιστές αναγκάζονται να βρουν μια λύση, όπως η χρήση emoji ή αφηρημένων όρων – που τελικά απλώς ενίσχυσαν την ιδέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ορισμένα θέματα εξακολουθούν να είναι ταμπού.
Διαβάστε ακόμα: Ακατάλληλη; Γιατί αυτή η διαφήμιση της Adidas απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο
Παράλληλα, τονίζεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεπεραστούν τα ταμπού αυτά για δύο λόγους: η ενημέρωση των γυναικών για θέματα της υγιεινής είναι ελλιπής, ακόμα και σε χώρες όπως η ΗΠΑ, και η διαφήμιση με την προβολή υποεκπροσωπούμενων και διαφορετικών ομάδων όχι μόνο έχει υψηλότερες επιδόσεις από ό,τι με το μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, αλλά οδηγεί σε σημαντική αύξηση του engagement και της αποτελεσματικότητας μεταξύ των εκπροσωπούμενων ομάδων.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί έντονη συζήτηση και διχογνωμία σχετικά με το είδος των προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής που πρέπει να εφαρμόζονται. Γι’ αυτό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα σεξουαλικής αγωγής τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε απαιτούμενους όρους εφαρμογής και τις εφαρμοζόμενες μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Έτσι, διαφημίσεις που αφορούν θέματα γυναικείας υγιεινής θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και επιμορφωτικά προς το καταναλωτικό κοινό που απευθύνονται.
Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα πόσο σημαντική μπορεί να είναι η παρουσία όλων των ομάδων και πόσο καλύτερη είναι η αίσθηση της διαφήμισης, όταν αντανακλά όλους τους ανθρώπους, αντί να απορρίπτει ομάδες αυτών.
Οι μάρκες που κάνουν ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των ταμπού, με μια άποψη για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, κάνουν ένα τολμηρό βήμα, λαμβάνοντας ενδεχομένως και μια ανταμοιβή. Το θετικό είναι ότι η συζήτηση για αυτά τα ζητήματα άνοιξε, άρα και η λύση είναι κοντά.
Με πληροφορίες από The Drum
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.