21 Νοέ 2024
READING

Γιατί κάποιες εταιρείες αφήνουν το υβριδικό μοντέλο και προτιμούν αποκλειστική τηλεργασία

5 MIN READ

Γιατί κάποιες εταιρείες αφήνουν το υβριδικό μοντέλο και προτιμούν αποκλειστική τηλεργασία

Γιατί κάποιες εταιρείες αφήνουν το υβριδικό μοντέλο και προτιμούν αποκλειστική τηλεργασία

Αν και η πανδημία απέδειξε ότι η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αρχικά εκτιμήθηκε ότι θα επικρατήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, που συνδυάζει κάποιες μέρες παρουσίας στον χώρο εργασίας με κάποιες μέρες τηλεργασίας, η πραγματικότητα έδειξε ότι πολλοί εργοδότες προτιμούν στην πραγματικότητα την τηλεργασία.

Στα τέλη Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Yelp, Jeremy Stoppelman, ανακοίνωσε μια μεγάλη απόφαση για την εταιρεία των 4.400 ατόμων: έως τις 29 Ιουλίου, η Yelp θα καταργούσε εντελώς τις υβριδικές ρυθμίσεις κρίνοντάς τες ακατάλληλες και θα προχωρούσε στο κλείσιμο των γραφείων της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και της Ουάσιγκτον. Η Yelp διατηρεί πλέον μόνο τα κεντρικά της γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο και το γραφείο του Φοίνιξ της Αριζόνα, μεταβαίνοντας σε ένα μοντέλο «ξενοδόχου», κατά το οποίο μπορούν να νοικιαστούν γραφεία με την ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες.

Όμως, η Yelp δεν είναι η μόνη, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες δείχνουν την προτίμησή τους στην αποκλειστικά εξ αποστάσεως εργασία. Η Airbnb, η 3M, το Spotify και η Lyft έχουν υιοθετήσει συστήματα μόνιμης εργασίας στο σπίτι. Ορισμένες εταιρείες έκλεισαν επίσης χώρους γραφείων, όπως η Yelp: τον Μάιο, η εφαρμογή TaskRabbitέκλεισε εντελώς όλα τα γραφεία της, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών της γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο. Τον Απρίλιο, η PayPal τερμάτισε την παρουσία της στο Σαν Φρανσίσκο.

Μπορεί να υπάρχουν τεράστια οφέλη για την υιοθέτηση αποκλειστικά της τηλεργασίας, ένα είδος εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους μιας εταιρείας να εργάζονται εξ αποστάσεως από όπου και αν βρίσκονται. Αντί να μετακινούνται οι υπάλληλοι καθημερινά για να πάνε στο γραφείο, το μόνο που έχουν να κάνουν για να εργαστούν είναι να ανοίξουν τον υπολογιστή τους τη ώρα που “πιάνουν δουλειά”.

Συνεπώς, με την εξ αποστάσεως εργασία, τα έξοδα όπως βενζίνη και εισιτήρια για το μετρό ή το λεωφορείο παύουν να βαραίνουν τον μηνιαίο οικονομικό προϋπολογισμό – όπως παύουν και οι ρύποι στο περιβάλλον από τις μετακινήσεις. Επιπλέον, το κόστος που γλιτώνει ο εργοδότης για την ενοικίαση χώρου μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για τους υπαλλήλους ή σε κάποιο μπόνους.

Διαβάστε επίσης: Μήπως η εξ αποστάσεως εργασία είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία;

Παράλληλα, στις σύγχρονες πόλεις, οι μεγάλες αποστάσεις σε συνδυασμό με την κίνηση στους δρόμους αναγκάζουν τους εργαζομένους να ξοδεύουν αρκετές ώρες για να μεταβούν στον χώρο εργασίας. Με την τηλεργασία, ο μόνος επιπλέον χρόνος που ξοδεύει κανείς είναι εκείνος που χρειάζεται για να φτάσει από το δωμάτιό του μέχρι το σαλόνι ή μέχρι την κοντινότερη καφετέρια.

Μάλιστα, αν και πολλές επιχειρήσεις πέρασαν από την τηλεργασία στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν εξαιτίας της πολυπλοκότητας του προγραμματισμού.   

Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων προτιμά την τηλεργασία εξαιτίας της ευελιξίας που έχουν. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, υπάρχουν εργαζόμενοι που προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι τους, καθώς μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, να μειώσουν τα έξοδα μετακίνησης από και προς τη δουλειά, ενώ έχουν πια περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που μπορούν να τον αξιοποιήσουν κάνοντας κάποιο χόμπι. Η έρευνα δείχνει ότι οι νεαρές μητέρες είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από την τηλεργασία, όπως και άτομα που ζουν με τον/τη σύντροφό τους ή έχουν κοινωνικοποιηθεί στην περιοχή που διαμένουν. Στην περίπτωση του Yelp, το 86% των ερωτηθέντων σε μια εσωτερική έρευνα ήθελε να εργάζεται εξ αποστάσεως όλες ή τις περισσότερες φορές.

Παράλληλα, οι εταιρείες γνωρίζουν ότι η ενίσχυση της απομακρυσμένης εργασίας μπορεί να είναι μια τακτική για την καταπολέμηση της φθοράς και την ενίσχυση της δέσμευσης των εργαζομένων. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία εύρεσης νέων ταλέντων, καθώς δεν υπάρχει ο περιορισμός των γεωγραφικών ορίων.

Διαβάστε επίσης: Οι επενδυτές λένε όχι στο υβριδικό μοντέλο εργασίας

Φυσικά, αυτή η κίνηση δεν είναι δυνατή για όλους τους κλάδους: κλάδοι εξυπητέτησης πελατών ή τομείς όπως η φιλοξενία ή η υγειονομική περίθαλψη, είτε δεν πρόκειται είτε δεν μπορούν να κλείσουν εργασιακούς χώρους όπως οι άλλες εταιρείες.

Ωστόσο, και η τηλεργασία βαρύνεται με κάποια μειονεκτήματα. Σύμφωνα με έρευνα, το 80% των εργαζομένων θεωρεί ότι η εργασία εξ αποστάσεως επίδρασε αρνητικά στην ψυχική τους υγεία. Μάλιστα, το 81% των εργαζομένων κάτω των 35 ετών, που εργάζεται από το σπίτι, αισθάνεται μοναξιά και έντονο άγχος. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται κυρίως σε νεαρούς επαγγελματίες της γενιάς των Μillennials και της Gen Z, οι οποίοι έχουν μπει πρόσφατα στο εργατικό δυναμικό ή δε διαθέτουν έναν ήσυχο και αφοσιωμένο χώρο εργασίας. Έτσι, ελλείψει ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος, χωρίς καθοδήγηση και με αισθητά μειωμένο βαθμό κοινωνικοποίησης, πλήττεται σοβαρά η ψυχική τους υγεία, ενώ το 80% των εργαζομένων δεν έχουν ωράριο, διότι δε διαχωρίζουν τον χώρο εργασίας από τον χώρο ξεκούρασης.

Επίσης, μπορεί να παρατηρούνται προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων. Όσο προηγμένη κι αν είναι η τεχνολογία, η διά ζώσης συνομιλία με τον/την συνάδελφο για να διαλευκανθεί κάποιο θέμα στη δουλειά γίνεται πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πολλές φορές πιο αποτελεσματικά. Η συνεννόηση μέσα από τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων είναι μια δεξιότητα που χτίζεται με τον καιρό και μπορεί στην αρχή να φανεί αρκετά απαιτητική σε κάποιον που δεν το έχει συνηθίσει.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν μία περίπλοκη κατάσταση, την οποία οι εργοδότες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το πρόβλημα είναι: Πώς να σχεδιάσουν ένα μοντέλο που να λειτουργεί για όλους; Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσωπικές συνθήκες και οι προτιμήσεις των ανθρώπων είναι βασικός παράγοντας για το εάν η απομακρυσμένη εργασία τούς αποφέρει οφέλη – και, εάν ναι, εάν τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν των μειονεκτημάτων, όπως η απομόνωση και η μοναξιά.

Με πληροφορίες από BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.