22 Νοέ 2024
READING

To Google θέλει να διδάξει στην Gen Z το ίντερνετ

4 MIN READ

To Google θέλει να διδάξει στην Gen Z το ίντερνετ

To Google θέλει να διδάξει στην Gen Z το ίντερνετ

Φαίνεται ότι το ζητούμενο σε όλες τις βιομηχανίες, και κατά βάση για τους marketers που τις βοηθούν να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους, είναι πώς θα καταλάβουν τους εκπροσώπους της γενιάς Ζ, μιας γενιάς που μοιάζει να τους δυσκολεύει, έχοντας μεγαλώσει – ή μεγαλώνοντας ακόμα – με τόσο διαφορετικές προσλαμβάνουσες σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Έτσι, οι παραδοσιακές προσεγγίσεις που θυμίζουν τον γραφικό νεανίζοντα μεσήλικα που «θα κάτσει εδώ με τη νεολαία», αποδεικνύονται διαρκώς άκαρπες, σε μια γενιά που μοιάζει πολύ περισσότερο υποψιασμένη από την προηγούμενή της στην αντίστοιχη ηλικία. Οι συνηθισμένες πρακτικές του marketing δεν έχουν αποτέλεσμα σε αυτά τα παιδιά που τώρα βγαίνουν στην αγορά εργασίας, και ας μοιάζουν στους μεγαλύτερούς τους αφελείς και επιφανειακοί με τα lip-sync βιντεάκια τους στο TikTok.

Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να προσέξει το marketing που απευθύνεται στους Gen Z-ers

Ίσως από αυτήν την ανασφάλεια απέναντι σε αυτήν τη γενιά να πηγάζει και η κάπως περίεργη προσπάθεια του Google να «τους μάθει τον ίντερνετ». Γιατί, πράγματι, το Google λάνσαρε μια καμπάνια, με τίτλο «Let’s Internet Better» – στα ελληνικά κάτι σαν «Ας ιντερνετ-ιστούμε καλύτερα», που φιλοδοξεί με παιγνιώδη τρόπο να διδάξει στους Gen Z-ers πώς να κάνουν αναζητήσεις στο Google.

Ίσως κανείς αναρωτηθεί αν ο κολοσσός που κρατά το 90% του μεριδίου αγοράς στην ιντερνετική αναζήτηση νιώθει να απειλείται – και δε θα έχει άδικο. Πριν από λίγο καιρό, το ίδιο το Google αποκάλυψε ότι το 40% των χρηστών από 18 έως 24 ετών προτιμούν για τις αναζητήσεις τους το TikTok και το Instagram, σε σχέση με το κλασικό γκουγκλάρισμα των Baby Boomers, και ενδεχομένως και των Millennials. Συνεπώς, το timing της καμπάνιας αυτής μάλλον δεν είναι τυχαίο. Ίσως, τελικά, πράγματι, το Google να ανησυχεί ότι η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αρχίσει να αλλάζει, και προσπαθεί όσο νωρίτερα γίνεται να προλάβει μια πιο δραστική αλλαγή, που θα έχει αντίκτυπο στην αγορά του.

Διαβάστε ακόμα: Μια καμπάνια της Samsung που έχει στόχο τους Gen Z-ers

Η εταιρεία σημειώνει ότι η καμπάνια σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στο χιούμορ, τον τόνο και την αισθητική των Gen Z-ers, και ότι στόχος της είναι να αποτελέσει ένα διασκεδαστικό PSA, που όμως ενημερώνει. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια marketing του Google Search, «με αυτήν την καμπάνια θέλαμε να μιλήσουμε απευθείας με τη Γενιά Ζ, τους ψηφιακούς νομάδες που διαμορφώνουν τη σημερινή κουλτούρα του ίντερνετ». Μάλιστα, αναφέρεται σε αυτήν την καμπάνια ως μια «συνεργασία» με αυτούς, για να σκεφτούν κριτικά απέναντι στις πληροφορίες που βρίσκουν στο ίντερνετ και να οπλιστούν με τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να διασταυρώσουν τα γεγονότα και «να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία τους». Έτσι, συμπληρώνει, μπορεί το Google μαζί με τους Gen Z-ers να κάνουν το διαδίκτυο ένα ασφαλέστερο, καλύτερο μέρος.

Αυτή η καμπάνια, λοιπόν, αποτελείται από μια σειρά από μικρά βίντεο κινουμένων σχεδίων, διάρκειας 15 δευτερολέπτων και με χιουμοριστικό στυλ, που μιλούν για την παραπληροφόρηση και τους κινδύνους του διαδικτύου, και που θέλει να μεταφέρει το μήνυμα ότι, με τη βοήθεια του Google Search, που θα τον βοηθήσει να ελέγξει την αλήθεια των γεγονότων και των ειδήσεων, μπορεί κανείς να γίνει ένας «εξυπνότερος internetter». Μάλιστα, για την καμπάνια αυτή το Google συνεργάζεται με γνωστούς δημιουργούς του TikTok, οι οποίοι θα δημοσιεύσουν στους λογαριασμούς τους περιεχόμενο σχετικό με την ασφάλεια στο ίντερνετ και τον έλεγχο των γεγονότων. Υπάρχουν ακόμα βίντεο που εξηγούν πώς γίνονται κάποιες βασικές ενέργειες στο Google, όπως η αντίστροφη αναζήτηση εικόνων.

Ωστόσο, τα στοιχεία δε δείχνουν να δικαιολογούν τη «διδασκαλία» της αναζήτησης στους εκπροσώπους της Γενιάς Ζ. Ο αμερικανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Εμπορίου αναφέρει ότι θύματα απάτης πέφτουν κυρίως μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ενώ η Γενιά Ζ, ως «ψηφιακά ιθαγενής», έχει πολύ μεγάλη άνεση στο να συγκεντρώνει πληροφορίες από παντού και να διασταυρώνει τις πηγές της.

Μήπως λοιπόν το Google και οι μεγαλύτερες γενιές έχουν υποτιμήσει τους Gen Z-ers και την κριτική τους ικανότητα; Σίγουρα η έμφαση σε ένα στοχευμένο κοινό, που δίνει κάθε διαφορετική πλατφόρμα, δημιουργεί niche κοινότητες που βλέπουν διαρκώς το περιεχόμενο που τους αρέσει ή τους κολακεύει, κάτι το οποίο μπορεί να ευνοεί την πόλωση· ωστόσο, καθώς πρόκειται για φαινόμενα που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είναι βέβαιος ο μακροπόρθεσμος αντίκτυπος αυτής της παραμετροποίησης του διαδικτύου, ούτε αν, όντως, η Γενιά Ζ αδυνατεί να κατανοήσει τι συμβαίνει και τι πρέπει να προσέχει.

Το σίγουρο συμπέρασμα από αυτήν την καμπάνια είναι ότι οι marketers θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό κέρδος την εύνοια και την κατανόηση μιας γενιάς που μόνο σε ποσοστό 8% δηλώνει ότι τα brands την καταλαβαίνουν. Όλοι, τελικά, του Google συμπεριλαμβανομένου, ακόμα και όταν προσπαθούν να διδάξουν τους Gen Z-ers, στην πραγματικότητα προσπαθούν να τους καταλάβουν. Ίσως θα πρέπει να το γκουγκλάρουν.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.