Η στρατηγική της LVMH λειτουργεί και αποδίδει εξαιρετικά καλά. Για την εδραίωση μιας ισχυρής παγκόσμιας παρουσίας στον τομέα της πολυτελούς μόδας, που κατά βάση θεμελιώνεται στο εκτόπισμα των μεγαλύτερων πολυτελών brands της βιομηχανίας, η LVMH σημειώνεται ότι έχει επωφεληθεί από το έξυπνο marketing, με τη συνεργασία της με διασημότητες για να βοηθήσει να διατηρήσει τις πολυάριθμες μάρκες επίκαιρες και να προσελκύσει νεότερους πελάτες. Παρά την επεκτατική πολιτική της εταιρείας, ο Bernard Arnault, ιδιοκτήτης του ομίλου, επιδιώκει να παραμείνει μία οικογενειακή υπόθεση.
Η Moët Hennessy Louis Vuitton ιδρύθηκε το 1987 και είναι διεθνώς η μεγαλύτερη επιχείρηση στην παραγωγή και διανομή επώνυμων είδών πολυτελείας. Τα προϊόντα της αποφέρουν έσοδα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η LVMH διαφέρει από τους υπόλοιπους ομίλους πολυτέλειας εξαιτίας του αποκεντρωμένου μοντέλου που εφαρμόζει, το οποίο λειτουργεί ευνοϊκά όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, την ταχύτητα καθώς και το αίσθημα της κατάκτησης των στόχων.
Τον έλεγχο του ομίλου έχει ο Bernard Arnault. O αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα του από τον κατασκευαστικό κλάδο, στην εταιρεία του πατέρα του. Στη μόδα εισήλθε επενδύοντας με άλλους συνεργάτες 80 εκατ. δολ. για την εξαγορά της χρεοκοπημένης Boussac Saint – Frères, η οποία είχε τον έλεγχο της Christian Dior. Επειτα, επένδυσε στην LVMH και στη συνέχεια απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό σε αυτή.
Σήμερα, ο όμιλος του Arnault ελέγχει την LVMH με έδρα το Παρίσι, μέσω οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών, την Agache, και έτσι θέλει να συνεχίσει, καθώς αποδίδει την επιτυχία του στον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης.
O Bernard Arnault, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, μετατρέπει την Agache, την οικογενειακή του εταιρεία χαρτοφυλακίου, σε μετοχική εταιρεία. Η αλλαγή θα εγγυηθεί ότι ο έλεγχος της Agache στον όμιλο LVMH θα διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.
Ο έλεγχος της Agache θα ασκείται από την Agache Commandite SAS, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο θα κατέχεται εξίσου μεταξύ από τα πέντε παιδιά του Bernard Arnault. Η οικογένεια Arnault έχει μερίδιο 48% στην LVMH.
Επίσης, οι μέτοχοι ενέκριναν ένα σχέδιο για την άρση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης του διευθύνοντος συμβούλου της LVMH από τα 75 στα 80, καθώς ο Arnault, ο σημερινός επικεφαλής, είναι 73 ετών.
Σήμερα η LVMH, μέσω των εταιρειών που ελέγχει, καταγράφει σε ετήσια βάση πωλήσεις 52 δισ. δολαρίων. Το δίκτυο λιανικών πωλήσεων όλων αυτών των εταιρειών ανέρχεται σε 4.590 καταστήματα παγκοσμίως.
Η LVMH ελέγχει περίπου 60 θυγατρικές που η καθεμία διαχειρίζεται μικρό αριθμό επώνυμων εμπορικών σημάτων, 75 συνολικά. Αυτά περιλαμβάνουν τα Christian Dior, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loewe, Loro Piana, Kenzo, Celine, Sephora, Princess Yachts, TAG Heuer, Bulgari και Tiffany & Co. Οι θυγατρικές διοικούνται ανεξάρτητα σε διάφορους κλάδους όπως Ένδυση και υπόδηση, Ποτοποιία και οινοποιία, Αρωματοποιία και Καλλυντικά, Ρολόγια και Κοσμήματα και άλλες δραστηριότητες.
Μάλιστα, το νέο απόκτημα του ομίλου σχετίζεται με την επέκτασή του στον κλάδο της οινοποιίας, μέσω εξαγοράς της καλιφορνέζικης οινοποιίας Joseph Phelps Vineyards, που παράγει τα διάσημα κόκκινα κρασιά Insignia.
Ως ο μεγαλύτερος όμιλος του luxury τομέα, ο ρόλος της LVMH είναι, μοιραία, μεταξύ άλλων να επαναπροσδιορίσει τη ίδια την έννοιας της πολυτέλειας. Η LVMH έγινε ο κυρίαρχος στον κλάδο, χάρη στην ισχυρή αύξηση τόσο των πωλήσεων όσο και των εξαγορών της. Εξάλλου, το brand – ναυαρχίδα της, η Louis Vuitton, είναι το μοναδικό brand μόδας που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα των πολυτιμότερων brands στην Ευρώπη.
Με πληροφορίες από το BoF
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.