04 Ιαν 2025
READING

Η ΜΕΓΑ ξεκίνησε παράγοντας μπατονέτες το ’80 και πλέον τζιράρει πάνω από 230 εκατ. ευρώ

4 MIN READ

Η ΜΕΓΑ ξεκίνησε παράγοντας μπατονέτες το ’80 και πλέον τζιράρει πάνω από 230 εκατ. ευρώ

Η ΜΕΓΑ ξεκίνησε παράγοντας μπατονέτες το ’80 και πλέον τζιράρει πάνω από 230 εκατ. ευρώ

Μπορεί μία επιχείρηση που ξεκίνησε να παράγει μπατονέτες, να εξελιχθεί μέσα στα χρόνια σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της ελληνικής αγοράς προϊόντων ατομικής υγιεινής, αλλά και της Ευρώπης; Η απάντηση στο συγκεκριμένη ερώτημα είναι θετική, εφόσον αφορά την περίπτωση της βιομηχανίας ΜΕΓΑ, ιδρυτής της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτης.

Τα πάντα ξεκίνησαν κατά τη δεκαετία του 1980, όταν ο Βιτουλαδίτης ξεκίνησε με μία ομάδα συνεργατών και φίλων του, να δημιουργήσει μία μικρή παραγωγική εγκατάσταση για την παραγωγή ωτοκαθαριστών με την εμπορική ονομασία Tipers. Η εταιρεία αυτή έλαβε το όνομα ΜΕΓΑ. Σήμερα, ανατρέχοντας κανείς στην πορεία της επιχείρησης, αυτό που μπορεί να διαπιστώσει με μία σύντομη ματιά, είναι ότι ο κύκλος εργασιών της αγγίζει τα 230 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας μία απολύτως υγιή και κερδοφόρα οντότητα.

Tο 1982, η εταιρεία ξεκίνησε να παράγει τα μωρομάντηλα BabyCare, το 1983 τα υγρά μαντήλια Wet Hankies, ενώ το 1986 το υδρόφιλο βαμβάκι έκανε την εμφάνισή του στην αγορά. Στη δεκαετία του 1990 έγινε ένα σημαντικό βήμα με την επένδυση στο εργοστάσιο που διαστηρεί στην Aττική και την ριζική ανανέωση και αντικατάσταση του μηχανολογικού της εξοπλισμού.

Έτσι, η τεχνολογία και τα νέα μηχανήματα που μπήκαν στην παραγωγή, ενίσχυσαν σημαντικά τη δυναμική της ΜΕΓΑ. Στη δεκαετία του ’90 συνέχισε να φέρνει στην επιφάνεια σημαντικές και πλέον εδραιωμένες μάρκες, όπως τα σερβιετάκια Every Day, αργότερα τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ Pom Pon. Μία καινοτόμα κίνηση με παγκόσμιο εκτόπισμα ήταν όταν παρουσίασε τη σερβιέτα Sensitive, αντικαθιστώντας το φιλμ, με υφασμάτινες ίνες φιλικές προς το δέρμα. Κάτι ανάλογο έκανε και λίγο αργότερα λανσάροντας sensitive βρεφικές πάνες, τη γνωστή σε όλους πλέον μάρκα, Babylino.

Στο πλάνο η δημιουργία εργοστασίου και εκτός Ελλάδας

Ερχόμενοι στο τώρα, η ΜΕΓΑ, που αποτελεί μία έντονα εξαγωγική επιχείρηση, προετοιμάζει την επόμενή της μέρα εκτός Ελλάδας, καθώς σχεδιάζει τη δημιουργία παραγωγικής εγκατάστασης εκτός συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις που αποκόμισε η εταιρεία από τον εξαγωγικό τομέα στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς έφτασαν στα 110 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στον μισό της τζίρο. Όντας μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις αυτήν τη στιγμή στον τομέα των προϊόντων ατομικής υγιεινής στην Ευρώπη, είναι ταυτόχρονα και η εταιρεία που διαχειρίζεται εδραιωμένα εμπορικά σήματα όπως τα Everyday, Babylino, Sani, wethankies, Pom Pon, ΜΕΓΑ και τις μπατονέτες Tipers, που αποτέλεσαν και την αφετηρία στη μακρά όπως αποδείχτηκε διαδρομή της.

Διαβάστε ακόμα: Septona: Το ελληνικό οικογενειακό παράδειγμα που τζιράρει πάνω από 80 εκατομμύρια

Η εταιρεία του Κωνσταντίνου Βιτουλαδίτη είχε το 2020 κύκλο εργασιών 228 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας κατά περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο αντίστοιχος τζίρος του 2019 ήταν 203 εκατομμύρια. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά την εκκαθάριση των φόρων, ήταν 14,6 εκατομμύρια ευρώ το 2020 σε σύγκριση με τα 9,28 εκατομμύρια ευρώ του 2019. Επίσης, το 2021 ο τζίρος της ΜΕΓΑ έφτασε τα 238 εκατομμύρια ευρώ και για φέτος η εκτίμηση των στελεχών της εταιρείας είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δρόμος για τις εξαγωγές άνοιξε ακόμα περισσότερο το 2010 κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, με τον διορατικό επιχειρηματία να διαπιστώνει ότι οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας μπορούν να μεγαλώσουν κι άλλο την επιχείρησή του και να της προσφέρουν περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης χωρίς τους περιορισμούς και τα δεδομένα που έχει μία χώρα με σχετικά μικρό πληθυσμό όπως είναι η Ελλάδα.

Αυτό που απέδειξε, σε δύο ειδικά των περιπτώσεων, είναι πως έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ευκαιρίες μέσα από κάθε μεγάλη κρίση. Το πρώτο παράδειγμα ήταν η εξαγωγική της ανάπτυξη από το 2010 και ύστερα, ενώ το δεύτερο ήταν οι κινήσεις και οι επενδύσεις που πραγματοποίησε με την έλευση του κορονοϊού στη ζωή μας. Τότε η ΜΕΓΑ έλαβε την απόφαση στο κατώφλι της πανδημίας να υλοποιήσει έκτακτες δαπάνες σε νέες γραμμές παραγωγής, ούτως ώστε να παράγει αντισηπτικά προϊόντα και να είναι έτοιμη σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα να ανταποκριθεί στην ραγδαία αναπτυσσόμενη ζήτηση. Στις έκτακτες επενδύσεις της ήταν και η εγκατάσταση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών, με δυνατότητα εξαγωγής 200 εκατομμυρίων τεμαχίων ανά έτος από την μονάδα της.

H ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια ήταν τέτοια, που από το 2010 έως το 2020 αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 222%, επέκτεινε τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην Αττική σε συνολικά περισσότερα από 62.000 τετραγωνικά μέτρα, πέτυχε δεκαπλάσια αύξηση της εξαγωγικής της δραστηριότητας και αύξησε το προσωπικό της κατά 160%.

Σήμερα η ΜΕΓΑ έχει επιτύχει να κατατάσσεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων προμηθευτών στον εγχώριο κλάδο λιανικής της Ελλάδας και είναι η μοναδική εταιρεία – παραγωγός ενός ολόκληρου χαρτοφυλακίου επώνυμων προϊόντων προσωπικής υγιεινής που διατηρεί όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στη χώρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.