Ο πληθωρισμός – ρεκόρ, η ανασφάλεια, η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αλλά και οι νέες συνήθειες που εδραίωσε η πανδημία, έχουν μοιραία διαμορφώσει νέες τάσεις στις μεγάλες CPG εταιρείες, που ακολουθούν πλέον καινούριες στρατηγικές για να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους στα επιθυμητά επίπεδα.
Έτσι, παρατηρούνται δύο βασικές τάσεις: η αύξηση των τιμών των προϊόντων τους, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν τα αγαπημένα τους συσκευασμένα τρόφιμα, και η μείωση του μεγέθους των συσκευασιών. Το τελευταίο μπορεί να συμβαίνει είτε ως «shrinkflation», δηλαδή τη μικρή μείωση της ποσότητας ενός προϊόντος, αλλά όχι και της τιμής του – και, μάλιστα, αρκετά συχνά, χωρίς να ενημερώνεται ο καταναλωτής, που μπορεί να νομίζει ότι αγοράζει την ποσότητα που είχε συνηθίσει, και να μην προσέξει ότι τα γραμμάρια ή τα ml μειώθηκαν · είτε ως στρατηγική που αφορά την γκάμα των προϊόντων, δηλαδή τον εμπλουτισμό του brand και με συσκευασίες μικρότερες από τις μέχρι τώρα συνηθισμένες.
Αυτό κάνει η PepsiCo, βλέποντας σημαντική ανάπτυξη με αυτές τις νέες της συσκευασίες. Μικρά σακουλάκια με πατατάκια και μίνι κουτάκια αναψυκτικών γίνονται γρήγορα τα αγαπημένα των καταναλωτών, όπως λέει η εταιρεία. Μάλιστα, αυτό αφορά και τα προϊόντα με όλα τους τα λιπαρά ή τη ζάχαρη, όχι δηλαδή μόνο τις sugar-free ή τις light εκδοχές των σνακ και αναψυκτικών της. Ο λόγος, σύμφωνα με του υπεύθυνους του brand, είναι ο έλεγχος των μερίδων που νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές με τις μικρότερες συσκευασίες. Είναι διαφορετικό, δηλαδή, ο καταναλωτής να αγοράσει ένα σακουλάκι πατατάκια των 100 ή 120 γραμμαρίων, και να αποφασίσει ότι θα φάει μόνο τα μισά, από το να αγοράσει κατευθείαν μια μικρότερη συσκευασία.
Διαβάστε ακόμα: H PepsiCo πιστεύει ότι οι καμπάνιες βιωσιμότητας δε χρειάζεται να είναι τέλειες
Για αυτόν τον λόγο, η PepsiCo θεωρεί ότι η αύξηση της ζήτησης για μικρότερες συσκευασίες, αν και full fat και με κανονική ζάχαρη, μπορεί να ενταχθεί στην τάση της υγιεινής διατροφής – χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι η ζήτηση για προϊόντα με χαμηλά λιπαρά έχει πέσει· το αντίθετο, μάλιστα, οι πωλήσεις των αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη αναπτύσσονται τρεις φορές γρηγορότερα από εκείνες των αναψυκτικών με ζάχαρη.
Οι μικρότερες συσκευασίες, όμως, δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν ένα σνακ με πολλή ζάχαρη ή πολύ αλάτι, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και, άρα, με λιγότερες ενοχές ότι τρώνε κάτι ανθυγιεινό. Επιπλέον, μια διευρυμένη ποικιλία σε μεγέθη συσκευασιών εγγυάται ότι υπάρχει ένα προϊόν κατάλληλο για κάθε κατηγορία καταναλωτή, από τα παιδιά μέχρι τους ενήλικες που θέλουν να κάνουν μια μικρή παρασπονδία.
Οι εταιρείες που προσφέρουν μια ποικιλία μικρότερων συσκευασιών, όμως, βγαίνουν κερδισμένες και επειδή, συνολικά, οι καταναλωτές πληρώνουν τελικά περισσότερο για την ποσότητα που αγοράζουν από ό,τι αν αγόραζαν μια μεγαλύτερη συσκευασία. Επειδή όμως ο προϋπολογισμός τους παραμένει περιορισμένος, θα προτιμήσουν να αγοράσουν τη μικρότερη, για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για ένα σνακ. Οι άνθρωποι της PepsiCo παρατηρούν, επίσης, ότι οι άνθρωποι έχουν στραφεί μετά την πανδημία στη συνήθεια του τσιμπολογήματος όλη την ημέρα, αντί για τα τρία μεγάλα γεύματα, μιας που δεν περνούν πλέον όλη την ημέρα στο σπίτι.
Συνεπώς, το να παρέχει η PepsiCo μια μεγάλη ποικιλία από μεγέθη συσκευασιών αναδεικνύεται σε εξαιρετικά αποδοτική στρατηγική, που θεμελιώνεται ακριβώς στις συνήθειες και τις ανάγκες των καταναλωτών αυτήν τη στιγμή, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς. Και, όπως λένε χαρτακτηριστικά, οι πελάτες που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μικρό πακέτο με κάποιο σνακ ή ένα μικρό αναψυκτικό, θα είναι και εκείνοι που θα επιστρέψουν αργότερα.
Κάπως έτσι, η PepsiCo προβλέπει ανάπτυξη 10% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σε σχέση με το 8% της περσινής χρονιάς, και ενώ υπόλογίζεται ότι, στην αγορά τη Βόρειας Αμερικής, οι τιμές των προϊόντων της έχουν αυξηθεί κατά 12%, σε όλες τις κατηγορίες.
Με πληροφορίες από CNN
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.