Μία πράσινη στρατηγική ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η ισπανική fast fashion εταιρεία ένδυσης και υπόδησης Zara. Στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου η Zara επένδυσε στην εταιρεία κυκλικής οικονομίας διαχείρισης κλωστοϋφαντουργικών προιόντων Circ.
Η βιωσιμότητα, οι νέες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κατευθυντήριες, η στροφή καθημερινά αυξανόμενου μέρους του καταναλωτικού κοινού προς φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της Zara, του κολοσσού Inditex.
Άλλωστε οι επιχειρήσεις τραυματίζονται τα τελευταία χρόνια σε πολλά επίπεδα από οικολογικές καταστροφές που μαστίζουν μέρη του πλανήτη, στα οποία πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται. Επιπλέον, ιδιαίτερα στον χώρο της μόδας, νέοι κανονισμοί επιβάλλουν στις εταιρείες να δημοσιεύουν στοιχεία όσον αφορά τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.
Η Inditex και τα brands της, όπως ο κλάδος του fast fashion γενικότερα, αποτελούν βέβαια μέρος του προβλήματος. Μόνο η Zara, το πιο δημοφιλές brand του ομίλου, κυκλοφορεί 500 νέα σχέδια την εβδομάδα, σύμφωνα με το Business of Fashion, επιτείνοντας το πρόβλημα με τα απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που βλάπτουν το περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμα: Επιστροφή στο shopping: 80% αύξηση κερδών για την Inditex της Zara
Στην προσπάθειά του να μειώσει τα απόβλητά του, το brand δεν θα είναι μόνο του αλλά θα συνεργαστεί με την εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας Circ. Η τελευταία διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία επιτρέπουν τη δημιουργία νέων υλικών από κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα διασπώντας τα στις πρώτες ύλες από τις οποίες κατασκευάστηκαν.
Συγκεκριμένα, η Circ επικεντρώνεται στον διαχωρισμό των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας από πολυεστέρα και βαμβάκι, που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για νέα προϊόντα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Inditex, Óscar García Maceiras, δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη επιχειρηματική επένδυση του ομίλου σε μια εταιρεία πράσινης τεχνολογίας, προσθέτοντας:
«Σε συνεργασία με την Circ, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τον μετασχηματισμό ολόκληρης της βιομηχανίας της μόδας. Ανυπομονούμε να συνεισφέρουμε τις γνώσεις μας και τις εταιρικές μας δυνατότητες στην ταχεία επιτυχία της Circ και στην επίτευξη βιομηχανικής κλίμακας».
Οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, που διοχετεύουν μεγάλα ποσά ή ξεκινούν κάποια συνεργασία. Η Inditex και η Breakthrough Energy Ventures -μία εταιρεία που ίδρυσε ο Bill Gates- δεν είναι οι μόνες που βλέπουν δυνατότητες σε αυτήν την αρένα. Η Goldman Sachs Asset Management επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία ανακυκλωμένου βαμβακιού Recover τον περασμένο μήνα. Το Recover επικεντρώνεται ειδικά στη δημιουργία ανακυκλωμένων ινών βαμβακιού και μιγμάτων για νέα ρούχα από κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα.
Διαβάστε ακόμα: Βιωσιμότητα | Πού θα κινηθεί η μόδα το 2022
Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αποτελούν τον ιστό της καθημερινής ζωής —στον τομέα των ενδυμάτων και των επίπλων, του ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού, των κτιρίων και των οχημάτων. Ωστόσο, απαιτούνται επείγουσες ενέργειες, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον από τα απόβλητά τους εξακολουθούν να αυξάνονται.
Η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, κατά μέσο όρο, τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, μετά από τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Αποτελεί επίσης τον τρίτο υψηλότερο τομέα ως προς την κατανάλωση νερού και τη χρήση γης και τον πέμπτο υψηλότερο ως προς τη χρήση πρωτογενών πρώτων υλών και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στις ΗΠΑ, η πλειονότητα των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων προέρχεται από ένδυση. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών, 11 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων κατέληξαν σε χωματερές μόλις το 2018.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στις ΗΠΑ, κυβερνητικοί φορείς επιβάλλουν πλέον στις εταιρείες να κάνουν γνωστές στο ευρύ κοινό τις επιπτώσεις που έχουν οι δραστηριότητές τους στην κλιματική αλλαγή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός της οποίας παρόμοιες πολιτικές προϋπήρχαν, σκοπεύει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητά τους. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται σταδιακά και ασιατικά επιχειρηματικά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.
Η βιομηχανία της μόδας στρέφεται προς το «πράσινο», καθώς η αυξανόμενη «πράσινη» στροφή των καταναλωτών σε βιωσιμότερα προϊόντα αλλά και οι εν δυνάμει αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές, σε βαθμό επιβολής προστίμων σε εταιρείες που δε συμμορφώνεται, το καθιστούν αναγκαίο.
Με πληροφορίες από Retail Drive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.