18 Δεκ 2024
READING

Μήπως η Gen Z δε θέλει να δουλέψει υβριδικά;

5 MIN READ

Μήπως η Gen Z δε θέλει να δουλέψει υβριδικά;

Μήπως η Gen Z δε θέλει να δουλέψει υβριδικά;

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε ριζικά τις συνθήκες εργασίας επιβάλλοντας το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίαςΤο μοντέλο έγινε υποχρεωτικό εξαιτίας των lockdowns κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα που οι περισσότερες χώρες δεν έχουν μέτρα προστασίας, πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, ζητώντας το και οι ίδιοι, καθώς αποδείχτηκε ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει με σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Δύο χρόνια από την έναρξη της χρήσης του μοντέλου της εξ αποστάσεως εργασίας, τα αποτελέσματα ερευνών για τα οφέλη της είναι μικτά. Από την μία πλευρά, υπάρχουν οι υπάλληλοι που επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως ή με ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει κάποιες μέρες παρουσίας στον εργασιακό χώρο, με μέρες τηλεργασίας. Από την άλλη, ένα ποσοστό των υπαλλήλων επιθυμεί να επιστρέψει στα γραφεία.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει σημαντικό ποσοστό εργαζομένων που ανήκουν στην Gen Z. Μάλιστα, το 40% των φοιτητών και των πρόσφατων αποφοίτων προτιμούν τη δια ζώσης εργασία, ενώ μόνο το 12% θέλει να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι.

Σύμφωνα με βρετανικές έρευνες, το 81% των εργαζομένων κάτω των 35 ετών, που εργάζεται από το σπίτι, αισθάνεται μοναξιά και έντονο άγχος. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται κυρίως σε νεαρούς επαγγελματίες της γενιάς των Μillennials και της Gen Z, οι οποίοι έχουν μπει πρόσφατα στο εργατικό δυναμικό ή δε διαθέτουν έναν ήσυχο και αφοσιωμένο χώρο εργασίας. Έτσι, ελλείψει ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος, χωρίς την καθοδήγηση των ανωτέρων ή των συναδέλφων τους και με αισθητά μειωμένο βαθμό κοινωνικοποίησης, πλήττεται η ψυχική τους υγεία, ενώ το 80% των εργαζομένων δεν έχουν ωράριο, διότι δε διαχωρίζουν τον χώρο εργασίας από τον χώρο ξεκούρασης ή αισθάνονται υποχρεωμένοι να είναι διαρκώς διαθέσιμοι, ώστε να αποδείξουν ότι δουλεύουν.

Διαβάστε επίσης: Μήπως η εξ αποστάσεως εργασία είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία;

Αυτά τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, ειδικά καθώς περισσότεροι οργανισμοί υιοθετούν υβριδικές εργασιακές πολιτικές και οι εργαζόμενοι της Gen Z είναι το μέλλον του εργατικού τους δυναμικού. Χωρίς επαρκή υποστήριξη, οι οργανισμοί κινδυνεύουν να χάσουν τους νεαρούς υπαλλήλους τους από ανταγωνιστές. Σαφώς, είναι καιρός για τους ηγέτες των επιχειρήσεων να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν τους νέους υπαλλήλους να αισθάνονται περισσότερο αφοσιωμένοι και με διάθεση για συμμετοχή.

Την ίδια στιγμή, αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσπίσει νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες σχετίζονται με τα δύο μοντέλα εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση, για να στηρίξει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποσυμφορήσει τους εργοδότες από το κόστος της απόφασης, κατέστησε υποχρεωτικό για τους εργοδότες να προσφέρουν στους εργαζομένους το δικαίωμα να εργάζονται από το σπίτι, εάν η δουλειά τους το επιτρέπει, και δεν υπάρχει κανένας καλός επιχειρησιακός λόγος για να είναι φυσικά παρόντες στο χώρο εργασίας. Αντίστοιχα, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αρχίσει να διεξάγονται συζητήσεις για τη συνταγματική θέσπιση του δικαιώματος. Ενώ στην Ιρλανδία, από τον Αύγουστο του 2022 θα παρέχεται το δικαίωμα να ζητούν εργασία εξ αποστάσεως και πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων (για παράδειγμα, σε όσους έχουν παιδιά εως 8 ετών).

Διαβάστε επίσης: Νέες νομοθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε

Η Gen Z νοιάζεται περισσότερο για την υγεία της και την ισορροπία προσωπικής ζωής – δουλειάς. Οι νέοι επαγγελματίες ψάχνουν για δουλειές που να τους εξασφαλίζουν επαρκείς μέρες άδειας, που έχουν ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον ή που παρέχουν σεμινάρια και επιμόρφωση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην ψυχική τους υγεία και θέλουν και οι εργοδότες τους να νοιάζονται για αυτό. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που προκρίνουν τις αξίες μιας εταιρείας, το καλό περιβάλλον και την ψυχική τους υγεία σε σχέση με τον μισθό, ως κριτήρια για την απόφασή τους να παραμείνουν σε μια δουλειά.

Δε θα διστάσουν λοιπόν να παραιτηθούν αν θεωρούν ότι επηρεάζει πάρα πολύ την προσωπική τους ζωή ή αν οι εταιρικές αξίες δε συμβαδίζουν με τις δικές τους.

Έτσι, οι επιχειρήσεις καλούνται να λάβουν κάποια μέτρα, ώστε να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες και να στηρίξουν τους υπαλλήλους τους. Το γεγονός αυτό θα είναι θετικό όχι μόνο για το εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας αλλά και για την ίδια την εταιρεία, καθώς οι ευτυχισμένοι υπάλληλοι είναι πιο παραγωγικοί.

Οι διευθυντές των τμημάτων είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τους νεαρούς εργαζομένους να νιώσουν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Με άλλα λόγια, μπορούν να δημιουργήσουν αφοσιωμένους και εμπνευσμένους υπαλλήλους. Για τους απομακρυσμένους και τους υβριδικούς εργαζόμενους, ο ρόλος του διευθυντή είναι ακόμη πιο κρίσιμος.

Οι εργαζόμενοι της Gen Z είναι νωρίς στην καριέρα τους και θέλουν να μάθουν. Μάλιστα, οι νέοι και οι εργαζόμενοι που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους μπορεί να φοβούνται ότι μένουν πίσω από τους μεγαλύτερους, πιο έμπειρους συναδέλφους τους εν μέσω της ανόδου της υβριδικής και εξ αποστάσεως εργασίας.

Οι διευθυντές πρέπει να είναι πιο δημιουργικοί, να δείχνουν ενδιαφέρο και ειλικρίνεια στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους υπαλλήλους τους. Αυτός είναι ο ρόλος του μάνατζερ, αλλά και το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να ενθαρρύνει και να καθοδηγεί τους εργαζομένους σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τη συμμετοχή τους με υψηλό αντίκτυπο.

Επίσης, οι ανθρώπινες διασυνδέσεις είναι κρίσιμες για την επιτυχία και την ευτυχία ενός εργαζομένου στην εργασία, ειδικά για νέους υπαλλήλους που είναι απομακρυσμένοι ή υβριδικοί εργαζόμενοι και μπορεί να αισθάνονται μόνοι. Έτσι, καθώς μία μεγάλη ομάδα των εργαζομένων δουλεύουν εξ αποστάσεως, μπορούν οι εταιρείες να οργανώνουν εκδρομές και συναντήσεις εργαζομένων ή προγράμματα καθοδήγησης, που να προσφέρουν στους νέους υπαλλήλους μεγαλύτερη πρόσβαση στην επιχείρηση και επαφή με τους συνεργάτες τους.

Συνεπώς, οι επιχειρήσεις δείχνοντας κάποια προσοχή σε αυτό, οργανώνοντας σεμινάρια ή επιμορφωτικές εκδηλώσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εργασιακή εμπειρία των εργαζομένων.

Mε πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.