23 Νοέ 2024
READING

Tάση | Οι εταιρείες ρούχων φέρνουν την παραγωγή τους πιο κοντά στην Ευρώπη

4 MIN READ

Tάση | Οι εταιρείες ρούχων φέρνουν την παραγωγή τους πιο κοντά στην Ευρώπη

Tάση | Οι εταιρείες ρούχων φέρνουν την παραγωγή τους πιο κοντά στην Ευρώπη

Η Ευρώπη είναι έτοιμη για μία νέα μίνι βιομηχανική επανάσταση, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης επιστρέφουν τα εργοστάσια παραγωγής τους εδώ ως αποτέλεσμα της εφοδιαστικής κρίσης.

Τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, οξύνθηκαν και πάλι με αφορμή τους νέους περιορισμούς στην Κίνα λόγω της έξαρσης των μολύνσεων κορωνοϊού – οι περιορισμοί αυτοί προξένησαν μαζική συμφόρηση στα λιμάνια της. Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός ανατρέπουν τα μοντέλα διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου, εμποδίζοντας περαιτέρω τις ροές εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δανέζικου κολοσσού των διεθνών μεταφορών της A.P. Moller-Maersk A/S, οι διαταραχές στις παγκόσμιες εμπορικές ροές θα συνεχίσουν για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο, ενώ ιδιαίτερα ωφελημένες από την εν λόγω συνθήκη αποδεικνύονται οι ναυτιλιακές εταιρείες χάρη στους υψηλότερους ναύλους.

Αυτή η αβεβαιότητα ωθεί ορισμένες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία να προβλέπουν την παραγωγή πιο κοντά στη ζήτηση και με μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να παράγουν πιο γρήγορα και σε μικρότερες ποσότητες.

Διαβάστε ακόμα: Η Boss στη Formula 1 με την ομάδα της Aston Martin

Η τάση αυτή, που παρατηρείται κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας της μόδας  -ειδικότερα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων – κάνει πολλούς Ευρωπαίους κατασκευαστές να επαναφέρουν την παραγωγή πιο κοντά στην Ευρώπη, ενισχύοντας το ενδιαφέρον για nearshoring outsourcing. Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί αναζητούν εργατικό δυναμικό από γειτονικές χωρες, όπως στην περίπτωση των ευρωπαϊκών εταιρειών, που αναζητούν εργατικό δυναμικό για τα εργοστάσιά τους σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, εξοπλίζουν τα εργοστάσια με τεχνολογικά μηχανήματα που τους επιτρέπουν να παράγουν πιο αποτελεσματικά και άμεσα στην Ευρώπη ή την Αμερική. Τέτοιες τάσεις πυροδοτούν αντίστοιχες επενδύσεις στις τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα, καθώς η αυξανόμενη αυτοματοποίηση καθιστά δυνατή την ταχύτερη παραγωγή και με λιγότερους εργάτες, καθώς άλλωστε δεν υπάρχει αρκετό εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, επί της παρούσης πολλές εταιρείες καθυστερούν να επενδύσουν σε νέο εξοπλισμό, αλλά ανανεώνουν τα μηχανήματα που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πωλήσεις ανταλλακτικών.

Τα μηχανήματα της Zünd από το Altstätten της Ελβετίας είναι ένα παράδειγμα: ο κόφτης D3 έχει δύο κεφαλές για την κοπή των απλωμένων υφασμάτων και μπορεί να παράγει περισσότερα στον ίδιο χρόνο. Τα μηχανήματα της εταιρείας ZSK Stickmaschinen GmbH με έδρα το Krefeld γίνονται επίσης πιο αποτελεσματικά, όπως σε μια μηχανή που μπορεί να ράψει χοντρές κλωστές και λεπτές κλωστές σε μία μόνο διαδικασία. Ένα μηχάνημα δηλαδή αντικαθιστά έτσι τα δύο που ήταν προηγουμένως απαραίτητα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, οι επιχειρήσεις για τους κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών μηχανημάτων ανακάμπτουν από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδίας Μηχανικών (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.). Μεταξύ Μαΐου 2021 και Απριλίου 2022, οι νέες παραγγελίες για Γερμανούς παραγωγούς αυξήθηκαν κατά 66 τοις εκατό και οι πωλήσεις κατά 0,1 τοις εκατό. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά οκτώ τοις εκατό στα 442 εκατ. ευρώ. Οι Ιταλοί κατασκευαστές μηχανημάτων κατέγραψαν επίσης αύξηση 12% στις εξαγωγές στα 271 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Νέες νομοθεσίες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε

Δεν είναι μόνο η βιομηχανία ένδυσης που είναι διστακτική. Περισσότεροι από 70 διευθυντές εφοδιαστικής αλυσίδας κορυφαίων εταιρειών που ερωτήθηκαν από την εταιρεία συμβούλων McKinsey στα τέλη του 2020 ανέφεραν πως σχεδιάζουν να στραφούν σε μια πιο τοπική βάση προμηθευτών, αλλά μόνο το 15% είχε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ένα χρόνο αργότερα.

Ένας από τους λίγους, αλλά εξέχοντες, κατασκευαστές ρούχων που μετέφεραν την παραγωγή τους στην Ευρώπη είναι η εταιρεία ενδυμάτων C&A, η οποία παράγει και πάλι τζιν στη Γερμανία. Αλλά η βιομηχανία της μόδας απέχει ακόμη πολύ από τον εκτεταμένο επαναπατρισμό της μεταποίησης. Ακόμα κι αν η παραγωγή του C&A στο Μόνχενγκλαντμπαχ φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, θα αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του τζιν που πωλείται στην Ευρώπη.

Η στροφή αυτή των εταιρειών τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μία 100 τοις εκατό επιστροφή στην Ευρώπη.

 Mε πληροφορίες από FashionUnited
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.