22 Νοέ 2024
READING

Όχι ταχύτητα, αλλά πρακτικότητα: ένα νέο μοντέλο στο delivery σούπερ μάρκετ

4 MIN READ

Όχι ταχύτητα, αλλά πρακτικότητα: ένα νέο μοντέλο στο delivery σούπερ μάρκετ

Όχι ταχύτητα, αλλά πρακτικότητα: ένα νέο μοντέλο στο delivery σούπερ μάρκετ

Κι όμως, στην εποχή του Q-Commerce, με τις πλατφόρμες delivery ειδών παντοπωλείου να αγωνίζονται στο πεδίο της ταχύτητας, προσφέροντας πλέον παράδοση μέσα σε 15 λεπτά, χάρη στα dark stores που εμφανίζονται στις γειτονιές των πόλεων τροφοδοτώντας τους διανομείς, μια εταιρεία στις ΗΠΑ αναπτύσσεται γρήγορα προσφέροντας κάτι διαφορετικό, βασισμένο σε μια απλή, πρακτική ιδέα, και επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα καταναλωτών που εκτιμά κάποια πράγματα περισσότερο από την ταχύτητα.

Η EasyBins αναπτύσσεται αθόρυβα προσφέροντας στην ενδοχώρα των ΗΠΑ μια υπηρεσία delivery, που οι ειδικοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον, για να δουν αν θα καταφέρει να αναδειχθεί σε τάση, πατώντας σε ένα σύνολο διαφορετικών αναγκών που αφορούν τα καθημερινά ψώνια των καταναλωτών. Πρόκειται για μια startup, της οποίας η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες της να κάνουν, σε μία παραγγελία, αγορές από πολλές διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Έπειτα, τα συγκεντρώνει για αυτούς, και τους τα παραδίδει σε μία μοναδική αποστολή, όλα μαζί. Φανταστείτε, δηλαδή, μια υπηρεσία που σας επιτρέπει να ψωνίσετε χαρτικά από τα Lidl, λαχανικά και φρέσκα προϊόντα από τα AB Βασιλόπουλος και συσκευσμένα τρόφιμα από τον Σκλαβενίτη, και σας τα φέρνει όλα μαζί, σε μία παραγγελία.

Διαβάστε ακόμα: Το Skroutz και οι άλλοι στη μάχη του next day delivery

Βέβαια, η EasyBins δεν παραδίδει μέσα σε 15 λεπτά, προσφέρει ωστόσο την επιλογή να έχει κανείς τα ψώνια του στην πόρτα του το βράδυ, αν κάνει την παραγγελία του το πρωί, ή νωρίς το πρωί της επομένης, αν κάνει την παραγγελία του μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η εταιρεία αυτή έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, από το 2017 που ξεκίνησε, περίπου 6,7 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης και σχεδιάζει την άμεση γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η επιτυχία της βασίζεται σε δύο καίρια στοιχεία, στην επιλογή ενός διαφορετικού business model, που σχετίζεται με το ότι προτεραιότητά της είναι η αποτελεσματικότητα, η πρακτικότητα και η ποικιλία προϊόντων, και στην επιλογή ενός διαφορετικού target group, που είναι οικογένειες με παιδιά, όπου και οι δύο γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και θέλουν πρόσβαση σε μια ποικιλία προϊόντων και σε προσιτές τιμές, άνθρωποι που κανονικά δε θα έκαναν ψώνια από το σούπερ μάρκετ online. Ακόμα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ενδοχώρα και αποφεύγει συνειδητά τις «trendy» ακτές, όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τους μεγάλους retailers που θέλουν να κερδίσουν το κοινό με την ταχύτητα.

Διαβάστε ακόμα: Από το courier στο ecommerce

Το ότι όμως η δυνατότητα επιλογής από διαφορετικά καταστήματα δουλεύει, φαίνεται από το ότι πάνω από το 60% των παραγγελιών που γίνονται σε αυτήν την πλατφόρμα περιλαμβάνει περισσότερα από ένα σούπερ μάρκετ.

Ακόμα και ο τρόπος που διεκπεραιώνονται οι παραγγελίες είναι διαφορετικός, και θυμίζει περισσότερο τα συστήματα που χρησιμοποιούν εταιρείες courier και logistics, παρά online πλατφόρμες σούπερ μάρκετ, των οποίων οι υπάλληλοι λειτουργούν περισσότερο ως personal shoppers.

Mάλιστα, η εταιρεία προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς να έχει επίσημη συνεργασία με τους λιανοπωλητές. Κρατά τα αποθέματά της ενημερωμένα χάρη στα third-party data και τους υπαλλήλους της, που παραλαμβάνουν από τα καταστήματα τις παραγγελίες για τους πελάτες της. Δεν υπάρχει μίνιμουμ ποσό παραγγελίας ούτε χρεώνει τη διανομή επιπλέον, και τα έσοδά της προέρχονται από μια μικρή προμήθεια που προσθέτει στην τιμή των προϊόντων.

Ειδικοί εκτιμούν ότι είναι ασαφές για πόσο καιρό μπορεί μια τέτοια ιδέα να συνεχίσει να είναι επιτυχημένη, καθώς οι μεγάλοι λιανοπωλητές προσπαθούν επίσης να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και την ποικιλία των προϊόντων που προσφέρουν, ενώ ενισχύουν την προώθηση των υπηρεσιών τους με προγράμματα loyalty και συνδρομές. Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο από τη μέχρι τώρα πορεία του Q-Commerce ότι στους καταναλωτές αρέσει να παραλαμβάνουν γρήγορα τις αγορές τους. Από την άλλη, έρευνα του MIT Sloan Management Review έχει δείξει ότι οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να περιμένουν 10,8 ώρες παραπάνω για να παραλάβουν την παραγγελία τους, αν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα έρθει στα χέρια τους μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο μίας ώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη ποικιλία προϊόντων που δίνει τη δυνατότητα επιλογής σαν να επισκεπτόταν κανείς διαφορετικά καταστήματα, δείχνει ότι είναι ελκυστική για τους καταναλωτές. Ίσως οι προτεραιότητές τους ξεκαθαρίσουν όταν εμφανιστούν και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες στην αγορά και όταν, όπως σχεδιάζει μελλοντικά και η EasyBins, οι λιανοπωλητές αρχίσουν να συνεργάζονται και επισήμως μαζί τους, προκειμένου να δειευρύνουν το online κοινό τους.

Mε πληροφορίες από Grocery Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.