Η αγορά εργασίας αλλάζει, οι σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων μεταβάλλονται, οι άνθρωποι,σε ένα σημαντικό ποσοστό θέσεων, μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε, η κινητικότητα είναι μεγάλη σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων. Ειδικά η δυνατότητα να εργάζεται κανείς από οπουδήποτε διευρύνει σημαντικά για τις εταιρείες τη δεξαμενή των ταλαντούχων υποψηφίων, καθώς πλέον μπορούν να προσεγγίσουν έναν υπάλληλο που ζει μακριά, ακόμα και σε μια άλλη χώρα.
Είναι φυσικό, λοιπόν, μαζί με αυτές τις νέες συνθήκες, να εμπλουτίζεται και ο τρόπος που αναζητούν οι εταιρείες τους επόμενους υπαλλήλους τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της H&M, που αναδεικνύει την έννοια του brand του εργοδότη. Η H&M δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου βρίσκονται οι διαθέσιμες θέσεις της, ανοιχτές για οποιονδήποτε από οπουδήποτε, φροντίζοντας να χτίσει ένα brand για την εταιρεία ως εργοδότριας, ώστε να προσελκύσει ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν για αυτήν.
Πέρα από αυτήν την ψηφιακού τύπου προσέγγιση, ωστόσο, οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια, ήδη πριν από την πανδημία, έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν μια διαφορετικού είδους δημιουργικότητα προκειμένου να προσελκύσουν ταλαντούχους υποψηφίους, λανσάροντας καμπάνιες, τις οποίες προσεγγίζουν ουσιαστικά με τη νοοτροπία διαφήμισης. Μια δημιουργική καμπάνια recruitment πετυχαίνει ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα brand για την ιδιότητα της εταιρείας ως εργοδότριας, αφού το στυλ και ο τρόπος της καμπάνιας φανερώνει τον χαρακτήρα της, αλλά και να τραβήξει το ενδιαφέρον εκείνων των υποψηφίων που ενδεχομένως θα της ταίριαζαν.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | τι ακριβώς θέλουν οι εργαζόμενοι από έναν εργοδότη
Επιπλέον, μια τέτοια καμπάνια προσφέρει κάτι ακόμα: δημιουργεί την αίσθηση στον υποψήφιο ότι έχει και ο ίδιος δύναμη, ότι προσεγγίζει την εταιρεία επειδή πιστεύει ότι κάνει για αυτήν, ότι θα φέρει κάτι που η εταιρεία χρειάζεται, και όχι ότι απαντά σε μια τυπική αγγελία ελπίζοντας να τον επιλέξουν μέσα από μια στοίβα βιογραφικά. Η προσπάθεια που καταβάλλει, δηλαδή, μια επιχείρηση να δημιουργήσει μια τέτοια καμπάνια, υπονοεί μια δόση εκτίμησης και σεβασμού για τον εργαζόμενο, που δύσκολα διαφαίνεται μέσα από μια αγγελία.
Μεγάλες εταιρείες έχουν προσφέρει διάφορα πρωτότυπα παραδείγματα από καμπάνιες αυτού του είδους.
Μία από τις διασημότερες ήταν από την Google, που μάλιστα πραγματοποιήθηκε το 2004, τότε που η Big Tech άρχιζε να ανεβαίνει, αναδεικνύοντας την εταιρεία σε ένα από τα πιο ζηλευτά περιβάλλοντα εργασίας. Τότε, λοιπόν, η Google, σε ένα τεράστιο billboard στο Σίλικον Βάλεϊ, έβαλε ένα μαθηματικό πρόβλημα. Αυτοί που θα κατάφερναν να το λύσουν, ήταν οι υποψήφιοι που αναζητούσε. Μάλιστα, το ζήτημα πήρε διαστάσεις σε φόρουμ μαθηματικών και μηχανικών, φέρνοντας στην εταιρεία τα ικανά στελέχη που έψαχνε.
Πιο πρόσφατα, το 2018, η Burger King λάνσαρε στη Γερμανία μια καμπάνια recruitment που ήταν σαν να αναζητούσε, ουσιαστικά, πυρομανείς. Το μήνυμά της ήταν «Αγαπάς τη φωτιά; Επικοινώνησε μαζί μας». Με αυτήν την προσέγγιση κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει με χιούμορ, καθώς είναι πλέον παροιμιώδη τα περιστατικά με φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε κάποια καταστήματά της, αλλά παράλληλα να αναδείξει το brand της, που δίνει έμφαση στο ψήσιμο σε γκριλ με φωτιά.
Από την άλλη, η Volkswagen, όταν χρειάστηκε να προσλάβει μηχανικούς, χάλασε μερικά αυτοκίνητά της και τα πήγε για επισκευή σε διάφορα συνεργεία. Στο σασί των αυτοκινήτων, εκεί που μόνο ένας μηχανικός θα κοιτούσε, είχε τοποθετήσει αγγελίες ότι αναζητά μηχανικούς.
Και η ΙΚΕΑ, τον Φεβρουάριο που πέρασε, στην αναζήτησή της για ταλαντούχους συνεργάτες του τεχνολογικού κλάδου, λάνσαρε την καμπάνια «Taste the Future», με ένα βίντεο που δείχνει έναν 3D printer να «τυπώνει» plant-based σουηδικά κεφτεδάκια. Επιδεικνύοντας την έμφαση που δίνει στις νέες τεχνολογίες, θέλησε να προσεγγίσει καινοτόμα μυαλά για την ομάδα της – και να τους προσκαλέσει για κεφτεδάκια.
Με πληροφορίες από το The Drum
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.