Χαρακτηριστικά έντονης εξωστρέφειας παρουσιάζουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά της καφεστίασης, όπου κυρίως πέντε επιχειρήσεις με εκτεταμένο δίκτυο επεκτείνονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Ο λόγος, για τις αλυσίδες Coffee Lab, Mikel Coffee Company, Coffee Island, Γρηγόρης και Coffee Berry.
H καθεμία με το δικό της brand και τα δικά της χαρακτηριστικά, έχει ήδη διαγράψει πορεία στο εσωτερικό. Σε μία αγορά καφέ, η οποία στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από εντονότατο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, αλλά και από σημάδια κορεσμού, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτεροι παίκτες να αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό.
Το βήμα της Coffee Lab στη Νέα Υόρκη
H Coffee Lab πολύ πρόσφατα ήταν αυτή που έκανε το δικό της βήμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα επεκτείνεται στη Νέα Υόρκη. Έχει ήδη συμφωνήσει, με τοπικό συνεργάτη την Pragmatic Ventures, με το μοντέλο του master franchise, τη διαχείριση του εμπορικού της σήματος στην Αμερική. Πρόκειται για μία κίνηση που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός διευρυμένου δικτύου καταστημάτων στην Αμερική, ενώ στο πλάνο είναι και η δημιουργία μονάδας roasting με σκοπό τον περιορισμό του κόστους μεταφοράς και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του δικτύου. Η συγκεκριμένη αλυσίδα καφέ έχει παρουσία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Γερμανία, ενώ ο τζίρος της κινείται στα επίπεδα των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: Premium, εσπρέσο και κάψουλες μεγαλώνουν τον τζίρο στην αγορά καφέ στην Ελλάδα
Επέκταση με φόντο την αραβική χερσόνησο για την Coffee Berry
Μία ακόμα περίπτωση ανερχόμενης αλυσίδας αποτελεί η Coffee Berry, η οποία όπως πληροφορούμαστε αυτήν την περίοδο ετοιμάζει το βήμα επέκτασής της στην αραβική χερσόνησο με τοπικό συνεργάτη, διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το πρώτο και βασικό βήμα στην αγορά αυτή έχει ήδη γίνει, με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Η επιχείρηση, εκτός από την Ελλάδα όπου διατηρεί σημαντική και εκτεταμένη παρουσία, δραστηριοποιείται στην Κύπρο αλλά και στην Αίγυπτο, με το δίκτυό της να αριθμεί περί τα 200 καταστήματα αυτήν τη στιγμή και τον τζίρο της το 2021 να ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ.
Mikel: 60 νέα καταστήματα στο εξωτερικό το 2021
Ιδιαιτέρως κινητικοί ωστόσο είναι και οι μεγαλύτεροι παίκτες όπως είναι η Mikel, η οποία αυτή τη στιγμή έχει παρουσία σε 18 χώρες του κόσμου, έχοντας κάνει την εισοδό της στη διάρκεια του 2021 σε αγορές όπως το Ομάν, το Κουβέιτ αλλά και η Νέα Υόρκη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι η Mikel στη διάρκεια του 2021 πρόσθεσε συνολικά 60 νέα καταστήματα στο ευρύτατο δίκτυό της.
Coffee Island: Άνοιγμα στην Αίγυπτο
Aπό την πλευρά της, η Coffee Island έκανε το πρώτο βήμα επέκτασης στην αγορά της Αιγύπτου στις αρχές του 2022, ανοίγοντας τη δραστηριότητά της εκεί με το μοντέλο του master franchise, ενώ διατηρεί συνολικά περισσότερα από 470 καταστήματα, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε χώρες του εξωτερικού όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρουμανία και ο Καναδάς. Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στην Πάτρα, έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ στην Βιομηχανική Περιοχή των Πατρών, με δυνατότητα επεξεργασίας 1.400 τόνων καφέ τον χρόνο. Ο τζίρος της το 2021 ήταν 36,8 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος σε σχέση με τα 35,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2020, με κέρδη προ φόρων 4 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ το 2020.
Τα προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα του Γρηγόρη
Ο Γρηγόρης, αποτελώντας αυτή τη στιγμή την 9η μεγαλύτερη αλυσίδα στην ευρωπαΪκή κατάταξη, έκανε ένα ακόμα βήμα πρόσφατα στο Ρόιτλινγκεν της Γερμανίας, καθώς εγκαινίασε το 6ο του κατάστημα στη συγκεκριμένη χώρα μετά τη Νυρεμβέργη και το Βερολίνο. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η επιχείρηση φέρνουν τον τζίρο της το 2020 στα 35,2 εκατ. ευρώ από 44,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 πριν από την πανδημία. Το δίκτυο της παλαιότερης αλυσίδας καφέ από τις αναφερόμενες στο συγκεκριμένο άρθρο, με έτος ίδρυσης το 1972, αριθμεί περισσότερα από 350 σημεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σημεία της Γρηγόρης συναντά κανείς σε Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία, με την επιχείρηση να εφαρμόζει ιδιαίτερα επιλεκτική επεκτατική πολιτική ως προς το δίκτυό της.
Η ελληνική και η παγκόσμια αγορά καφέ
Εάν κανείς σταθεί στα δεδομένα της αγοράς, η Ελλάδα καταγράφει αξία κατανάλωσης εντός σπιτιού που φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά εκτός σπιτιού αγγίζει σε αξία τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τιμές καταναλωτή (τιμή έτοιμου ροφήματος). Σε ποσότητες, η κατανάλωση στην ελληνική αγορά φτάνει τους 40.000 τόνους τον χρόνο, το 40% από τους οποίους καταναλώνεται σε χώρους εστίασης και το 60% στο σπίτι και σε χώρους εργασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με τη statista, οι πωλήσεις καφέ για το 2022 υπολογίζονται σε 433 δισεκατομμύρια δολάρια με μέση ετήσια ανάπτυξη 7,6% έως και το 2025, προσφέροντας σημαντικό πεδίο ανάπτυξης και χώρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.