Δημοσιεύτηκε στο Brand Finance η λίστα με τις 25 πιο πολύτιμες μάρκες στην Ευρώπη για το 2022. Στην κορυφή βρίσκεται η Mercedes-Benz ενώ όλη η βασική δεκάδα αποτελείται κυρίως από εταιρείες αυτοκινήτων και μόνο έναν οίκο μόδας.
H Mercedes-Benz για δεύτερη χρονιά εξακολουθεί να είναι το πολυτιμότερο brand της Ευρώπης, αξίας 60,760 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε σχέση με πέρσι, η εταιρεία σημείωσε πρόοδο 6%. Εν μέσω δύσκολων συνθηκών της αγοράς λόγω της πανδημίας και του πληθωρισμού, η μάρκα έδωσε προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση και έχει δει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας επιβεβαίωσε ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων του σημείωσαν αύξηση 90% φέτος.
Διαβάστε επίσης : Αυτά είναι τα 10 πιο πολύτιμα brands του κόσμου
Άλλες γερμανικές μάρκες αυτοκινήτων δεν τα πήγαν τόσο καλά στην κατάταξη φέτος, με τη Volkswagen (μείωση αξίας μάρκας 12% στα 35,4 δισεκατομμύρια ευρώ), τη BMW (μείωση της αξίας της μάρκας κατά 5% στα 32,7 δισεκατομμύρια ευρώ), την Porsche (η αξία της μάρκας πέφτει 1% στα € 29,1 δισεκατομμύρια) και την Audi (η αξία της μάρκας μειώθηκε κατά 18% στα 11,9 δισεκατομμύρια ευρώ) να σημειώνουν απώλειες στην αξία της μάρκας.
Το lockdown και οι δυσκολίες στην παραγωγή έφεραν τη βιομηχανία αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Εκτός από τις διαταραχές του κλάδου, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που βασίζονταν στα πετρελαιοκίνητα οχήματα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν ρυθμιστικές προκλήσεις και τη μετάβαση στην ηλεκτρική κινητικότητα και τις μεθόδους παραγωγής μπαταριών, με αποτέλεσμα την επαναπροσαρμογή της παραγωγής τους, για να ανταποκριθούν στις τάσεις της βιομηχανίας.
Σταθερά δεύτερη και φέτος βρίσκεται η επίσης γερμανική Deutsche Telekom. H αξία της επωνυμίας αυξήθηκε κατά 19% στα 51,9 δισεκατομμύρια ευρώ κατατάσσοντάς την όχι μόνο ως τη δεύτερη πιο πολύτιμη μάρκα στην Ευρώπη αλλά στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση. Μάλιστα, η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου της λογότυπου που έχει τη δυνατότητα να ενοποιήσει την επωνυμία της “T” τόσο στα τμήματα T Mobile όσο και στα τμήματα Deutsche Telekom διεθνώς.
Στην τρίτη θέση από την τέταρτη σκαρφάλωσε η Shell, αφήνοντας πίσω της την Allianz Group και τις Volkswagen, BMW και Porsche, οι οποίες κατατάχθηκαν στην πέμπτη, έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.
Η νέα εντυπωσιακή είσοδος στη δεκάδα είναι αυτή του οίκου Louis Vuitton, ο οποίος έγινε η πρώτη μάρκα πολυτελείας της λίστας, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση. Η είσοδος του γαλλικού brand στη λίστα με τους κορυφαίους αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος της πολυτέλειας συνολικά, και ιδιαίτερα στην Κίνα, έστω και αν στην εκεί αγορά παρατηρείται κάποια επιβράδυνση. Ο Louis Vuitton κατάφερε να ανελιχθεί από την εικοστή τέταρτη στην όγδοη θέση μόλις σε ένα χρόνο.
Η EY παρέμεινε στην ίδια ένατη θέση, αυξάνοντας τα έσοδα της κατά 16% στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ισχύς της επωνυμίας της EY ενισχύθηκε από την εστίαση στους πελάτες της, με την έρευνα να δείχνει βελτιώσεις στην ήδη έντονη προσοχή και ικανοποίηση των πελατών της.
Η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται λοιπόν ως εξής:
Μercedes-Benz (Γερμανία)
Deutsche Telekom (Γερμανία)
Shell (Ηνωμένο Βασίλειο)
Allianz Group (Γερμανία)
Volkswagen (Γερμανία)
BMW (Γερμανία)
Porsche (Γερμανία)
Louis Vuitton (Γαλλία)
EY (Ηνωμένο Βασίλειο)
Siemens Group (Γερμανία)
Συνολικά, οι περισσότερες εταιρείες ανήκουν στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία συνεχίζει και αναπτύσσεται παρά την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη του πληθωρισμού. Από την άλλη, είναι εντυπωσιακό πως παρά την ακμή που γνώρισε η βιομηχανία της μόδας την τελευταία περίοδο, μόνο μία εταιρεία κατάφερε να ενταχθεί στις τοπ 10.
Με πληροφορίες από Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.