21 Νοέ 2024
READING

Οι επενδυτές λένε όχι στο υβριδικό μοντέλο εργασίας

4 MIN READ

Οι επενδυτές λένε όχι στο υβριδικό μοντέλο εργασίας

Οι επενδυτές λένε όχι στο υβριδικό μοντέλο εργασίας

Η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί μέρος της κουλτούρας των startups τα τελευταία δύο χρόνια, αρχικά ως ο ιδανικός τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες της πανδημίας, αλλά πλέον και ως επιθυμία μιας πολύ μεγάλης μερίδας εργαζομένων, γεγονός που μεταμορφώνει θεμελιωδώς το τοπίο στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές προτιμούν να χρηματοδοτήσουν startups που οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν διά ζώσης.

Τα τελευταία χρόνια, η έκρηξη στην τεχνολογική, κατά βάση, καινοτομία και η είσοδος του digital σε όλους τους κλάδους επιχειρηματικότητας έχει πυροδοτήσει την ίδρυση αναρίθμητων startups, που αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές. Για παράδειγμα, εξαιτίας της πανδημίας μεγάλες εταιρείες επένδυσαν- και επενδύουν- σε startup φαγητών.

Φαίνεται όμως τώρα ότι, πολύ συχνά, ανάμεσα στα κριτήρια για την επιλογή των startups από τους επενδυτές βρίσκεται και η συνθήκη οι υπάλληλοι της εταιρείας να εργάζονται διά ζώσης. Το κριτήριο αυτό φαίνεται να ακολουθεί το παράδειγμα του Elon Musk, ο οποίος, με τρόπο που προκάλεσε αντιδράσεις, είπε «τέλος στην τηλεργασία», δηλώνοντας μάλιστα την πεποίθησή του πως όποιος εργάζεται με τηλεργασία, ουσιαστικά «κάνει ότι δουλεύει». Φαίνεται πως αρκετοί μοιράζονται αυτήν την άποψη, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες και επενδυτές να επιστρέφουν στο παραδοσιακό μοντέλο εργασίας, καθώς το θεωρούν πιο αποδοτικό.

Διαβάστε ακόμα: Τάση: Όλο και περισσότεροι λιανέμποροι επενδύουν σε startups

Ο συνιδρυτής της Lux Capital, Joss Wolf, η εταιρεία του οποίου επενδύει σε τεχνολογικές εταιρείες που αναπτύσσονται, συμφωνώντας με την άποψη του Musk, εξηγεί στο Protocol ότι οι επενδύσεις στις startups αλλάζουν. Καθώς γίνονται πιο δελεαστικές εξαιτίας της ιλιγγιώδους ανάπτυξής τους σε αρκετούς κλάδους, προτιμάται ένα πρότυπο λειτουργίας των επιχειρήσεων που θεωρεί ότι αποδεδειγμένα είναι πιο αποτελεσματικό για αρκετούς λόγους.

Η διά ζώσης εργασία, λένε οι υπέρμαχοί της, ενισχύει την καλύτερη επικοινωνία και το ομαδικό πνεύμα, δύο χαρακτηριστικά που κάνουν πιο αποτελεσματική οποιαδήποτε επιχείρηση. Επίσης, άλλοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι δουλεύοντας όλοι μαζί σε μια εταιρεία, ειδικά στα αρχικά της στάδια, αυτή θα εξελιχθεί πιο γρήγορα, ενώ η επινόηση ιδεών σε αρχικό στάδιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει εξ αποστάσεως.

Υπό τις νέες συνθήκες θα υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία όσον αφορά το ρεπό, τη γονική άδεια και τις «οικογενειακές ανάγκες ή ανάγκες υγείας». Μάλιστα, ο Wolf σχολιάζει ότι «Τους ζητείται να υποστούν την ταλαιπωρία να εμφανιστούν σε μοντέρνα γραφεία για να είναι με τους συνεργάτες τους» – και όχι, όπως είπε, να σκάβουν σε ανθρακωρυχεία.

Διαβάστε ακόμα: Η L’Οreal επενδύει σε startups βιωσιμότητας σε όλον τον κόσμο

Φυσικά, το μοντέλο αυτό δεν «κουμπώνει» για πάντα στην εταιρεία. Μόλις μια startup αποκτήσει πελάτες και αρχίσει να δημιουργεί μια ομάδα στελεχών, τα πράγματα τείνουν να γίνονται πιο ευέλικτα από ανάγκη. Έτσι, ορισμένες startups επιτρέπουν υβριδικά προγράμματα και να ανοίγουν επιπλέον γραφεία σε άλλες πόλεις. Αυτό το στάδιο συνήθως έρχεται όταν η startup έχει ωριμάσει σε σημείο που να παίρνει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχει ολόκληρη η ομάδα σε πραγματικό χρόνο.

Βέβαια, ειδικοί σημειώνουν πως όταν μια εταιρεία προσφέρει ευελιξία και τη δυνατότητα τηλεργασίας, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσει ταλαντούχους υπαλλήλους για το προσωπικό της. Σε αυτό κάποιοι επενδυτές απαντούν ότι «οι πραγματικά φιλόδοξοι άνθρωποι θέλουν να δουλεύουν δία ζώσης» και, ορισμένοι από αυτούς, φτάνουν μάλιστα στο σημείο να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αναζητούν εταιρεία όπου εργάζονται με φυσική παρουσία, για να επενδύσουν.

Οι δηλώσεις αυτές δε μένουν χωρίς απάντηση από ιδρυτές εταιρειών που χαρακτηρίζουν απολύτως ετεροχρονισμένη τη νοοτροπία αυτή, ενώ άλλοι σημειώνουν πόσο πιο οικονομικό είναι για μια επιχείρηση να αναπτύσσεται χάρη στην υβριδική εργασία, αλλά και παραθέτοντας πόσο αυξάνονται οι επιχειρήσεις που βασίζονται σε υπαλλήλους διασκορπισμένους σε διάφορα μέρη.

Φαίνεται λοιπόν ότι πρόκειται για μια συζήτηση που έχει μέλλον μπροστά της, ωστόσο υπάρχουν στο ζήτημα αυτό και πλευρές που αφορούν την ψυχική υγεία των εργαζομένων, καθώς τώρα έχει αρχίσει να ερευνάται ο ψυχολογικός αντίκτυπος της εξ αποστάσεως εργασίας. Πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι φαίνεται να προτιμούν τη διά ζώσης εργασία, αφήνοντας πίσω τους την τηλεργασία. Βρετανική έρευνα δείχνει το 80% των εργαζομένων θεωρεί ότι η εργασία εξ αποστάσεως επιδρά αρνητικά στην ψυχική τους υγεία. Μάλιστα, το 81% των εργαζομένων κάτω των 35 ετών, που εργάζεται από το σπίτι, αισθάνεται μοναξιά και έντονο άγχος.

Τα αποτελέσματα αυτά βέβαια αναφέρονται κυρίως σε νεαρούς επαγγελματίες της γενιάς των Μillennials και της Gen Z, οι οποίοι έχουν μπει πρόσφατα στο εργατικό δυναμικό ή δε διαθέτουν έναν ήσυχο και αφοσιωμένο χώρο εργασίας. Έτσι, ελλείψει ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος, χωρίς καθοδήγηση και με αισθητά μειωμένο βαθμό κοινωνικοποίησης, πλήττεται η ψυχική τους υγεία, ενώ το 80% των εργαζομένων δεν έχουν ωράριο, διότι δε διαχωρίζουν τον χώρο εργασίας από τον χώρο ξεκούρασης.

Με πληροφορίες από το Protocol
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.