Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βρίσκεται σε μια φάση ανάπτυξης και είναι πολλές οι εταιρείες που ήδη έχουν αγκαλιάσει τις δυνατότητές της. Μπορεί να είναι χρήσιμη σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπως η ανάπτυξη των προϊόντων, η βελτίωση των προβλέψεων και η αυτοματοποίηση των συμβολαίων. Ακόμα χρησιμεύει για την εξάλειψη της αναποτελεσματικότητας στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και την εκλογίκευση των δαπανών για το marketing και άλλες λειτουργίες.
Πράγματι, μια έκθεση της McKinsey αποκαλύπτει ότι σχεδόν τα 2/3 των 1.843 ερωτηθέντων σε παγκόσμια έρευνά της δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη έως το 2024. Ήδη, σχεδόν 3 στις 4 εταιρείες έχουν ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην επιχειρηματική στρατηγική τους και έχουν αναβαθμίσει τη χρήση του cloud για να βελτιώσουν τα κέρδη από τις τεχνολογίες αυτές.
Ακόμα, νέα έρευνα της Accenture διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) κερδίζουν το 30% των εσόδων τους από διάφορες δυνατότητες που σχετίζονται με αυτή. Τέτοιες είναι η αναγνώριση προσώπου, ο προηγμένος σχεδιασμός πιθανών υποθέσεων και η μετάφραση ομιλίας σε κείμενο. Ομοίως, το ποσοστό των εταιρειών που απέδωσαν στην AI τουλάχιστον το 5% των κερδών προ τόκων και φόρων αυξήθηκε στο 27% πέρυσι από 22% το 2020, σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρέχει στις εταιρείες τη δυνατότητα να αυξάνουν τα έσοδά τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σε γενικές γραμμές, επειδή μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια και την αναλυτικότητα των προβλέψεων, καθώς και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, γίνονται σαφείς δύο κατευθύνσεις. Αφενός, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την AI για να δημιουργήσουν συστάσεις που θα βοηθήσουν τα στελέχη να λάβουν καλύτερες αποφάσεις ή, αφετέρου, να αφήσουν την ΑΙ να λάβει αποφάσεις και να τις εκτελέσει με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Η ΑΙ είναι καλύτερη στην ανάλυση ποσοτήτων δεδομένων, ενώ οι άνθρωποι είναι πιο άνετοι στη λήψη αποφάσεων σε διφορούμενα πλαίσια.
Παρόλ’ αυτά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι, επί του παρόντος, μόνο το 12% των εταιρειών αξιοποιούν στο έπακρο την τεχνητή νοημοσύνη και εμβαθύνουν στο εύρος των ευκαιριών που προσφέρει. Φαίνεται, όμως, ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ταχέως στο 27% το 2024. Άλλωστε, οι εταιρείες που κάνουν κατάλληλη χρήση της AI υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστών τους στην επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, πράγμα που δεν περνά απαρατήρητο.
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι αυτό της Mars, που, πριν από τέσσερα χρόνια, συνεργάστηκε με τον όμιλο Alibaba, διακεκριμένο στην τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως. Η συνεργασία είχε ως στόχο να σκιαγραφηθούν τα είδη γλυκών και σοκολάτας που προτιμούν οι καταναλωτές στην Κίνα. Τα φρέσκα δεδομένα καταναλωτών που συλλέγει συνεχώς η Alibaba από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ψωνίζουν στις διάφορες πλατφόρμες της έδειξαν το αντιφατικό εύρημα ότι πολλοί Κινέζοι που αγοράζουν σοκολάτες αγοράζουν ταυτόχρονα και πικάντικα σνακ. Χρησιμοποιώντας αυτό το στοιχείο, η Mars ανέπτυξε ένα γλυκό και πικάντικο προϊόν, το οποίο έκανε θραύση και απέφερε το 10% των εσόδων ετησίως.
Διαβάστε επίσης: Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών
Η τεχνολογία της AI μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία εσόδων με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι ενισχύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης νέων, καινοτόμων προϊόντων. Επιπλέον, η AI μπορεί να προσφέρει αυξημένη εξατόμικευση λαμβάνοντας δεδομένα για τους πελάτες και παράγοντας προσωπικές συστάσεις για τον καθένα. Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι του Netflix προσφέρουν σε κάθε θεατή συγκεκριμένες προτάσεις και ενημερώνονται από τις επιλογές του θεατή.
Οι εταιρείες που αξιοποιούν την AI
Σύμφωνα με την Accenture, οι εταιρείες που θεωρούνται ότι έχουν αξιοποιήσει κατάλληλα την AI μπορεί να δημιουργούν προσαρμοσμένες εφαρμογές τεχνητής νοημσύνης ή να συνεργάζονται με έναν συνεργάτη που προσφέρει λύσεις AI ως υπηρεσία, αντί να αγοράζουν “έτοιμο” λογισμικό. Ακόμα, έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη με την ευρύτερη επιχειρηματική στρατηγική και χρησιμοποιούν εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης για την παρακολούθηση των επιδόσεών τους.
Επιπλέον, επιδιώκουν μια στρατηγική προσέλκυσης ταλαντούχων εργαζομένων στην AI, τόσο μέσω νέων προσλήψεων όσο και φροντίζοντας να διατηρούν το υπάρχον ταλέντο, εξασφαλίζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη για το προσωπικό και αξιολογώντας τακτικά την επάρκεια σε μια σειρά δεξιοτήτων. Τέτοιες είναι η χρήση κώδικα, η επεξεργασία δεδομένων, η επιχειρηματική ανάλυση, η μηχανική μάθηση και η οπτικοποίηση δεδομένων.
Αναμενόμενα, οι τεχνολογικές εταιρείες υπερτερούν κατά πολύ από τους άλλους κλάδους στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο η υιοθέτησή της αναμένεται να αυξηθεί πιθανώς σημαντικά μέχρι το 2024 και στους άλλους κλάδους. Μεταξύ των κλάδων που έχουν εκμεταλλευτεί την ΑΙ, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει επενδύσει σημαντικά στο μέλλον για self-driving οχήματα που καθοδηγούνται από αυτήν. Επιπλέον, οι εταιρείες αεροδιαστημικής και οι επιστήμες της υγείας φαίνεται ότι θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην AI σύντομα.
Διαβάστε επίσης: Πώς το Google θέλει να καινοτομήσει στην υγεία με Τεχνητή Νοημοσύνη
Βέβαια, το ζήτημα είναι ότι οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που στοχεύουν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη αντιμετωπίζουν νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη εργαζομένων με κατάρτιση στην AI, ενώ οι τεχνολογικές υποδομές χρήζουν αναβάθμισης.
Mε πληροφορίες από CIO Dive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.