Η online πλατφόρμα ένδυσης και καλλυντικών Zalandο αναδεικνύεται σταδιακά σε έναν από του κορυφαίους παράγοντες της βιομηχανίας της μόδας. Η εταιρεία εργάζεται εδώ και χρόνια, κάνοντας διάφορους πειραματισμούς για να κερδίσει τη δική της θέση στον διαδικτυακό κόσμο της μόδας και να ξεχωρίσει από τον σκληρό ανταγωνισμό. Και τα καταφέρνει.
Η Zalando είναι ένα γερμανικό διαδικτυακό κατάστημα ένδυσης, υπόδησης και προϊόντων ομορφιάς. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 από τους David Schneider και Robert Gentz και μέσα σε 15 χρόνια κατάφερε να έχει περισσότερους από 48 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε 23 ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα, είναι πολύ περισσότερο από ένας απλός e-tailer, καθώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό επιχειρηματικό πλάνο.
Το 2021 τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 29,7% στα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά της έσοδα στα 234,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε 48,5 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες σε 25 αγορές το 2021, με συνολικά 252,2 εκατομμύρια παραγγελίες.
Αρχικά το 2011, η Zalando άρχισε να συνεργάζεται με άλλες εταιρείες επιτρέποντάς τους να πωλούν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα της. Έτσι, σταδιακά, δραστηριοποιήθηκε και σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς: τις διαδικτυακές αγορές από διάφορα brands (συμπεριλαμβανομένων των δικών τους προϊόντων), την εμπορική λέσχη Zalando Lounge, τα καταστήματα που άνοιξε σε 11 γερμανικές πόλεις, την υπηρεσία παροχής συμβουλών Zalon, καθώς και προσφορές logistics και μάρκετινγκ.
Η πορεία της δεν ήταν πάντα ομαλή και έχοντας βρει πια τον δρόμο της, η Zalando εργάζεται συνειδητά για να μην είναι απλώς ένας e-tailer, αλλά να γίνει ο προορισμός για «νέα έμπνευση πολυτέλειας, street style και μόδας».
Τα πρώτα της βήματα ως luxury brand ξεκίνησαν το 2013 μέσω της δημιουργίας της πλατφόρμας Emeza. Οι επισκέπτες μπορούσαν να συνδεθούν στη νέα πλατφόρμα με τα στοιχεία του λαγαριασμού της στη Zalando, αλλά δεν αναφερόταν ευδιάκριτα ότι η Emeza ήταν θυγατρική της Zalando. Αμέσως μετά, ανακοινώθηκε το ηλεκτρονικό κατάστημα της μάρκας Kiomi, που ανήκει στη Zalando. Η Kiomi επικεντρώθηκε τόσο στα ανδρικά όσο και στα γυναικεία ενδύματα και πουλούσε κυρίως πιο κλασικά κομμάτια. Ωστόσο, η Emeza και η Kiomi δεν άντεξαν πολύ – εννέα μήνες μετά το λανσάρισμα, οι πλατφόρμες είχαν ήδη σταματήσει.
Διαβάστε ακόμα: To Amazon λανσάρει τα ψηφιακά «luxury stores» του στην Ευρώπη
Η Zalando δεν έχασε το ενδιαφέρον της και το 2015 ανακοίνωσε ότι ήταν ο νέος μεγάλος επενδυτής της έκθεσης μόδας του Βερολίνου Bread & Butter. Η κίνηση σηματοδότησε το τέλος της κλασικής έκθεσης και την εισαγωγή ενός νέου φεστιβάλ μόδας, προσανατολισμένου στον καταναλωτή. Ο στόχος ήταν να φέρει κοντά brands και καταναλωτές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το Bread & Butter θα επέστρεφε ως ένα τριήμερο φεστιβάλ μόδας (Bread & Butter by Zalando), όπου τα brands θα μπορούσαν να παρουσιάσουν και να πουλήσουν τις νέες συλλογές τους απευθείας στους καταναλωτές.
Ως εκ τούτου, το κοινό που ήρθε στο πρώτο φεστιβάλ ήταν δραστικά διαφορετικό από αυτό που παρευρέθηκε στις προηγούμενες εκθέσεις μόδας: Όχι επαγγελματίες της μόδας, αλλά λάτρεις της μόδας από 20-40 ετών. Μεγάλα ονόματα, όπως το Google και ο οίκος Marni, συνδέθηκαν με τη νέα εκδήλωση και ήταν μέρος ειδικών συνεργασιών που σχεδίασε η Zalando. Ωστόσο, ήταν μόλις το 2018 που έγινε το τελευταίο φεστιβάλ Bread & Butter by Zalandο.
Διαβάστε ακόμα: Η Zalando θέλει να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της έως το 2025
Αξιοσημείωτη ήταν και η εξαγορά της εταιρείας ειδών μπάσκετ και street wear Kickz στις αρχές του 2017. Εκείνη την εποχή, η Zalando είχε ήδη επικεντρωθεί περισσότερο στην πώληση street wear. Το target group της Kickz ήταν επίσης βασικός λόγος για την εξαγορά. Ωστόσο, η Kickz δεν έμεινε για πολύ στο χαρτοφυλάκιο της Zalando. Η Zalando πούλησε την εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2019, επειδή υπήρχε μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των προϊόντων της Kickz και αυτών της Zalando, η οποία είχε επεκταθεί σημαντικά μέσα σε δύο χρόνια.
Η Zalando επανέλαβε τον Ιούνιο του 2017 τον στόχο της να γίνει ο προορισμός μόδας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Zalando PlayDay στο Βερολίνο, ανακοινώνοντας τα σχέδιά της να επεκτείνει το επιχειρηματικό της μοντέλο και να προσφέρει υπηρεσίες B2B. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η στρατηγική πλατφόρμας που έχει σήμερα η εταιρεία διαμορφώνεται. Το 2019, η Zalando διεύρυνε την πλατφόρμα της εισάγοντας προϊόντα ομορφιάς.
Την ίδια χρονιά, η εταιρεία λάνσαρε ένα κατάστημα second hand, που ονομάζεται Zircle. Αυτή η μετάβαση φαίνεται να ήταν προάγγελος για την προσθήκη second hand προϊόντων στην πλατφόρμα της το 2020. Την ίδια χρονιά, ανακοίνωσε τη δημιουργία προϊόντων ομορφιάς για όλους τους τόνους δέρματος και τη συνεργασία της με τουλάχιστον 70 μικρές επιχειρήσεις. Στόχος της είναι να γίνει μία εταιρεία που να απευθύνεται σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος δέρματος και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, η Zalando ανακοίνωσε την διεύρυνση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων με την αγορά του μεγαλύτερου μέρους του Highsnobiety, μιας επιτυχημένης πλατφόρμα μόδας και lifestyle. Η εξαγορά ακολουθεί το όραμα της Zalando τα τελευταία χρόνια: Να γίνει η μέκκα της «νέας πολυτέλειας», εστιάζοντας όλο και περισσότερο στη διαφορετικότητα. Με την εξαγορά του Highsnobiety, η Zalando αποκτά αμέσως μια τεράστια επιρροή στο νεανικό κοινό που αγαπά τα κομμάτια streetwear, κάτι που ταιριάζει με την καμπάνια που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Η Zalando αντιμετωπίζει σκληρούς ανταγωνιστές στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου μόδας, όπως το About You, το Otto, το Net-a-Porter και πολλούς άλλους. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι προσπαθεί τόσο συστηματικά να εδραιώσει τη θέση της. Ο e-tailer αναπτύσσεται εδώ και χρόνια, κερδίζοντας την ένατη θέση στις 100 κορυφαίες διασυνοριακές αγορές στην Ευρώπη το 2021 καιστην πρώτη θέση όσον αφορά τη βιομηχανία της μόδας.
Με πληροφορίες από Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.