Το metaverse φαίνεται πως είναι ένας χώρος μεγάλης αξίας για τους retailers και όχι απλώς μια παροδική μόδα. Μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα από την McKinsey & Company εκτιμά ότι το metaverse πρόκειται να αξίζει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
Η έρευνα με τίτλο “Value Creation in the Metaverse” διεξήχθη σε περισσότερους από 3.400 καταναλωτές και εργαζόμενους σε αντικείμενα σχετικά με το metaverse. Ο σκοπός της ήταν να αναλύσει τις τρέχουσες τάσεις υιοθέτησης του “μετα-σύμπαντος”. Η έκθεση χρησιμοποίησε τα δεδομένα που άντλησε για να προβλέψει ότι το μέλλον της συμπεριφοράς των καταναλωτών στο metaverse θα χωριστεί πιθανότατα σε πέντε κύριες δραστηριότητες: παιχνίδια, κοινωνικοποίηση, γυμναστική, εμπόριο και εξ αποστάσεως μάθηση.
Η έκθεση επίσης υπογραμμίζει ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία και υποδομές που σχετίζονται με το metaverse. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το σύνολο των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκαν στην τεχνολογία αυτή σε όλο το 2021.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου το 61% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι θα αλλάξει σε “μέτριο βαθμό” τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου τους. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι το metaverse θα έχει αρκετή δύναμη ώστε να επηρεάσει με κάποιο τρόπο έστω τον τρόπο που θα λειτουργούν τα πράγματα. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι το 95% των στελεχών πιστεύει ότι το metaverse θα έχει θετικό αντίκτυπο στον κλάδο τους.
Συγκεκριμένα, η έκθεση πρόσθεσε ότι το 25% όλων των στελεχών δήλωσε ότι αναμένει ότι το metaverse θα ευθύνεται για το 15% της συνολικής αύξησης του περιθωρίου κέρδους του οργανισμού τους σε πέντε χρόνια. Οι επιχειρήσεις που ήδη εμπλέκονται στο metaverse πιθανότατα θα έχουν μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα. Βέβαια, ενδεχομένως, ο ψηφιακός χώρος θα απαιτήσει από το σημερινό εργατικό δυναμικό να αποκτήσει νέες δεξιότητες.
Ο αντίκτυπος ποικίλλει ανά κλάδο, με εκτίμηση 2 έως 2,6 τρισ. δολάρια ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο θα είναι και η κύρια πηγή εσόδων από το metaverse. Η εικονική διαφήμιση θα είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας, με τα σχετικά έσοδα να αναμένεται να αποτελέσουν άλλα 144 δισεκατομμύρια έως 206 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την πλευρά των καταναλωτών, περίπου το 64% που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τις αγορές τους στο metaverse. Μάλιστα, το 59% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήδη προτιμούν μία ή περισσότερες δραστηριότητες virtual έναντι των φυσικών, και από αυτούς, το 79% δήλωσε ότι προτιμά τις αγορές στον εικονικό κόσμο.
Διαβάστε επίσης: Eνδιαφέρει όντως τους καταναλωτές το metaverse;
Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο πιθανός αντίκτυπος του metaverse πηγάζει από διάφορους παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι η απήχησή του σε όλα τα φύλα και τις γεωγραφικές περιοχές, καθώς και ότι οι καταναλωτές ήδη ξοδεύουν για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, αναφέρεται ότι το metaverse θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικών προϊόντων, να μειώσει το κόστος που απαιτείται για τα φυσικά καταστήματα και να βελτιώσει την εμπειρία στο κατάστημα μέσω εξατομικευμένου περιβάλλοντος.
Η αντίληψη για το metaverse
Άλλες μελέτες σχετικά με το metaverse έχουν δείξει ότι, ενώ η ευαισθητοποίηση και η γνώση για αυτό αυξάνεται, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση από τους καταναλωτές σχετικά με το τι πραγματικά είναι. Μια έκθεση της Wunderman Thompson Intelligence από τον Μάιο ανέφερε ότι μόνο το 15% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι μπορούσε να εξηγήσει το metaverse. Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 72% των γονέων ανησυχούν για την προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών τους και το 66% για την ασφάλειά τους στο metaverse.
Διαβάστε επίσης: Οι έφηβοι δε θέλουν να μπουν ακόμα στο metaverse
Γενικά, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροβιότητα και τις δυνατότητες του metaverse, ενώ υπάρχουν και ορισμένες ανησυχίες σε σχέση με το αν πρόκειται να είναι μια θετική προσθήκη στη ζωή μας. Ωστόσο, το metaverse μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την εξέλιξη του διαδικτύου. Αυτό, όμως, που θα είναι απαραίτητο, είναι να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για να διασφαλιστεί ότι η εμπειρία του metaverse θα είναι ηθική, ασφαλής και χωρίς αποκλεισμούς.
Mε πληροφορίες από Retail Dive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.