Η Apple εκθρόνισε το Amazon και στέφθηκε από την ετήσια έκθεση της Kantar, BrandZ, ηγέτιδα στη λίστα με τα 100 πολυτιμότερα brands του κόσμου για το 2022. Η τελευταία φορά που είχε κατακτήσει την κορυφή ήταν το 2015.
Φέτος, ο τεχνολογικός κολοσσός είδε στην αξία του αύξηση 55% σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τα 947 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια πορεία έτοιμη να την οδηγήσει στο να αναδειχθεί το πρώτο brand του ενός τρισεκατομμυρίου.
Το Amazon, που βρισκόταν στην πρώτη θέση πέρυσι, βρέθηκε φέτος τρίτο στην κατάταξη, σημειώνοντας μια συντηρητική αύξηση της τάξης του 3% στην αξία του, ωστόσο θεωρείται ότι είχε, παρόλ’ αυτά, μια καλή χρονιά, έχοντας την ώθηση της προηγούμενης, που απογειώθηκε χάρη στη συνολική άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου που έφερε η πανδημία.
Το Google, όμως, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση, κατέγραψε μία αύξηση από τις πιο εντυπωσιακές, που έφτασε το 79%, καθώς οι εφαρμογές του έγιναν απαραίτητα εργαλεία στην καθημερινότητα της πανδημίας. Σε γενικές γραμμές, η εξοικείωση των καταναλωτών με την τεχνολογία οδήγησε σε μια αύξηση στα brands που αφορούν τα αντίστοιχα καταναλωτικά αγαθά, των οποίων η κατηγορία έχει καταγράψει αύξηση 172% την τελευταία τριετία. Εξάλλου, η Microsoft βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας. Αλλά και σε όλες τις κατηγορίες υπήρξε ταχύτερη αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές: τα είδη πολυτελείας σημείωσαν άνοδο 103%, οι επιχειρηματικές λύσεις 113%, τα media 106%.
Στην πρωτοκαθεδρία της Apple σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε το πλούσιο και διαφοροποιημένο πορτφόλιό της. Με ισχυρή παρουσία σε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, χάρη στην γκάμα των συσκευών και των εφαρμογών της, και με ένα σταθερά υψηλό brand value, πέτυχε γρηγορότερη ανάπτυξη.
Η νέα εντυπωσιακή είσοδος στη δεκάδα είναι ο οίκος Louis Vuitton, που έδιωξε από τη δέκατη θέση τη Mastercard και έγινε έτσι η πρώτη μάρκα πολυτελείας που μπήκε στη δεκάδα. Η είσοδος του γαλλικού brand στη λίστα με τους κορυφαίους αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος της πολυτέλειας συνολικά, και ιδιαίτερα στην Κίνα, έστω και αν στην εκεί αγορά παρατηρείται κάποια επιβράδυνση. Ο Louis Vuitton κατέγραψε άνοδο 64% φέτος, και ο κλάδος συνολικά, στο πλαίσιο των 100 κορυφαίων, 23%.
Ειδική μνεία αξίζει το Airbnb, που έφτασε για πρώτη φορά στους πρώτους 100, και για την ακρίβεια στη θέση 99 – εξηγεί όμως τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της εταιρείας ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Πιο εντυπωσιακή είσοδο έκανε η πετρελαϊκή Saudi Aramco, που μπήκε κατευθείαν στο νούμερο 16.
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ήρθε από την Tesla, που αναπτύχθηκε κατά 78%, φτάνοντας στη θέση 29, από την 47 όπου βρισκόταν, και αντικατοπτρίζοντας την ιλιγγιώδη άνοδο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων την τελευταία χρονιά. Μάλιστα, η Tesla ξεπέρασε το Netflix, που έπεσε στην 30στή από την 24η θέση, αν και σημείωσε άνοδο 3%.
Διαβάστε ακόμα: Τι είναι αυτό που κάνει περιζήτητη την Tesla στην Ελλάδα
Πάντως, ο μεγαλύτερος όγκος ανάπτυξης προήλθε από αμερικανικά brands, ακολουθούμενα από την Ευρώπη, ενώ η Κίνα δεν κατέγραψε ρυθμούς όμοιους με άλλες χρονιές, καθώς διανύει μια πιο «αργή» περίοδο.
Η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται λοιπόν ως εξής:
1. Apple (ΗΠΑ)
2. Google (ΗΠΑ)
3. Amazon (ΗΠΑ)
4. Microsoft (ΗΠΑ)
5. Tencent (Κίνα)
6. McDonald’s (ΗΠΑ)
7. Visa (ΗΠΑ)
8. Facebook (ΗΠΑ)
9. Alibaba (Κίνα)
10. Louis Vuitton (Γαλλία)
Συνολικά ξεχωρίζουν οι μάρκες που έχουν ένα πλούσιο, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και δίνουν έμφαση στην καινοτομία, όπως φαίνεται από τις πρωτοπόρες Apple, Google και Amazon, εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν από ηλεκτρονικές αγορές και εύκολες μεθόδους πληρωμής μέχρι διασκέδαση. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερους τομείς χτίζοντας παράλληλα μια ισχυρή ταυτότητα, τα πάνε συνολικά καλύτερα από εκείνες που βασίζονται μόνο σε μία αγορά.
Με πληροφορίες από MarketingWeek και BusinessWire
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.