18 Δεκ 2024
READING

Rebranding | H GSK θέλει να γίνει η Tesla των φαρμακευτικών

4 MIN READ

Rebranding | H GSK θέλει να γίνει η Tesla των φαρμακευτικών

Rebranding | H GSK θέλει να γίνει η Tesla των φαρμακευτικών

Πέρυσι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να σπάσει στα δύο, διαχωρίζοντας τις δραστηριότητές της, της υγειονομικής περίθαλψης και των καταναλωτικών προϊόντων υγείας. Τώρα, καθώς ο διαχωρισμός οδεύει προς την ολοκλήρωσή του τον Ιούλιο, αποκαλύπτεται σταδιακά ένα εκτεταμένο rebranding για τις δύο νέες εταιρείες που θα προκύψουν, τη φαρμακευτική GSK και τη νέα, που θα ονομάζεται Haleon, με το χαρτοφυλάκιο των γνωστών της καταναλωτικών προϊόντων, που περιλαμβάνει brands όπως τα Sensodyne, Voltaren, Panadol και Fenistil.

Όσον αφορά τη νέα GSK, στόχος της είναι να γίνει μια αποκλειστικά βιοφαρμακευτική εταιρεία, με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη, ιδίως στον τομέα της επιστήμης του ανοσοποιητικού και τα εμβόλια, τη γενετική και τις προηγμένες τεχνολογίες.

Μάλιστα, όπως λένε χαρακτηριστικά από την εταιρεία, θέλουν να δημιουργήσουν μια ταυτότητα ανάλογη με εκείνη της Apple ή της Tesla, που θεωρούνται ηγέτες στους κλάδους τους, με τα πρωτοποριακά τους προϊόντα και την έμφαση που δίνουν στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Θέλουν, λένε, να τους βλέπουν ως τον επιστημονικό και τεχνολογικό ηγέτη της φαρμακοβιομηχανίας. Φιλοδοξία της GSK είναι να ανέλθει πάνω από αυτό που θεωρείται μια παραδοσιακή φαρμακευτική, στη θέση ενός ηγέτη στην καινοτομία.

Διαβάστε ακόμα: Uni-Pharma και Intermed το δίπολο της φαρμακευτικής ισχύος της οικογένειας Τσέτη

Ίσως αυτή η προσδοκία να θέλει έμμεσα να απαντήσει και στην απογοήτευση των επενδυτών ότι η εταιρεία έμεινε πίσω στην κούρσα των εμβολίων για τον κορονοϊό, τη στιγμή μάλιστα που θεωρείται ότι έχει παράδοση στα εμβόλια, ωστόσο εκπρόσωποι της εταιρείας σημειώνουν ότι πρόκειται για μια πολύ διαφορετική εταιρεία σε σχέση με πριν από μία εικοσαετία, όταν είχε πραγματοποιηθεί και το τελευταίο rebranding της, ενώ και οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει, με τη σαρωτική επικράτηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το τωρινό rebranding που συνεπάγεται ο διαχωρισμός των τομέων της, αποσκοπεί, όπως εξηγούν, να περάσει το μήνυμα σε ασθενείς, πελάτες και επενδυτές ότι η επιχείρηση αυτή έχει πλέον νέες φιλοδοξίες, ενώ παράλληλα συνεχίζει να σέβεται την παράδοσή της και να διασφαλίζει ότι βασίζεται σε ένα ποικιλόμορφο σύνολο ανθρώπων. Ξεκινώντας από αυτήν τη λογική, η νέα εταιρική ταυτότητα της GSK διατηρεί το γνωστό πορτοκαλί χρώμα, που δίνει, όπως λένε, μια αίσθηση ζεστασιάς για τους ανθρώπους και τους ασθενείς, ενώ η υπόλοιπη εικονογραφία είναι εμπνευσμένη από τις βιοεπιστήμες.

Όπως εξηγούν, το νέο brand χτίζεται πάνω σε μια συγκυρία που πρόκειται να μεταμορφώσει την εταιρεία, με την έμφαση να δίνεται στο πώς θα ενωθούν επιστήμη, ταλέντο και τεχνολογία, δηλαδή στον συνδυασμό γενετικής και ανάλυσης δεδομένων, ώστε να παραδώσουν επιστημονικά αποτελέσματα αιχμής. Η εταιρεία θέλει έτσι να αναδείξει μια σύνδεση ανάμεσα στον σκοπό της και τη νέα της κουλτούρα, που συνοψίζεται στο ότι είναι φιλόδοξη όσον αφορά τους ασθενείς, δείχνει υπευθυνότητα σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ως εταιρεία και κάνει το σωστό.

Διαβάστε ακόμα: Pharmathen | Η φαρμακοβιομηχανία που γεννήθηκε από ένα φαρμακείο στη Δεριγνύ

Γι’ αυτό προσπαθεί να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι, παρόλο που δεν είναι ένα direct-to-consumer brand, εντούτοις απευθύνεται στους ασθενείς, δεν την ενδιαφέρει δηλαδή μόνο να κερδίσει τους επενδυτές και τους επαγγελματίες υγείας – εξού και η στρατηγική της αναφέρεται στο ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχει επηρεάσει θετικά την υγεία περισσότερων από 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

O διαχωρισμός των τμημάτων περιλαμβάνει ακόμα τη δημιουργία νέων κεντρικών εγκαταστάσεων. Η εταιρεία πουλά το γνωστό της γυάλινο κτίριο στο Λονδίνο, και μετά το 2023 θα μεταφερθεί σε νέο κτίριο στην ίδια περιοχή. Παράλληλα, αναφέρεται ότι αντικαθιστά τα γραφεία της στις ΗΠΑ με μικρότερες εγκαταστάσεις, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της υβριδικής εργασίας που εφαρμόζεται πλέον και που μειώνει την ανάγκη για μεγάλους χώρους.

Πάντως, οι Financial Times σχολιάζουν ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί πόσο επιτυχημένος θα είναι αυτός ο διαχωρισμός και η λειτουργία των δύο νέων εταιρειών, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις ο πρώτος τουλάχιστον χρόνος είναι δύσκολος – αν και πλέον αναγνωρίζεται στην αγορά η τάση αυτού του «σπασίματος» στις μεγάλες εταιρείες και η απομάκρυνση από τη σύσταση μεγάλων ομίλων.

Με πληροφορίες από MarketingWeek.com και Financial Times
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.