18 Δεκ 2024
READING

Οι Gen Z-ers βλέπουν τη δουλειά αλλιώς – και οι προηγούμενες γενιές ζηλεύουν

4 MIN READ

Οι Gen Z-ers βλέπουν τη δουλειά αλλιώς – και οι προηγούμενες γενιές ζηλεύουν

Οι Gen Z-ers βλέπουν τη δουλειά αλλιώς – και οι προηγούμενες γενιές ζηλεύουν

Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στον τρόπο που oι εργαζόμενοι, κατά βάση αυτοί που πρόσφατα μπήκαν στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζουν την εργασία. Και δεν είναι μόνο όλα αυτά που ανέδειξε η πανδημία, η έμφαση στην ψυχική υγεία, η αναζήτηση ενός περιβάλλοντος εργασίας λιγότερο τοξικού, οι παράγοντες δηλαδή που έχουν εν μέρει πυροδοτήσει και το φαινόμενο που αποκαλείται «Μεγάλη Παραίτηση».

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική θεώρηση του ίδιου του concept της εργασίας, και της προτεραιότητας που αυτή έχει στη ζωή ενός ανθρώπου. Και σε αυτό, ολοένα και περισσότεροι Gen Z-ers, δηλαδή εργαζόμενοι που είναι κάτω από 26 ετών, προτείνουν μια ανατρεπτική προσέγγιση: η πλήρης απασχόληση είναι η ζωή τους, και το «έξτρα», το πάρεργο, είναι η δουλειά, ακόμα και αν είναι οχτάωρη.

Η τάση αυτή έχει αρχίσει να καταγράφεται κατ’αρχάς, και ίσως αναμενόμενα, στα social media. Εκεί εντόπισε ο Business Insider την 24χρονη Kimi, που σε ένα βιντεό της στο TikTok, που συγκέντρωσε πάνω από 50.000 likes, ανέφερε ακριβώς αυτό, ότι σκέφτεται να θεωρήσει τη full-time δουλειά της part-time, και τη ζωή της, ως τη full-time απασχόλησή της. Η ίδια λέει ότι ήταν στα όρια του burnout όταν ανακάλυψε την τάση στο TikTok και αποφάσισε να προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για Millennials και Gen Z-ers

Οι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ θα αποτελούν το 27% του εργατικού δυναμικού ήδη το 2025, και πολλοί έχουν αρχίσει να δηλώνουν ότι τους φαίνεται ακραίο η ζωή και η καθημερινότητα να είναι μόνο γεμάτη με δουλειά. Πιστεύουν ότι δε χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα, ότι η δουλειά μπορεί να γίνει σε λιγότερο χρόνο, απαιτούν στήριξη από τους εργοδότες τους, αναζητούν να δουλεύουν ταξιδεύοντας και από οπουδήποτε, παίρνουν πιο εύκολα την απόφαση να παραιτηθούν.

Οι αντιδράσεις από τις μεγαλύτερες γενιές σχετικά με αυτήν την προσέγγιση ποικίλλουν. Υπάρχουν εκείνοι που βλέποντας τέτοια βίντεο στα social media αφήνουν σχόλια που χαρακτηρίζουν «τεμπέληδες» τους Gen Z-ers. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που τα αντιμετωπίζουν με ζήλεια, με τη σκέψη «γιατί όχι και εγώ;», με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είναι υγιές να βλέπει κανείς με αυτόν τον «φανατισμό» τη δουλειά του, ή θέτοντας ερωτήματα που αφορούν το γιατί οι εταιρείες δεν προσφέρουν τόσο καιρό περισσότερα στους υπαλλήλους τους, ώστε να τους βοηθήσουν να έχουν την πολύτιμη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, που δε θα τους επιτρέπει να αισθάνονται τύψεις που ξεκλέβουν χρόνο για μια βόλτα ή μια ώρα στο γυμναστήριο. Τίθεται δηλαδή ένα ζήτημα προτεραιοτήτων και επαναπροσέγγισης μιας νοοτροπίας που λίγο-πολύ περιλάμβανε μια προδιαγεγραμμένη πορεία ζωής.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Σχεδόν οι μισές γυναίκες εργαζόμενες νιώθουν burned-out

Βέβαια, αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προνομιακή, καθώς δεν μπορεί να διευρυνθεί εύκολα σε οποιονδήποτε κλάδο εργασίας. Είναι οπωσδήποτε πολύ πιο εύκολο να αλλάξει κανείς στην πράξη το πώς αντιμετωπίζει τη δουλειά του, όταν το μόνο που χρειάζεται για αυτήν είναι ένα λάπτοπ και η φυσική του παρουσία θα μπορούσε να θεωρηθεί και περιττή. Ωστόσο, πλέον, το κλίμα φαίνεται να αλλάζει συνολικά, και οι εργαζόμενοι σε θέσεις που πληρώνονται λιγότερο, που απαιτούν την καθημερινή τους παρουσία, που αφορούν την παροχή υπηρεσιών ή είναι χειρωνακτικές, έχουν επίσης αρχίσει να μιλούν για καλύτερες συνθήκες, λιγότερο εξοντωτικές.

Πάντως, οι Gen Z-ers δεν κάνουν λόγο μόνο για την άρνησή τους να δουλέψουν με το mindset των προηγούμενων γενεών, αλλά επίσης παρατηρούν και σχολιάζουν πόσο άτυχοι, πόσο μέσα στην παγίδα έπεσαν οι Millennials. Kαι εύχονται να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι όλων των ηλικιών ότι μπορούν να δουν την καθημερινότητά τους διαφορετικά, να δώσουν προτεραιότητα στα ενδιαφέροντα και την προσωπική τους ζωή. Είναι αυτό το εναλλακτικό μοίρασμα δυνάμεων νεανικός ρομαντισμός; Οι προηγούμενες γενιές εύχονται όχι.

Με πληροφορίες από το Business Insider
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.