Από φορτία εμπορευματοκιβωτίων με αυτοκίνητα, μέχρι δομικά υλικά και έπιπλα σπιτιού, η παγκόσμια κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.
Μόλις τον Ιανουάριο, το λιμάνι του Λος Άντζελες είχε περισσότερα από 100 πλοία που περίμεναν στη ράδα, επειδή η αρχή παραδέχτηκε ότι δεν μπορούσε να βρει το προσωπικό για να εκτελέσει μια 24ωρη εργασία. Αυτός ο αριθμός έκτοτε μειώθηκε, αλλά αντικαταστάθηκε από το lockdown της Κίνας για τον κορωνοϊό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστώντας την εκτέλεση του διεθνούς εμπορίου πιο δύσκολη.
Μιλώντας για την Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, οι περιορισμοί σχετικά με τον COVID-19 έχουν αφήσει σε αδράνεια εργοστάσια και αποθήκες, επιβράδυνσαν τις παραδόσεις φορτηγών και επιδείνωσαν τα εμπόδια στα εμπορευματοκιβώτια. Η κατάσταση σήμερα στην Κίνα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να διατηρήσει την πολιτική της για μηδενικό COVID-19 οδήγησε σε συνεχή διακοπή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και αυτό μπορεί να συνεχιστεί ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, δεδομένου ενός υψηλότερου μη εμβολιασμένου πληθυσμού, της διαδρομής μετάλλαξης του ιού και της συνεχιζόμενης προθυμίας της κινεζικής κυβέρνησης να αντέξει τις οικονομικές δυσκολίες που συνδέονται με την ίδια την πολιτική.
Ακόμη και όταν η Σαγκάη ανοίγει ξανά αργά, το ανεκτέλεστο είναι εκπληκτικό, όπως έδειχνε εικόνα από το Marine Traffic. Στην πραγματικότητα, το λιμάνι της Σαγκάης παραμένει λειτουργικό, αν και με περίπου 20% μικρότερο όγκο κίνησης εμπορευματοκιβωτίων από ό,τι πριν από το lockdown.
Ο χάρτης της Marine Traffic που δείχνει τη θαλάσσια κυκλοφορία γύρω από το λιμάνι της Σαγκάης είχε γίνει viral. Πλημμυρισμένος σε μια θάλασσα από κόκκινες κουκκίδες — καθεμία αντιπροσωπεύει ένα ακίνητο σκάφος — είναι μια υποβλητική εικόνα μιας πόλης που ασφυκτιά σε μια αλυσίδα εφοδιασμού. Οι συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας και τα lockdowns που προκλήθηκαν από τον COVID-19 στην Κίνα έχουν ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους φορείς φορτίου να κοιτάξουν τη Μέση Ανατολή ως σταθερό κόμβο. Οι μεταφορείς και οι διαμεταφορείς έχουν επαναπροσανατολίσει το φορτίο, ώστε να διέρχεται από κόμβους της Μέσης Ανατολής για να αποφύγουν τον ρωσικό εναέριο χώρο και να αποφύγουν τα lockdowns, αλλά σημαντική αύξηση δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία ανάλυση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).
Πώς και γιατί μας αφορά το πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν άμεσα την οικονομία και την κατανάλωση. Αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται διεθνώς στην εφοδιαστική αλυσίδα, η μέχρι σήμερα επίδρασή τους συνεχίζει να είναι σημαντική αλλά διαχειρίσιμη, σύμφωνα με τον όμιλο Φουρλή που αναπτύσσει το δίκτυο της ΙΚΕΑ αλλά και το δίκτυο της αλυσίδας Intersport. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις που αντιστοιχούν στο 12-13% των συνολικών προϊόντων της ΙΚΕΑ, ωστόσο σοβαρή αλλαγή θα πρέπει να αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και μετά, λένε στο The Total Business στελέχη του ομίλου. Οι ίδιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον, «ποντάρουν» στον τουρισμό και εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός της τάξεως του 10% επηρεάζει την ανάπτυξη, ωστόσο εκτιμούν ότι η πίεση στην κατανάλωση θα είναι βραχυπρόθεσμη.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα τις επενδύσεις. Ο όμιλος Fourlis ολοκλήρωσε πρόσφατα επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ σε logistics υψηλής τεχνολογίας για τον κλάδο αθλητικών ειδών. Η επένδυση της θυγατρικής εταιρείας Trade Logistics πραγματοποιήθηκε στο ακίνητο του ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας και αφορά υψηλής τεχνολογίας αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για τη διακίνηση των προϊόντων αθλητικών ειδών, τόσο προς τα φυσικά καταστήματα, όσο και προς τους καταναλωτές των ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshop) της Intersport και Athlete’s Foot σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.
Διαβάστε ακόμα: Τρεις διεθνούς βεληνεκούς λιανέμποροι που έρχονται στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι το σύστημα αυτοματισμού μπορεί ταυτόχρονα να διαχειρίζεται παραγγελίες από το ηλεκτρονικό κατάστημα και παραγγελίες φυσικών καταστημάτων, ενώ υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή λαθών. Η δυναμικότητα του κέντρου αποθήκευσης ανέρχεται στα 40.000 τεμάχια την ημέρα και η συνολική του επιφάνεια στα 25.000 τ.μ.. Διαθέτει πέντε σταθμούς συγκέντρωσης παραγγελιών και απασχολεί περί τα 70 άτομα προσωπικό. Το Logistics Center είναι επεκτάσιμο και μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητά του έως και 40%. Συγκεκριμένα, υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί ο μηχανολογικός αυτοματισμός, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η νέα δραστηριότητα του ομίλου στον χώρο προϊόντων υγείας και ευεξίας. Σημειώνεται ότι η Holland & Barrett θα ξεκινήσει τη λειτουργία των πρώτων φυσικών καταστημάτων στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του eshop στο τέλος του 2022 και, σύμφωνα με τη διοίκηση, την επόμενη πενταετία θα διαθέτει ένα δίκτυο με περισσότερα από 100 καταστήματα σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχη επένδυση που αφορά το logistics center της ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι, με συνολική διαθέσιμη επιφάνεια αποθήκευσης στα 48.000 τ.μ.. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ που αφορά υψηλής τεχνολογίας αυτοματοποιημένο εξοπλισμό. Το συγκεκριμένο κέντρο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και θα εξυπηρετήσει τις ηλεκτρονικές παραγγελίες της ΙΚΕΑ αλλά και το νέο concept της εταιρείας, τα μικρότερα δηλαδή καταστήματα.
Την ίδια στιγμή, με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης τρέχουν το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σχέση με το ανέφελο 2019, οι πωλήσεις της Intersport, του δικτύου αθλητικών ειδών που αναπτύσσει ο όμιλος Fourlis. Πάνω από τους στόχους κινείται και η ΙΚΕΑ, δίκτυο επίσης που αναπτύσσει ο ελληνικός όμιλος, η οποία ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του out of stock.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.