Οι πρόσφατες εκστρατείες συνδικαλισμού στις ΗΠΑ, και κυρίως στον τεχνολογικό τομέα, έχουν οδηγήσει τη Microsoft στο συμπέρασμα ότι αναπόφευκτα αυτά τα ζητήματα θα αγγίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, και ενδεχομένως και την ίδια. Η εταιρεία δηλώνει ότι στοχεύει να είναι τόσο διαθέσιμη προς το προσωπικό της ώστε μην υποχρεωθούν ποτέ οι εργαζόμενοί της να οργανωθούν για να έχουν διάλογο με τους ηγέτες της Microsoft, αλλά συμπληρώνει ότι αναγνωρίζει επίσης το γεγονός πως ο χώρος εργασίας αλλάζει.
Έτσι, δήλωσε ότι θα υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της οργανωμένης εργασίας, επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί από άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Google, η Amazon και η Apple, οι οποίες έχουν συγκρουστεί δημοσίως με εργαζόμενους που επιδιώκουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση. O τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε δηλαδή ότι σκοπεύει να δείξει σεβασμό στο δικαίωμα των εργαζομένων του να οργανώνονται και να δημιουργούν συνδικάτα. Ακόμα, είπε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με αυτά.
Προσπάθειες συνδικαλισμού
Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές έντονες προσπάθειες συνδικαλισμού – που έχουν ξεσηκώσει συζητήσεις, μετά από δεκαετίες ενός εργατικού κινήματος εν υπνώσει στις ΗΠΑ – σε ορισμένους από τους μεγάλους ανταγωνιστές της Microsoft. Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αντιμετωπίσει ακόμη και προβλήματα με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων για τις επιθετικές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φερόμενες ως παράνομες προσπάθειές τους να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να συνδικαλιστούν.
Διαβάστε επίσης: Tα Starbucks απολύουν όσους οργανώνουν σωματεία στις ΗΠΑ
Για παράδειγμα, το Συμβούλιο Εργασίας έχει επανειλημμένα διαπιστώσει ότι το Amazon κακώς κατήγγειλε ή άσκησε αντίποινα σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στην οργάνωση συνδικάτων. Το Amazon αντιμετώπισε πρόσφατα προσπάθειες συνδικαλισμού σε δύο εγκαταστάσεις αποθηκών στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε μία από τις αποθήκες, ψήφισαν με επιτυχία υπέρ, αποτελώντας τους πρώτους εργαζόμενους του Amazon που συνδικαλίζονται επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαβάστε επίσης: Το πρώτο σωματείο εργαζομένων του Amazon και η παγκοσμιοποιημένη αγορά
Το Google, επίσης, αναγκάστηκε να διευθετήσει κατηγορίες από εργαζόμενους που είπαν ότι η εταιρεία τους απέλυσε ως απάντηση στην οργάνωση συνδικάτων. Ακόμα, εργαζόμενοι στην Apple δήλωσαν ότι στοχοποιήθηκαν από τη διοίκηση επειδή υποστήριζαν το συνδικάτο και απειλήθηκαν με την απώλεια ορισμένων παροχών και ευκαιριών για προαγωγή.
Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι της Apple σε καταστήματα λιανικής της εταιρείας, όπως στην Ατλάντα και τη Νέα Υόρκη, καταθέτουν αιτήσεις για συνδικαλιστικές εκλογές, ενώ ανάλογη κινητοποποίηση καταγράφεται και εκτός του τεχνολογικού κλάδου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των Starbucks, των οποίων η ηγεσία μάλιστα αντιδρά έντονα σε αυτές τις προσπάθειες.
Ακόμα και στη Microsoft, η οποία δεν έχει έρθει ακόμα αντιμέτωπη με σημαντικές προσπάθειες συνδικαλισμού, μια ομάδα υπαλλήλων διασφάλισης ποιότητας στην Raven Software, ένα στούντιο παιχνιδιών που ανήκει στην Activision Blizzard, που αγόρασε πρόσφατα η Microsoft και εργάζεται στη δημοφιλή σειρά παιχνιδιών “Call of Duty” της εταιρείας, ψήφισε υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου την περασμένη εβδομάδα.
Αυτή η νέα συνεργατική προσέγγιση στις εργασιακές σχέσεις που έχει υιοθετήσει η Microsoft θα μπορούσε να βελτιώσει περισσότερο τη δημόσια εικόνα της εταιρείας, ενώ δυνητικά θα βοηθούσε στην προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων εργαζομένων.
Με πληροφορίες από το CNN
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.