Έχουν περάσει, αισίως, πάνω από 22 χρόνια από τότε που το διαφημιστικό spot του Johnnie Walker «Keep Walking» έπαιξε στους δέκτες των τηλεοράσεών μας, σε διαφημιστικές καταχωρήσεις και σε σποτάκια στα σινεμά.
Και όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος – ισολογισμοί της Diageo στην Ελλάδα – ο Johnnie Walker δε σταμάτησε να περπατά ούτε μια στιγμή, ούτε καν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τότε που όλα, ή σχεδόν όλα, είχαν κατεβάσει ρολά – αναφερόμαστε κυρίως στον κλάδο της εστίασης που υπολειτουργούσε -, η Diageo κατάφερε το σχεδόν ακατόρθωτο, να ενισχύσει τα μεγέθη της.
Και επειδή δε θέλουμε να σας κρατάμε σε αγωνία, η Diageo Hellas στην τελευταία οικονομική χρήση (1/7/2020 – 30/6/2021) εμφάνισε πωλήσεις 50 εκατ. ευρώ από 49,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ κατάφερε να δεκαπλασιάσει τα καθαρά της κέρδη, τα οποία ξεπέρασαν τα 2,44 εκατ. ευρώ από 234.873 ευρώ το προηγούμενο διάστημα.
Η επιτυχία αυτή δεν ήταν εύκολη. Οι επιπτώσεις της πανδημίας υπήρξαν δραματικές για τα αλκοολούχα ποτά, των οποίων οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση πάνω από 30%, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 (Ιαν.- Απρ.), καθώς το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (bars, café bars, εστιατόρια κ.ά.) στο οποίο εκτιμάται ότι καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% των αλκοολούχων ποτών, πρακτικά μηδενίστηκε τελώντας σε lockdown.
Από τον Μάιο του 2021, όμως, με το σταδιακό και υπό περιορισμούς άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών ανακάμπτει. Για την Diageo το πρώτο εξάμηνο μετά τη λήξη της χρήσης, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, είχε ραγδαία αύξηση, πάνω από 40% επί των πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων και την αυξημένη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εταιρεία παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις με σκοπό να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητές της και τη χρηματοοικονομική της κατάσταση. Επιπλέον, με την υποστήριξη της μητρικής της εκτιμά ότι τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της.
Μια παγκόσμια αγορά 108 δισ. δολαρίων
Η παγκόσμια αγορά ουίσκι προβλέπεται να σημειώσει ετήσια ανάπτυξη 5,6% έως το 2027, ενώ μια νέα πρόβλεψη του Fact.MR εκτιμά ότι τα έσοδα από το ουίσκι θα διπλασιαστούν μεταξύ 2021 και 2031, φτάνοντας σχεδόν τα 108 δισ. δολάρια. Κάτι που αποδίδεται στην αυξανόμενη ζήτηση για αλκοολούχα ποτά υψηλής ποιότητας, στον απόηχο της αυξανόμενης αγοραστικής δύναμης μεταξύ των Μillennials που έχει διατηρήσει τη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.
Οι πωλήσεις του premium ουίσκι έχουν συγκεντρώσει σημαντική δυναμική, με τους καταναλωτές να πειραματίζονται με πολλές μάρκες. Οι ουρανίσκοι έχουν γίνει πιο εκλεπτυσμένοι. Οι καταναλωτές ψάχνουν συνεχώς να εξερευνούν μοναδικά, υψηλής ποιότητας αλκοολούχα ποτά όπως ουίσκι, κρασί και άλλα. Η συμπερίληψη φυσικών συστατικών στα αλκοολούχα ποτά βελτιώνει τη λειτουργικότητά τους, και τέτοια προϊόντα συγκεντρώνουν μεγάλη προσοχή. Ετσι, ο μεταβαλλόμενος τρόπος ζωής και οι προτιμήσεις των καταναλωτών είναι παράγοντες που οδηγούν την παγκόσμια αγορά ουίσκι.
Διαβάστε ακόμα: Καθώς τα μπαρ ανοίγουν ξανά, η Diageo αυξάνει σημαντικά τις πωλήσεις της
Οι καταναλωτές προτιμούν τις κορυφαίες μάρκες, λόγω της εικόνας της μάρκας και της ποιότητας που προσφέρουν. Σύμφωνα με την ανάλυση της Mordor Intelligence, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν περίπου 3,66 εκατομμύρια κιβώτια ουίσκι 9 λίτρων, με το Johnnie Walker της Diageo να ελέγχει το υψηλότερο μερίδιο αγοράς μεταξύ των άλλων παικτών σε όλο τον κόσμο.
Ποιοι όμως είναι οι πιο γεροί πότες; Σύμφωνα με έρευνες, τα πιο γερά ποτήρια είναι οι Νοτιοκορεάτες, που καταναλώνουν δύο φορές περισσότερο ποτό από τους Ρώσους και περισσότερο από τους Αμερικανούς. Κατά μέσο όρο, πίνουν 14,8 σφηνάκια ποτό την εβδομάδα, ενώ είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές σκωτσέζικου ουίσκι. Μεταξύ 2016 και 2020, η ποσότητα ουίσκι που καταναλώθηκε στη χώρα αυξήθηκε κατά 22%, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η κορεατική αγορά έχει καταναλώσει 19.836 τόνους ουίσκι.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για super-premium ουίσκι συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί σε όλο και πιο περιορισμένες εκδόσεις- εμφιαλώσεις. Η δημοτικότητα του ουίσκι έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία πέντε χρόνια, δημιουργώντας ευκαιρίες για εξειδικευμένα προϊόντα. Για να ικανοποιήσουν αυτήν τη ζήτηση των καταναλωτών, τα αποστακτήρια έχουν λανσάρει μια σειρά προϊόντων, όπως επωνυμίες χειροτεχνίας, περιορισμένες εκδόσεις από ιστορικά αποστακτήρια σε όλο τον κόσμο και νέες εκδόσεις από ιστορικές μάρκες. Αυτές οι νέες μορφές έκφρασης σήμερα αναμένεται να προσφέρουν στους σύγχρονους καταναλωτές μια μοναδική εμπειρία.
Στην Ελλάδα το ουίσκι έχει γίνει το εθνικό μας ποτό, με την Pernod Ricard Hellas να εκτιμά αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα λόγω της υποχώρησης της πανδημίας και της αναμενόμενα καλής τουριστικής σεζόν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.