Τέρμα το προσεκτικό σφυροκόπημα λεπτεπίλεπτων καρφιών στη λεπτεπίλεπτη σανίδα που χρησιμεύει ως πλάτη στην πιο διάσημη συναρμολογούμενη βιβλιοθήκη του κόσμου. Ναι, η Billy της ΙΚΕΑ αλλάζει.
Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα του σουηδικού κολοσσού, η βιβλιοθήκη που λανσαρίστηκε το 1979 και έχει πουλήσει περισσότερα από 160 εκατομμύρια κομμάτια όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας δώσει τη λύση σε κάθε είδους σπίτι και στυλ διακόσμησης, επαναλανσάρεται με βασικές αλλαγές στον τρόπο κατασκευής της, για χάρη της βιωσιμότητας.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα ΙΚΕΑ πουλάνε κεφτεδάκια;
Η IKEA αποφάσισε να επανασχεδιάσει το εμβληματικό της έπιπλο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της να γίνει μια εταιρεία που ακολουθεί πλήρως τις αρχές της κυκλικής οικονομίας μέχρι το 2030. Στόχος της, η Billy να γίνει δυνατό να επισκευάζεται πιο εύκολα (επισκευάζεται η Billy;), αλλά και να έχει μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα ως προϊόν. Οι βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται το όλο concept του επανασχεδιασμού είναι, λιγότερο πλαστικό, αλλά και λιγότερο γνήσιο ξύλο.
Η νέα Billy δε θα έχει πια εκείνα τα λεπτά καρφάκια που χρησιμοποιούνταν για να στερεώσουν τη λεπτή σανιδένια πλάτη της βιβλιοθήκης. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιούνται πλέον κουμπωτές σφήνες, κάτι που θα κάνει δυνατή την αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση του επίπλου, και άρα αυξάνει τις πιθανότητες να επιζήσει μιας μετακόμισης ή ακόμα και να επιδιορθωθεί αν χρειαστεί.
Διαβάστε ακόμα: H IKEA «αγοράζει» τα παλιά έπιπλά της
Αλλά η βασικότερη ίσως διαφορά από την Billy που γνωρίζουμε είναι ότι την πρόσοψη ξύλου αντικαθιστά ένα φύλλο χαρτιού. Μέχρι τώρα, την ξύλινη όψη της Billy δίνει ένα πολύ λεπτό στρώμα ξύλου που επικολλάται πάνω σε σανίδες από MDF. Τώρα, τη θέση του ξύλου παίρνει ένα φύλλο χαρτιού, κάτι σαν ταπετσαρία, δηλαδή, με το οποίο θα είναι ουσιαστικά τυλιγμένη η βιβλιοθήκη.
Το φύλλο χαρτιού επιλέχθηκε από την IKEA, όπως λέει η εταιρεία, επειδή η διαδικασία του «ντυσίματος» της βιβλιοθήκης με αυτό δεν παράγει καθόλου σκουπίδια, επειδή είναι πιο ανθεκτικό στο ξεφλούδισμα και τις γρατζουνιές, ενώ έχει ακόμα τη δυνατότητα να βαφτεί σε μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων. Ακόμα, αν και η εταιρεία δεν το έχει επιβεβαιώσει, θεωρείται ότι χρειάζεται και πολύ λιγότερη ενέργεια για αυτήν τη διαδικασία, σε σχέση με το ντύσιμο με ξύλο, που απαιτεί ψήσιμο σε μεγάλες θερμοκρασίες για να στεγνώσει.
Διαβάστε ακόμα: Η IKEA ανεβάζει τις τιμές της κατά 9% το 2022
Από την άλλη, για να αποκτήσει η χάρτινη επικάλυψη αυτήν την αντοχή για την οποία μιλά η ΙΚΕΑ, πρέπει όλες οι επιφάνειες να καλυφθούν από πολυουρεθάνη – δηλαδή από ένα είδος πλαστικού, που σημαίνει ότι ενώ αφαιρεί πλαστικό από κάποιες φάσεις της διαδικασίας κατασκευής της Billy, προσθέτει πλαστικό σε άλλες. Θεωρείται όμως ότι η πολυουρεθάνη αποσυντίθεται πιο γρήγορα από άλλα πλαστικά, ότι δεν είναι επιβλαβής για τον οργανισμό και ότι, καθώς η αντοχή του προϊόντος αυξάνεται, άρα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αχρηστευτεί και να πεταχτεί, αυξάνεται και η βιωσιμότητά του.
Το ερώτημα που γεννάται από όλα αυτά είναι αν τέτοιες κινήσεις έχουν νόημα επί της ουσίας, από άποψη βιωσιμότητας και οφέλους για το περιβάλλον, ή αν βοηθούν όσο και ένα μπλουζάκι από βιολογικό βαμβάκι από ένα fast fashion brand, που τελικά μπορεί να καταλήξει στα σκουπίδια. Αποδεικνύεται, μάλιστα, ότι είναι αρκετά πιο περίπλοκο από όσο ίσως φανταζόταν κανείς να κατασκευαστεί κατί αληθινά βιώσιμο, που να πληρεί όμως τις προδιαγραφές της οικονομίας και της ευκολίας στις οποίες το κοινό έχει συνηθίσει, χάρη σε εταιρείες όπως η IKEA – η οποία σίγουρα πρέπει να έχει λάβει υπόψη της το κόστος αυτών των μετατροπών στην εφοδιαστική της αλυσίδα, προκειμένου να εξακολουθεί να παράγει μια Billy που να προσφέρει στον καταναλωτή την ίδια ευκολία και στο brand την ίδια κερδοφορία.
Η ελπίδα είναι ότι, καθώς οι αλλαγές αυτές αφορούν ένα προϊόν που πωλείται τόσο μαζικά και σε τέτοια κλίμακα, ακόμα και ένα μικρό όφελος για τη βιωσιμότητα, υπολογίζοντάς το αθροιστικά, θα μπορούσε ίσως να κάνει μια κάποια διαφορά.
H νέα Billy θα διατίθεται στην Ασία από τον προσεχή Ιούλιο και στον υπόλοιπο κόσμο από το 2024.
Με πληροφορίες από το Fast Company
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.