24 Νοέ 2024
READING

Η Mercedes θέλει να φτιάχνει λιγότερα αλλά ακριβότερα αυτοκίνητα

4 MIN READ

Η Mercedes θέλει να φτιάχνει λιγότερα αλλά ακριβότερα αυτοκίνητα

Η Mercedes θέλει να φτιάχνει λιγότερα αλλά ακριβότερα αυτοκίνητα

Νέα εμπορική ρότα φαίνεται πως χαράσσεται στη Mercedes-Benz. Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία, της οποίας το σήμα αποτελούσε ανέκαθεν συνώνυμο της πολυτέλειας και της άνεσης, ανακοίνωσε στους επενδυτές της πως θα μειώσει σημαντικά την παραγωγή των entry-level μοντέλων της, ρίχνοντας το βάρος των επενδύσεων κατά τρία τέταρτα στα high-end αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμα: H βιωσιμότητα αλλάζει την αυτοκινητοβιομηχανία

Αυτό σημαίνει πως δημοφιλή και οικονομικά, για τα μέτρα της Mercedes-Benz, μοντέλα θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται στους δρόμους. Μέσα σε αυτά βρίσκονται οι A και B Class, συγκεκριμένα αυτοκίνητα της C-Class αλλά και το ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κοινού crossover GLA, πράγμα που αξίζει να σημειωθεί πως γεννά ερωτήματα για τη συνέχιση της συνεργασίας της Mercedes-Benz με τη Renault, η οποία προμηθεύει με κινητήρια σύνολα τις παραπάνω κατηγορίες, και ειδικά τις diesel εκδόσεις.

Αντίθετα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε κατηγορίες όπως το χαρακτηριστικό G-Wagon, η πολυτελής ναυαρχίδα της μάρκας S-Class, αλλά και το performance κομμάτι της εταιρείας, τις εκδόσεις AMG.

Σύμφωνα με τον Ola Källenius, CEO της Mercedes-Benz, η κίνηση αυτή της εταιρείας αποσκοπεί στην προσαρμογή της μάρκας στις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς, θέτοντας στον πυρήνα των στόχων της να παράγει “τα πλέον επιθυμητά αυτοκίνητα του κόσμου”.

Η λογική της Mercedes-Benz πίσω από τη συγκεκριμένη στρατηγική βασίζεται σε μια τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ειδικά στον κλάδο της πολυτέλειας, δηλαδή στην αύξηση της κερδοφορίας χάρη στην πώληση λιγότερων, αλλά ακριβότερων, πιο exclusive προϊόντων. Έτσι, πολλά brands κατάφεραν να βγουν κερδισμένα εν μέσω των ελλείψεων που δημιούργησε η πανδημία.

Τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας επηρέασε ιδιαίτερα η έλλειψη ημιαγωγών, η οποία ακόμα και σήμερα ταλανίζει την αγορά. Συγκεκριμένα, την περίοδο των αλλεπάλληλων lockdowns παγκοσμίως, η ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές όπως προσωπικοί υπολογιστές και tablets εκτινάχθηκε, αναγκάζοντας τις μονάδες παραγωγής και προμήθειας ημιαγωγών να στρέψουν την προσοχή τους στις παραπάνω αγορές, ενώ παράλληλα οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τα κλειστά εργοστάσια και λιμάνια επέτειναν τις ελλείψεις. Τι κοινό έχουν οι συσκευές αυτές με τα αυτοκίνητα; Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ημιαγωγοί, ειδικά τσιπ χωρίς τα οποία μια οθόνη, ένα laptop ή ένα αυτοκίνητο, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν.

Διαβάστε ακόμα: H καραντίνα έπληξε βαριά τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες

Και ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες «ευρείας κατανάλωσης» όπως η Toyota, δίνουν ακόμα μάχη, καθυστερώντας την παράδοση των οχημάτων τους ακόμα και κατά ένα έτος, η Mercedes πουλώντας 10% λιγότερα οχήματα είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 20%. Ωστόσο μένει να αποδειχθεί εάν η συγκεκριμένη στρατηγική θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς εφόσον η αγορά ξεπεράσει την κρίση των ημιαγωγών και οι υπόλοιπες εταιρείες μαζικής παραγωγής αρχίσουν να διεκδικούν ξανά το ίδιο ή και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Η Mercedes εκτιμά πως η αγορά πολυτελών οχημάτων θα αναπτυχθεί κατά 20% έως το 2026, παρόλ’ αυτά αναγνωρίζει πως θα υπάρξουν εμπόδια στην επίτευξη του στόχου της, όπως οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών, οι καθημερινά αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι γενικότεροι οικονομικοί κίνδυνοι από τη γεωπολιτική αστάθεια.

Όσον αφορά τα μοντέλα της εταιρείας, οι διαθέσιμες εκδόσεις δημοφιλών αυτοκινήτων όπως η A-Class θα μειωθούν από 7 σε 4, στρατηγική που θα ακολουθηθεί και σε άλλες σειρές. Στον αντίποδα, η Mercedes θα παρουσιάσει το νέο λειτουργικό της σύστημα σε κάποιο entry-level μοντέλο της, βαφτίζοντας αυτήν την εξέλιξη ως “entry-luxury”. Στα ευρύτερα πλάνα της εταιρείας βρίσκεται και το λανσάρισμα μιας σειράς συλλεκτικών αυτοκινήτων με την ονομασία “Mythos” – με σκοπό να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στους κορυφαίους παίκτες του χώρου όπως η Ferrari – καθώς και η αποκάλυψη ενός πρωτοτύπου με τη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα που προορίζεται για τις AMG εκδόσεις των μοντέλων της.

Έτσι, οι εποχές που ο χαρακτηριστικός ήχος των V6 κινητήρων ακούγονταν από τα καπό των performance αυτοκινήτων φαίνεται πως σταδιακά περνάνε στην ιστορία. Τα παραπάνω σχέδια πιθανόν να αποτελέσουν πρόκληση για τους παραδοσιακούς λάτρεις των αυτοκινήτων, καθώς η μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση ακόμα και σήμερα δεν πείθει μεγάλο ποσοστό του κοινού. Παρόλ’ αυτά, ο Ola Källenius βλέπει εύφορο έδαφος σε αυτό το εγχείρημα. Αναλυτές σημειώνουν, μάλιστα, ότι η αύξηση της κερδοφορίας που αναμένεται από αυτήν τη στροφή θα χρηματοδοτήσει την ακριβή μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση, ενώ στην πορεία το brand θα ωφεληθεί από έναν επιπλεόν αέρα exclusivity.

Διαβάστε ακόμα: H πρόταση της Audi για το ιδανικό αυτοκίνητο για τις μεγαλουπόλεις

Κλείνοντας, όσον αφορά τη νέα στρατηγική της γερμανικής μάρκας, αξίζει να σημειώσουμε πως μετά τον επιτυχή διαχωρισμό της παραγωγής Ι.Χ. και του τομέα των φορτηγών της, η Mercedes στοχοθετεί στο να αποτελέσει τον κύριο ανταγωνιστή της Tesla του Elon Musk, καθώς η ηλεκτρική επιλογή θα υπάρχει σε κάθε μοντέλο της εταιρείας από φέτος, με απώτερο σκοπό τον πλήρη εξηλεκτρισμό του στόλου της ως το 2030.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.