Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό προχώρησε η Volkswagen στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την αποζημίωση περίπου 91.000 ιδιοκτητών αυτοκινήτων, για το σκάνδαλο σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που ξέσπασε το 2015.
Η Volkswagen, έπειτα από ομαδική αγωγή από 91.000 ενάγοντες από την Ουαλία και την Αγγλία, θα πρέπει να καταβάλει συνολικά περίπου 227 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της εταιρείας, «ο διακανονισμός είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα καθώς η Volkswagen Group κινείται πέρα από τα βαθιά λυπηρά γεγονότα που οδήγησαν στον Σεπτέμβριο του 2015».
Το σκάνδαλο, που έγινε γνωστό ως «Dieselgate», αφορούσε την αποκάλυψη ότι η VW χρησιμοποιούσε ειδικό λογισμικό που παραπλανούσε τις επίσημες μετρήσεις εκπομπών των αυτοκινήτων. Αυτές οι ειδικές συσκευτές αναγνώριζαν πότε οι μηχανές υποβάλλονταν σε μετρήσεις για τις εκπομπές τους και εξασφάλιζαν ότι το όχημα εξέλυε λιγότερο οξείδιο αζώτου από ό,τι σε κανονικές συνθήκες οδήγησης.
Η εξαπάτηση αποκαλύφθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, που έχει πιο αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τα επιτρεπόμενα επίπεδα οξειδίου του αζώτου σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η έμφαση δίνεται στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και στην απόδοση των καυσίμων. Πάντως, αποκαλύφθηκε ότι τα οχήματα εξέλυαν οξείδιο του αζώτου 40 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια της Ε.Ε.
Η αποκάλυψη όμως οδήγησε στη μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της Volkswagen. Μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο έχει κοστίσει στην εταιρεία περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε επαναρυθμίσεις οχημάτων, πρόστιμα και νομικά έξοδα, κατά βάση στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.
Οι ακριβείς όροι του διακανονισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι γνωστοί, ωστόσο η συμφωνία αυτή οπωσδήποτε γλιτώνει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, που, εκτός από μεγάλο οικονομικό κόστος, θα επέφεραν και σοβαρό επιπλέον πλήγμα στην εικόνα του brand. Επιπλέον, με την αποφυγή της δίκης, η εταιρεία δεν είναι αναγκασμένη να παραδεχτεί τυπικά και επισήμως ότι παρανόμησε.
Το σκάνδαλο ταρακούνησε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της, εκτός από τα brands της Volkswagen, όπως τις Porsche, Audi και Seat, που μπορεί να χρησιμοποιούν μηχανές Volkswagen. Κατασκευαστές όπως η Renault, η Mercedes-Benz, η Opel, η Fiat, η Nissan, αντιμετώπισαν παρόμοιες κατηγορίες για τις μηχανές ντίζελ που χρησιμοποιούν, αν και όχι στον ίδιο βαθμό, ενώ εντοπίστηκαν και άλλες περιπτώσεις όπου τα οχήματα προγραμματίζονταν για να παραπλανούν τα τεστ των μετρήσεων των εκπομπών.
Με αφορμή το Dieselgate, ακούστηκαν ακτιβιστικές φωνές για αναπροσαρμογή του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι δοκιμές, ώστε να μην είναι δυνατόν να παραπλανηθούν τα τεστ. Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή θα μείωνε σημαντικά την ονομαστική απόδοση των αυτοκινήτων, κάτι που φυσικά δε θέλουν οι κατασκευαστές, ούτε όμως και οι πολιτικοί που μιλούν για εξοικονόμηση και απόδοση καυσίμων. Πιθανότατα, σε μια τέτοια περίπτωση, να αναπροσαρμόζονταν τελικά και οι ίδιοι οι ρυθμιστικοί κανόνες και τα όρια προς τα πάνω.
Η Volkswagen, πάντως, που εκτιμά ότι το σκάνδαλο αφορούσε περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως, από τα οποία το 1,2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανάλογους οικονομιικούς διακανονισμούς στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και αλλού.
Με πληροφορίες από dw.com
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.