Τα τελευταία δύο χρόνια, που η πανδημία έδωσε τεράστια ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η ΙΚΕΑ προσαρμόστηκε λανσάροντας μια νέα εφαρμογή, βελτιώνοντας τις ψηφιακές της υπηρεσίες, αλλά και ανοίγοντας μικρότερα καταστήματα σε κεντρικά σημεία των πόλεων, που απομακρύνονταν από το concept του δαιδαλώδους καταστήματος ΙΚΕΑ, που συχνά βρίσκονται στα όριά του ή λίγο έξω από αυτές.
Πριν λίγες μέρες, όμως, η μητρική της, Ingka Group, ανακοίνωσε μια μεγάλη επένδυση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αναβάθμιση των καταστημάτων ΙΚΕΑ, ώστε να λειτουργούν και ως σημεία διανομής για τη διεκπεραίωση των παραγγελιών από το online της κατάστημα.
Όπως ειπώθηκε, η εταιρεία πιστεύει ότι πρέπει να προσαρμοστεί στις συνθήκες και να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της, όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, και ο βασικός τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να εντάξει τα καταστήματά της στο last mile της διαδικασίας εκπλήρωσης των παραγγελιών.
Ουσιαστικά, οι κατά τόπους παραγγελίες θα φεύγουν σύμφωνα με το πλάνο από τα κοντινά τους καταστήματα, γεγονός που θα σημαίνει γρηγορότερη παράδοση, λιγότερα μεταφορικά, αλλά και λιγότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.
Ο σχεδιασμός αφορά και τις 32 αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΙΚΕΑ, αλλά η έμφαση θα δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την αγορά του οποίου φαίνεται πως η εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει ως μπούσουλα για την εξέλιξη του προγράμματος.
Η επικεφαλής των επιχειρήσεων λιανεμπορίου της Ingka σημείωσε ότι τα καταστήματα ΙΚΕΑ παραμένουν ένα από τα ισχυρότερα όπλα του brand και ότι «θα συνεχίσουμε να τα μεταμορφώνουμε για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών μας και για τις επόμενες γενιές». Αλλά τώρα, πρόκειται να παίξουν έναν διπλό ρόλο, που θα αναβαθμίσει την εμπειρία του πελάτη τόσο στις φυσικές όσο και στις online αγορές του, απ’ όπου και όποτε αποφασίσει να αλληλεπιδράσει δηλαδή με την ΙΚΕΑ. Τα καταστήματα θα επανασχεδιαστούν, επαναπροσδιορίζοντας τη χρήση της επιφάνειάς τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της εταιρείας, «αντί να χτίσουμε κεντρικές αποθήκες για τις online αγορές, γιατί να μην τα στέλνουμε από τα καταστήματά μας;»
Η επένδυση αυτή, μεγάλο μέρος της οποίας θα διοχετευτεί σε αυτοματισμούς, θα βοηθήσει να γίνει η επιχείρηση λειτουργική και βιώσιμη μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα γίνεται πιο εύκολα προσιτή, πιο οικονομική, αλλά και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον, λέει η εταιρεία.
Στο μοντέλο αυτό ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί ένα κατάστημα στη Φινλανδία, και αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι ο πελάτης μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του στον μισό χρόνο, ενώ τα κόστη των μεταφορικών μειώθηκαν για την εταιρεία κατά 40%.
Αν και αυτήν τη στιγμή οι συνθήκες στην αγορά είναι αβέβαιες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, η ΙΚΕΑ σημειώνει ότι το timing για αυτήν την επένδυση είναι ιδανικό: οι καταναλωτές μπορεί να είναι πιο συντηρητικοί με τα έξοδά τους, αλλά αυτό σημαίνει γενικώς ότι πρέπει βρίσκονται λύσεις που εξοικονομούν χρήματα, οι οποίες συνδυάζονται με ποιότητα και βιωσιμότητα. Έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση, εξηγεί.
Η ΙΚΕΑ είχε δει πωλήσεις-ρεκόρ μέσα στην πανδημία, που οι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι και ασχολούνταν περισσότερο με αυτό, ενώ η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στα καταστήματα σε όλες τις αγορές της. Πάντως, πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση τιμών, ως απάντηση στον αυξανομενο πληθωρισμό και τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.
Με πληροφορίες από Retail Dive και Reuters
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.