Με μια καλά οργανωμένη στρατηγική σχεδιάζει η Mango να αναπτύξει τη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ, όπου μέχρι στιγμής δεν είχε σημαντική παρουσία. Στόχος του δημοφιλούς στην Ευρώπη ισπανικού brand είναι μέρι το 2024, η αμερικανική αγορά να έχει γίνει μία από τις πέντε κορυφαίες της εταιρείας σε πωλήσεις.
Τα σχέδιά της παρουσίασε πιο αναλυτικά με την αφορμή των εγκαινίων του καταστήματος-ναυαρχίδα της Mango, που άνοιξε στη Νέα Υόρκη, στη Fifth Avenue, στο κτίριο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε την έδρα του Polo Ralph Lauren. To flagship τριώροφο κατάστημα της Mango κάνει την αρχή σε ένα πλάνο που περιλαμβάνει το άνοιγμα πολλών ακόμα σε ολόκληρη τη χώρα, που υπολογίζεται ότι, μαζί με τα λίγα υπάρχοντα, θα φτάσουν τα σαράντα μέχρι το 2024.
Η Mango δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ από το 2006, αλλά επρόκειτο μάλλον για μια παρουσία περισσότερο αναγνωριστική, αν κρίνει κανείς από την πρόσφατη παρουσίαση της νέας στρατηγικής ανάπτυξης. Η αμερικανική αγορά δοκιμάστηκε κυρίως μέσα από την online διάθεση των προϊόντων Mango, ενώ από το 2019, Mango μπορούν να βρουν οι Αμερικανοί καταναλωτές στα Macy’s και, εσχάτως, και στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Nordstrom και το Zappos.com, χάρη σε ειδικές συμφωνίες που έχει συνάψει το brand με αυτούς τους δημοφιλείς λιανοπωλητές. Παράλληλα, η εταιρεία ανακαίνισε το 2017 το κατάστημά της στο Σόχο και άνοιξε άλλα τέσσερα φυσικά καταστήματα στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Μαϊάμι.
Τώρα, όμως, φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πολύ πιο θεαματικές αλλά, κυρίως, στοχευμένες επενδύσεις, καθώς, όπως εξήγησε ο διευθυντής διεθνών πωλήσεων του brand, έχουν στη διάθεσή τους σημαντικά στοιχεία που μπορούν να τους καθοδηγήσουν σχετικά με το πώς θα ήταν ωφελιμότερο να κινηθούν στην αμερικανική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στις συμφωνίες με τους λιανοπωλητές-κολοσσούς των ΗΠΑ, Macy’s και Nordstrom και με το Zappos.com, κατάφεραν να συγκεντρώσουν έναν μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με την πελατειακή τους βάση, τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα αλλά και το πού αυτή βρίσκεται μέσα στη χώρα. Αυτά τα δεδομένα θα αξιοποιηθούν στο έπακρο για να αναπτυχθεί το νέο δίκτυο φυσικών καταστημάτων της Mango, που θα περιλαμβάνει τόσο ανεξάρτητες μπουτίκ όσο και καταστήματα μέσα σε εμπορικά κέντρα. Έμφαση λοιπόν θα δοθεί στη Φλόριντα, έπειτα θα επεκταθεί στην Αριζόνα, το Τέξας, το Λας Βέγκας και την Καλιφόρνια.
Διαβάστε ακόμα: Η επιθετική εξάπλωση της Levi’s Strauss σε ολόκληρο τον κόσμο
Η ηλεκτρονική δραστηριότητα του brand δε θα παραμεληθεί, βέβαια, ούτε όσον αφορά το ίδιο το ηλεκτρονικό κατάστημα της Μango ούτε αναφορικά με την παρουσία της στα marketplaces στα οποία διαθέτει ηλεκτρονικά τις συλλογές της. Εξάλλου, στόχος είναι το 70% των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ να προέχεται από τις online αγορές.
Ωστόσο, το πλάνο της Mango δεν εξαντλείται στην ίδρυση καταστημάτων, αλλά αναπτύσσεται με μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς και όλα όσα ενισχύουν το χτίσιμο ενός δυνατού brand identity. Έτσι, το επιφάνειας 2.2130 τετραγωνικών μέτρων κατάστημα-ναυαρχίδα που μόλις άνοιξε είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Η Mango κράτησε τη διαρρύθμιση και τον φωτισμό που υπήρχαν από την εποχή που εκεί στεγαζόταν η Polo Ralph Lauren, αξιοποιώντας συνολικά το 70% των υλικών που προϋπήρχαν, ενώ για όσα πρόσθεσε στο εσωτερικό του καταστήματος χρησιμοποίησε βιοδιασπώμενα οργανικά υλικά. Μέσα στο κατάστημα υπάρχουν τα λεγόμενα «Committed Boxes», κουτιά κοντά στα ταμεία, όπου οι πελάτες μπορούν να βάζουν μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση, για να ανακυκλωθούν.
Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη ανάπτυξη της Mango στο φυσικό εμπόριο με 221 νέα καταστήματα
Ακόμα, αυτές τις μέρες η Mango έκλεισε μια νέα συμφωνία με την περίφημη σχολή Parsons, στο πλαίσιο της οποίας, μέσω ενός fund 250.000 δολαρίων, θα χρηματοδοτήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια τις σπουδές φοιτητών του προγράμματος Fashion Management. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να κάνει πιο ουσιαστική την παρουσία του brand στις ΗΠΑ και να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με την ίδια την αμερικανική βιομηχανία της μόδας.
Και βέβαια, κατόπιν τούτων, η Mango δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τις digital τάσεις, που έχουν αγκαλιάσει τα μεγάλα fashion brands και, για να γιορτάσει το άνοιγμα του flagship καταστήματός της, λανσάρει μια σειρά από πέντε NFTs, βασισμένα σε έργα μεγάλων Ισπανών καλλιτεχνών, των Joan Miró, Antoni Tàpies και Miquel Barceló. Τα NFTs θα εκτίθενται στο κατάστημα για τις επόμενες δύο εβδομάδες και φυσικά στο metaverse, στην πλατφόρμα της Decentraland.
Η στρατηγική της Mango έχει λάβει υπόψη της όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν ένα brand σύγχρονο και μεθοδεύει την ανάπτυξή τους ώστε να εδραιώσει την παρουσία της στην αμερικανική αγορά: Φυσικά καταστήματα, εκτεταμένο ηλεκτρονικό εμπόριο, βιωσιμότητα, ανάλυση data, εκπαίδευση και χορηγίες, ενέργειες στο metaverse. Mένει να φανεί αν οι Αμερικανοί καταναλωτές θα αποδειχθούν δεκτικοί σε αυτήν την ολιστική προσέγγιση, ώστε, μέχρι το 2024, η Mango από την Ισπανία να έχει πράγματι κατακτήσει την Αμερική.
Με πληροφορίες από το Footwear News
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.