25 Δεκ 2024
READING

H ποιότητα υπέρεχει της ποσότητας στα καταναλωτικά brands-Το απόλυτο “εγώ”

5 MIN READ

H ποιότητα υπέρεχει της ποσότητας στα καταναλωτικά brands-Το απόλυτο “εγώ”

H ποιότητα υπέρεχει της ποσότητας στα καταναλωτικά brands-Το απόλυτο “εγώ”
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Εδώ και έναν αιώνα, τα καταναλωτικά brands μαζικής παραγωγής, μας πείθουν να επιθυμούμε τα προιόντα που έχουν όλοι οι άλλοι. Έχουμε αγοράσει προϊόντα – καφέ Starbucks, τζιν Gap – σχεδιασμένα για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να δώσουν στους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο την ίδια ακριβώς εμπειρία.

Αλλά αυτό έχει τελειώσει. Δεν θέλει κανείς πλέον να έχει ό, τι έχουν και όλοι οι άλλοι και η τεχνολογία το κάνει, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουμε εμείς. Οι εταιρίες που ξεκινούν τώρα, όπως η Stitch Fix και η 3D Shapeways, συμβάλλουν στη χάραξη μιας νέας εποχής που στοχεύει να δώσει στον καθένα μας ακριβώς αυτό που θέλει: προϊόντα και εμπειρίες πελατών που έχουν κατασκευαστεί για έναν, όχι για πολλούς.

Αυτή η αλλαγή δεν είναι λόγω των startups επιχειρήσεις που “διαβρώνουν” τις καθιερωμένες επιχειρήσεις. Είναι λόγω της τεχνολογίας ΑΙ και του κύματος τεχνολογιών που προωθούνται από την ΑΙ και επιτρέπει σε μικρούς, υπερ-επικεντρωμένους καινοτόμους οργανισμούς να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά τις ευρείες, old-school οικονομίες κλίμακας. Επειδή η AI ασχολείται με μεμονωμένους πελάτες, επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν προϊόντα που απευθύνονται σε πολύ μικρές, παθιασμένες αγορές – ακόμη και σε αγορές του ενός ατόμου.

Η παλαιά στρατηγική του να κερδίζεται τους ανταγωνιστές με την ιδιοκτησία κλίμακας – μεγάλα εργοστάσια, μαζικά δίκτυα διανομής, χώροι αποθήκευσης σε καταστήματα – έχει σε πολλές περιπτώσεις γίνει και μεγάλη ευθύνη και επιβάρυνση.

Το Stitch Fix είναι συνώνυμο του εξατομικευμένου στυλ

Το Stitch Fix προσφέρει μια ματιά στο πώς μπορεί να λειτουργήσει μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία των καταναλωτών. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από την Katrina Lake το 2011, συγχωνεύει την τεχνολογία AI και την ανθρώπινη επιρροή για να προσφέρει προσαρμοσμένο στυλ σε οποιονδήποτε. Τα προϊόντα που πωλεί η Stitch Fix είναι μαζικής παραγωγής, αλλά το στυλ και η εφαρμογή τους είναι προσαρμοσμένα σε μεμονωμένους πελάτες.

Οι νέοι πελάτες της Stitch Fix αρχίζουν συμπληρώνοντας ένα online προφίλ, ενημερώνοντας την υπηρεσία για το μέγεθος, το σχήμα και λίγα πράγματα σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως “Ποιο είναι το επάγγελμά σας;” και “Είστε γονιός;”. Στη συνέχεια, η εταιρία στέλνει πέντε είδη ένδυσης που επιλέγει ένας στυλίστας, με βάση αυτό το προφίλ που σχηματίστηκε από τα στοιχεία.

Οι πελάτες αγοράζουν αυτά που τους αρέσουν και στέλνουν τα υπόλοιπα πίσω – και αυτή η πράξη επιλογής από τους πελάτες κάνει τον τομέα AI της εταιρείας να γνωρίζει πλέον περισσότερα για το στυλ των πελατών. Κάθε λίγες εβδομάδες (οι χρήστες θέτουν το διάστημα), η Stitch Fix στέλνει μια νέα παρτίδα ρούχων, τα οποία είτε αγοράζονται είτε αποστέλλονται πίσω. Μέσα από αυτές τις συναλλαγές το λογισμικό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μεμονωμένες προτιμήσεις και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να καθοδηγήσει καλύτερα τους στυλίστες, ώστε να στείλουν ακριβώς αυτό που θέλει ο κάθε πελάτης.

Τώρα, τα reviews του Fix Stitch είναι ανάμικτα. Στην ιστοσελίδα Sitejabber, το Stitch Fix λαμβάνει μόνο δυόμισι αστέρια από τα πέντε. Στο Facebook, παίρνει 3,6 αστέρια στα πέντε. Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι το τέλειο μοντέλο, το Stitch Fix είναι ένα παράδειγμα customization σε κλίμακα. Τα ρούχα μπορεί να μην έχουν γίνει παραγγελία, αλλά η εμπειρία έχει γίνει .

Στόχος της εταιρείας είναι να γνωρίσει τους πελάτες της και να τους στείλει προϊόντα που ίσως δεν γνωρίζαν ότι ήθελαν. Στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν μέσα από εργαλεία όπως η χρήση ενός προσωπικού βοηθού αγορών. Η AI και τα δεδομένα καθιστούν δυνατή τη δημιουργία μιας προσωπικής σχέσης χωρίς να υπάρχει πράγματι μία – πράγμα που επιτρέπει στο concept να μεγαλώσει.

Ένα άλλο παράδειγμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μία υπηρεσία καταναλωτικών προϊόντων, χωρίς να είναι μεγάλης κλίμακας, είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση. Η τεχνολογία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Αλλά είναι πιθανό, μέσα σε μια δεκαετία, όταν παραγγείλετε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια ή μια καρέκλα, να μην προέρχεται από κάποιο μακρινό εργοστάσιο μαζικής παραγωγής. Αντ ‘αυτού, πολλές εταιρείες ενδέχεται να παράγουν είδη σε μικρές παρτίδες, καθώς παραγγέλλονται τα προιόντα.

Η Shapeways χρησιμοποιεί το 3D printing για εξατομικευμένα προιόντα

Η Shapeways ιδρύθηκε το 2007. Έναντι κάποιου κόστους, η εταιρεία προσφέρει τις υπηρεσίες εκτύπωσης 3D σε οποιονδήποτε έχει ένα σχέδιο ή βοηθά στο σχεδιασμό. Η Shapeways θέλει στη συνέχεια να βοηθήσει τους κατασκευαστές πακέτων να βγάλουν στην αγορά τα προϊόντα τους και να τους παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών. “Πιστεύουμε ότι το μέλλον της μαζικής εξατομίκευσης είναι στα χέρια των ανεξάρτητων δημιουργών”, δήλωσε ο Greg Kress, Διευθύνων Σύμβουλος της Shapeways, τον Απρίλιο του 2018. “Η 3D εκτύπωση είναι απλά η τεχνολογία παραγωγής που παρέχει αυτή τη δυνατότητα”.

Ο συνδυασμός της AI, των δεδομένων και της εκτύπωσης 3D επιτρέπει στις εταιρείες να μάθουν στοιχεία γύρω από μεμονωμένους καταναλωτές και στη συνέχεια να τους προσφέρουν ή να κατασκευάζουν προϊόντα ειδικά για αυτούς. Εάν ήσασταν σε θέση να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα προϊόν που δημιουργήθηκε ειδικά για εσάς ή ένα προϊόν που δημιουργήθηκε για όλους, ποιό θα επιλέγατε;

Όπως επισημένει και μία έρευνα της PwC “οι σημερινοί καταναλωτές – ιδιαίτερα οι νεότεροι – αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις μέχρι τώρα πρακτικές για ” ικανοποίηση”. Αυτός ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε ο οικονομολόγος Herbert Simon για την τάση των αγοραστών να ικανοποιούνται με το “αρκετά καλό”, επειδή η φυσική πρόσβαση και οι ανεπαρκείς πληροφορίες καθιστούσαν αδύνατο το να βρουν το «απόλυτα καλό». Ο νέος στόχος είναι η μεγιστοποίηση και όχι απλά η ικανοποίηση. Αυτές τις μέρες, το απόλυτα καλό φαίνεται πολύ συχνά εφικτό.

Καθώς συνεχίζεται αυτή η τάση προσωποίησης των προιόντων, οι εταιρείες όπως το Starbucks, το Gap και η Apple θα πρέπει να προσαρμοστούν. Τα πλεονεκτήματα της μεγάλης ύφεσης είναι μειωμένα. Σε αυτή τη νέα εποχή, οι μικρές εταιρείες που τοποθετούν τους μεμονωμένους καταναλωτές και την εμπειρία των καταναλωτών στο επίκεντρο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.