Τα πλαστικά μπουκάλια ποτών αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Πέρα από το γεγονός ότι για κάθε έξι μπουκάλια που αγοράζουν οι άνθρωποι, μόνο ένα ανακυκλώνεται, τα μπουκάλια χρειάζονται έως και 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν, διαρρέοντας στην πορεία ρύπους στο έδαφος και το νερό. Ακόμα, η διαδικασία εμφιάλωσης απελευθερώνει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως. Αυτό έχει ωθήσει τις μάρκες να αναλάβουν δεσμεύσεις γύρω από τη μείωση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης ή την πλήρη εξάλειψή τους, ιδίως των παρθένων πλαστικών.
Ως απάντηση σε αυτό το ζήτημα, το 2009, η Coca-Cola ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πρώτου μπουκαλιού PET που κατασκευάστηκε εν μέρει από φυτά. Το PET βιολογικής προέλευσης είναι ένα πλήρως ανακυκλώσιμο, βιοδιασπώμενο και ανανεώσιμο βιοπλαστικό υλικό που προέρχεται από βιομάζα. Έκτοτε, πολλά brands ποτών επιδιώκουν την ανάπτυξη ενός εμπορικά βιώσιμου, 100% βιολογικής βάσης μπουκαλιού PET με την ίδια λειτουργικότητα με ένα μπουκάλι με βάση το πετρέλαιο. Προηγούμενες προσπάθειες άλλων εταιρειών ποτών να χρησιμοποιήσουν βιοπλαστικά για μπουκάλια είχαν αποδειχθεί απογοητευτικές, καθώς το υλικό δεν είχε σταθερότητα και μόλυνε τα ρεύματα ανακύκλωσης ΡΕΤ.
Διαβάστε επίσης: Η Coca-Cola επενδύει στη βιώσιμη συσκευασία
Έτσι, όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο το PlantBottle της Coca-Cola, το οποίο κατασκευάζεται εν μέρει από ένα βιοπλαστικό που έχει πανομοιότυπες ιδιότητες με το παρθένο PET, συμπεριλαμβανομένης της ανακυκλωσιμότητας, άλλαξε τα δεδομένα. Το πρώτο PlantBottle είχε 30% βιολογική βάση, ενώ το υπόλοιπο 70% χρησιμοποιούσε χημικές ουσίες με βάση το πετρέλαιο. Η Coca-Cola είχε κάνει γνωστό ότι το όραμά της ήταν να συνεχίσει να καινοτομεί για να πετύχει ένα μπουκάλι που θα είναι κατασκευασμένο από 100% φυτικά απόβλητα, ενώ παράλληλα θα παραμένει πλήρως ανακυκλώσιμο.
Το 2011, η PepsiCo ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει ένα πρωτότυπο μπουκάλι ΡΕΤ, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης. Στόχος της ήταν να εμπορευματοποιήσει τη συσκευασία μέχρι το 2012, αλλά η πρωτοβουλία αυτή γρήγορα ξεθώριασε. Ωστόσο, το 2018, η PepsiCo προσχώρησε στην The NaturALL Bottle Alliance, μια ερευνητική κοινοπραξία που είχε συσταθεί ένα χρόνο νωρίτερα από τη Danone, τη Nestlé και την εταιρεία ανάπτυξης υλικών βιολογικής βάσης Origin Materials. Με αυτή τη συνεργασία προωθήθηκε η ανάπτυξη ενός μπουκαλιού από βιο-PET. Βέβαια, έκτοτε, δεν υπήρξαν νέες κινήσεις από τη συμμαχία, αν και στις αρχές του 2022, η Origin ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 750 εκατομμύρια δολάρια σε μια μονάδα παραγωγής βιομάζας στη Λουιζιάνα.
Διαβάστε επίσης: PepsiCo και Coca-Cola ανακοινώνουν τις πολιτικές τους για diversity
Τώρα, περισσότερο από μια δεκαετία αφότου το πρώτο PlantBottle βγήκε στα ράφια των καταστημάτων λιανικής και μετά από χρόνια έρευνας, πιλοτικών εφαρμογών, πρωτοτύπων και επενδύσεων, τόσο η Coca-Cola όσο και η Suntory, η ιαπωνική πολυεθνική ποτών, παρουσίασαν πρωτότυπα μπουκαλιών PET 100% φυτικής προέλευσης, έτοιμα για εμπορική κυκλοφορία σε κλίμακα.
Το νέο μπουκάλι λέγεται bPET και η Coca-Cola δήλωσε ότι συνεργάζεται με τεχνολογικούς εταίρους εδώ και πολλά χρόνια για να αναπτύξει τις κατάλληλες τεχνολογίες για τη δημιουργία μπουκαλιών με 100% φυτική προέλευση. Ο στόχος είναι το χαμηλότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα και πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου οι τεχνολογίες αυτές υπάρχουν και μπορούν να κλιμακωθούν από τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξίας.
Η είδηση από την Coca-Cola και τη Suntory ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην ευρεία χρήση των μπουκαλιών bPET έφερε και πάλι στο επίκεντρο το ζήτημα του πλαστικού των μπουκαλιών. Καθώς οι μάρκες αγωνίζονται να προμηθευτούν την απαραίτητη ποσότητα ανακυκλωμένου ΡΕΤ για να επιτύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των πρωτογενών πλαστικών, τα βιοπλαστικά μπορούν να τους προσφέρουν μια συμπληρωματική πηγή για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
Η Coca-Cola με το όραμά της “World Without Waste”στοχεύει στη χρήση 3 εκατομμυρίων λιγότερων τόνων παρθένου πλαστικού από πετρελαϊκές πηγές έως το 2025, και για αυτό έχει αναπτύξει από μια σειρά στρατηγικών. Μεταξύ αυτών, όπως λέει η εταιρεία, είναι νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης, βελτιώσεις στη συσκευασία και εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα, όπως τα επαναγεμιζόμενα συστήματα, καθώς και η ανάπτυξη νέων, ανανεώσιμων υλικών. Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, η Coca-Cola, μαζί με τους εταίρους της στον τομέα της εμφιάλωσης, στοχεύει να εξαλείψει εντελώς τη χρήση πρωτογενούς PET με βάση το πετρέλαιο από τα πλαστικά μπουκάλια μέχρι το 2030, χρησιμοποιώντας μόνο ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά.
Η Coca-Cola, που θεωρείται ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικού στον κοσμο, λέει ότι εργάζεται προς μια κυκλική οικονομία, καθώς και για την υποστήριξη της κοινής φιλοδοξίας για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Η εταιρεία θεωρεί ότι τα plant-based πλαστικά θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στο μέλλον των PET.
Mε πληροφορίες από το Packaging World
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.