24 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Το μέλλον του λιανεμπορίου στην Ελλάδα

4 MIN READ

Έρευνα | Το μέλλον του λιανεμπορίου στην Ελλάδα

Έρευνα | Το μέλλον του λιανεμπορίου στην Ελλάδα

Το λιανεμπόριο στην Ελλάδα εξελίσσεται, ανακάμπτοντας μετά την πανδημία και εμφανίζοντας μια δυναμική που φαίνεται να ενσωματώνει τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις του χώρου, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από την τελευταία δύσκολη διετία.

Αυτά υποδεικνύουν τα ευρήματα της νέας έρευνας «The Future of Retail Sector» που πραγματοποίησε για την ελληνική αγορά ο παγκόσμιος οργανισμός ανεξάρτητων εταιρειών παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, KPMG.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από λιανοπωλητές που είχαν το 2019 ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο από 10 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικότερο ίσως εύρημα είναι ότι, παρόλο που στο διάστημα αυτό περιλαμβάνεται η πανδημία, την 5ετία 2015-2020 το ελληνικό λιανεμπόριο σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) του κύκλου εργασιών ίσο με 5.6%, και κατατάσσεται έκτο, με βάση τον όγκο τζίρου, μεταξύ των 63 κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Εν τω μεταξύ, αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα, έπειτα από τον κλάδο της φιλοξενίας και των υπηρεσιών σίτισης, απασχολώντας περίπου το 10.6% του συνόλου του απασχολούμενου προσωπικού.

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς του κλάδου, για το 2020, στην καρδιά της πανδημίας, όλοι κατέγραψαν πτώση πωλήσεων, εκτός από τους υποτομείς του Παντοπωλείου και των Ηλεκτρονικών Ειδών. Η ανάπτυξη των σούπερ μάρκετ παρουσιάζει από μόνη της ιδιαίτερο ενδιαφέρον ούτως ή άλλως, καθώς τα είδαμε να εξελίσσουν ραγδαία τόσο τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα όσο και τις υπηρεσίες delivery.

Η μελέτη της KPMG αναδεικνύει ωστόσο μια συμπυκνωμένη αγορά στον συγκεκριμένο κλάδο, στον οποίο περιλαμβάνονται, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα που πωλούν νωπά τρόφιμα αλλά και ζωοτροφές. Σε αυτόν τον υποτομέα, λοιπόν, κυριαρχούν μόλις πέντε λιανοπωλητές, που αντιστοιχούν, σε όρους τζίρου, περίπου στο 75% της συνολικής αγοράς. Πρωταγωνιστές εδώ είναι, με σειρά μεγέθους, οι Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΜΕΤRO, Μασούτης και Πέντε (Γαλαξίας). Παράλληλα, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν οικονομικές τιμές αλλά ενδιαφέρονται και για υπηρεσίες γρήγορου delivery, έχουν εισέλθει στην αγορά τρεις νέοι διεθνείς παίκτες, η φινλανδική Wolt Market, η γαλλική Carrefour και η ρωσική Mere.

Διαβάστε ακόμα: Τα τέσσερα σημεία που αναζητούν διέξοδο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Ανεξάρτητα όμως από τους υποτομείς του λιανεμπορίου και τις επιδόσεις τους, η έρευνα αναδεικνύει και το γεγονός ότι αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα οι τάσεις που βλέπουμε να κυριαρχούν παγκοσμίως στον κλάδο. Είναι προφανές ότι η πανδημία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, δίνοντας ώθηση στην άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το οποίο από τη μία αναγκάστηκαν να εξοικειωθούν γρήγορα οι Έλληνες καταναλωτές, από την άλλη αναγκάστηκαν να μετασχηματιστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες των λιανοπωλητών, που έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη των ηλκετρονικών τους καταστημάτων και τον συνολικό ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 94% των καταναλωτών δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν να ψωνίζουν online και μετά την πανδημία, ενώ ένα 14% νιώθουν επίσης έτοιμοι να αυξήσουν και τη συχνότητα των αγορών τους. Όσον αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγουν από πού θα κάνουν τα ψώνια τους, σημαντικό ρόλο παίζει το κόστος των μεταφορικών, η ποιότητα των προϊόντων, η ταχύτητα της παράδοσης, αλλά και οι τιμές, που βαραίνουν την απόφαση των ηλεκτρονικών αγορών κατά 51%. Εξάλλου, οι Έλληνες καταναλωτές σε ποσοστό 56% επιλέγουν το σούπερ μάρκετ από το οποίο θα ψωνίσουν με βάση τις τιμές και τις προσφορές του, ενώ το 66% ερευνούν και κυνηγούν αυτές τις προσφορές.

Διαβάστε ακόμα: Τα σούπερ μάρκετ άνω των 2.500 τμ. καθορίζουν τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά

Πάντως, και οι αρχές ESG (περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης) αποκτούν τώρα μεγαλύτερη προτεραιότητα, κάτι που αποδεικνύεται από την εστίαση σε ανάλογες πρωτοβουλίες από λιανοπωλητές και καταναλωτές· οι τελευταίοι, μάλιστα, δηλώνουν σε ποσοστό 90% ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα σε έναν ηθικό λιανοπωλητή.

Άλλες κυρίαρχες τάσεις στο ελληνικό λιανεμπόριο, σχολιάζουν οι συγγραφείς της έρευνας, αφορούν την υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, την omnichannel προσέγγιση πελατών, το ενδιαφέρον για πληροφορίες που αφορούν τον κύκλο ζωής του προϊόντος, την προτίμηση σε υγιή και οικονομικά προϊόντα και τέλος, τη δοκιμή μη παραδοσιακών τρόπων αγοράς, όπως E-Commerce, Q-Commerce (γρήγορο λιανεμπόριο) και Online-to-Offline Commerce.

Σε κάθε περίπωση, το ελληνικό λιανεμπόριο δείχνει έτοιμο για μια νέα εποχή μετά την πανδημία, κατά την οποία οι τεχνολογικές εξελίξεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και θα επηρεάσουν περαιτέρω και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Τεχνολογίες όπως της Extended Reality (XR), του Blockchain και του 3D-Printing, αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα και της ελληνικής αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.