Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χρηματοδότηση για εταιρείες αεροπορικής κινητικότητας επόμενης γενιάς έφτασε τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Περίπου τα 3/4 των χρημάτων επικεντρώθηκαν στα πιλοτικά αεροσκάφη eVOTL, ενώ τα υπόλοιπα για άλλους τομείς όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα υπερηχητικά ταξίδια. Οι συνολικές επενδύσεις στον συνολικό μελλοντικό χώρο της αεροπορικής κινητικότητας από το 2010 ανέρχονται σε περίπου 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επένδυση 450 εκατομμυρίων δολαρίων της Boeing στην αυτόνομη επιχείρηση ηλεκτρικών αεροταξί Wisk είναι το τελευταίο σημάδι της εισροής κεφαλαίων σε τεχνολογίες που θα μπορούσαν μια μέρα να μεταμορφώσουν την αστική και περιφερειακή κινητικότητα και να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Wisk, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, στοχεύει να αναπτύξει την τελευταία έκδοση του ηλεκτρικού αεροσκάφους κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Μάλιστα, το αεροσκάφος αυτό είναι υποψήφιο να γίνει το πρώτο αυτόνομο, πλήρως ηλεκτρικό επιβατικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ.
Η Beta Technologies είναι μια άλλη εταιρεία ηλεκτρικών αεροσκαφών, με έδρα το Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, η οποία συγκέντρωσε συνολική χρηματοδότηση που ανέρχεται σε σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια. Η Beta στοχεύει να επιτύχει την πιστοποίηση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) έως το 2024 και να μεταμορφώσει την αγορά παράδοσης φορτίων μικρής εμβέλειας, από τη μεταφορά οργάνων για μεταμόσχευση σε ασθενείς έως την πραγματοποίηση παραδόσεων φορτίων.
Διαβάστε επίσης: Το πρόβλημα του last mile delivery
Το πρωτότυπο αεροσκάφος της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε πτητικές δοκιμές, είναι το ALIA-250, που μοιάζει με λιβελούλα. Μπορεί να μεταφέρει έως και 1.400 κιλά φορτίου ή 5 άτομα συν έναν πιλότο. Το συγκεριμένο αεροπλάνο χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα για να φορτίσει μετά από μια πλήρη αποστολή, ενώ η μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι περίπου δύο ώρες.
Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης ένα δίκτυο φόρτισης που λειτουργεί τόσο για τα αεροπλάνα της όσο και για τα ηλεκτρικά οχήματα. Επειδή τα αεροπλάνα απογειώνονται και προσγειώνονται κάθετα, οι σταθμοί δεν περιορίζονται σε παραδοσιακά αεροδρόμια. Τα eVTOL της Beta μπορούν να πετάξουν έως και 250 μίλια με 170 μίλια/ώρα με μία μόνο φόρτιση, ή περίπου 50 μίλια μακρύτερα από την απόσταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέας Υόρκης.
Τα αεροσκάφη της Beta σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν σε ποικίλα πλαίσια. Η United Therapeutics είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε από τη διευθύντρια της Beta και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη και τους φορτιστές για τη μετακίνηση συνθετικών οργάνων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους.
Ακόμα, η UPS έχει παραγγείλει 10 αεροσκάφη με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 140. Έχει επίσης διατηρήσει το δικαίωμα να αγοράσει τους σταθμούς φόρτισης της Beta. Η UPS βλέπει τα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης ως έναν τρόπο να βελτιώσει τις υπηρεσίες σε μικρότερες αγορές, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές της. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αξιολογεί επίσης τα αεροσκάφη της Beta για τη χρήση τους.
Η Beta έχει, βέβαια, αρκετό ανταγωνισμό στον χώρο των eVTOL, από εταιρείες όπως οι Lilium Air Mobility, Joby Aviation και Archer Aviation. Ωστόσο, η Beta ξεχωρίζει για το γεγονός ότι στηρίζεται σε χρηματοδότηση VC και θεσμικούς επενδυτές και εστιάζει στο τμήμα εμπορευμάτων. Πάντως γενικότερα, μια σειρά από νεοσύστατες επιχειρήσεις eVOTL και ηλεκτρικής αεροπορίας μικρών αποστάσεων, καθώς και εταιρείες πτήσεων ευρύτερα, προσελκύουν νέα κεφάλαια μέσω επιχειρηματικών γύρων και εισόδου στο χρηματιστήριο μέσω συμφωνιών SPAC.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς τα ηλεκτρικά αεροπλάνα φορτίου με δυνατότητες κάθετης απογείωσης και προσγείωσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν εταιρείες όπως η FedEx, το Amazon και η Walmart να μεταφέρουν τα εμπορεύματα μεταξύ των αποθηκών με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Το μειονέκτημα είναι ότι οι μπαταρίες είναι ογκώδεις και βαριές και απορροφούν πολλή ενέργεια μόνο για την απογείωση και την προσγείωση. Αυτό μειώνει την εμβέλεια πτήσης τους και την ποσότητα του φορτίου που μπορούν να μεταφέρουν. Έτσι, το μυστικό της επιτυχίας είναι η εξισορρόπηση των συμβιβασμών μεταξύ ωφέλιμου φορτίου και ισχύος.
Οι αναλυτές βλέπουν μια μεγάλη αγορά για την ηλεκτρική αεροπορία, αν και η ευρεία χρήση ηλεκτρικών αεροταξί και άλλων οχημάτων, αν συμβεί, απέχει χρόνια και τα αεροσκάφη των εταιρειών χρειάζονται ακόμα εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Στο μεταξύ, οι αναλυτές της PitchBook βλέπουν ότι η παγκόσμια αγορά των επιβατικών αεροταξί θα φτάσει σε έσοδα άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2035.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.