22 Δεκ 2024
READING

H άνοδος της διαφήμισης στο gaming

5 MIN READ

H άνοδος της διαφήμισης στο gaming

H άνοδος της διαφήμισης στο gaming

Το ότι το gaming, σε κάθε είδους φορμά, αναπτύσσεται ραγδαία, είναι κάτι που θεωρείται περιττό να αναφερθεί. Πρόκειται εδώ και χρόνια για μια γιγαντιαία βιομηχανία, που ξεπερνά σε αξία τη βιομηχανία της διασκέδασης και της μουσικής μαζί, η οποία πλέον προσελκύει κάθε είδους κοινό, και όπου τα brands προσπαθούν να αποκτήσουν μια ηχηρή παρουσία.

Γιατί οι μάρκες έχουν συνειδητοποποιήσει ότι το online gaming, όπου οι παίκτες περιφέρονται με τα άβατάρ τους μέσα στο virtual περιβάλλον του παιχνιδιού, αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του metaverse, του ψηφιακού μετασύμπαντος που οι εταιρείες, με πρώτη και καλύτερη τη Meta, επιμένουν ότι θα αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε στην καθημερινότητά μας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι brands όπως η Nike στήνουν ολόκληρους ψηφιακά επισκέψιμους κόσμους – τη Nikeland, στην περίπτωσή της -, μέσα σε πλατφόρμες δημοφιλείς στους gamers, όπως είναι το Roblox. Ούτε ότι fashion brands όπως η Gucci, προσπαθούν να καθιερωθoύν ως αγαπημένες μάρκες των gamers, όταν αναζητούν skins ή virtual ρούχα για να ντύσουν τα άβατάρ τους.

Αλλά εκτός από την προώθηση μέσα από δυναμικές ενέργειες στο ίδιο το περιβάλλον των παιχνιδιών, ένα δελεαστικό μέσο για τις μάρκες είναι η διαφήμιση μέσα στο παιχνίδι, περίπου με τον τρόπο με τον οποίο θα διαφημίζονταν στον πραγματικό κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να τοποθετούν billboards με αφίσες μέσα στο περιβάλλον του παιχνιδιού, που μπορεί να βλέπει το άβαταρ του παίκτη όπως περιηγείται μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Ή να προβάλλουν βίντεο, σε διάφορα μέσα που εντάσσονται μεσα στο παιχνίδι, όπως billboards ή οθόνες τηλεόρασης. Έχουν ακόμα τη δυνατότητα να δημιουργούν pop-ups, περίπου όπως συμβαίνει με τα pop-ups που εμφανίζονται στην οθόνη μας όταν περιηγούμαστε στο ίντερνετ, να φτιάχνουν διαφημίσεις που εμφανίζονται μεταξύ των levels του παιχνιδιού, ακόμα και να εντάσσουν μέσα στο παιχνίδι διαφημίσεις ανταμοιβής, δηλαδή διαφημίσεις που, αν ο παίκτης τις παρακολουθήσει ολόκληρες, μπορεί να κερδίσει πόντους, ζωές και άλλα ανάλογα προνόμια που αφορούν τον χαρακτήρα του μέσα στο παιχνίδι.

Παρέχει λοιπόν το gaming, καθώς γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, τη δυνατότητα στις μάρκες να προσεγγίσουν ένα πολύ διευρυμένο δημογραφικά κοινό. Από την άλλη, το gaming έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται πλέον με τους όρους που λειτουργεί η βιομηχανία της διασκέδασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Netflix δίνει μεγάλη έμφαση τελευταία στον χώρο αυτό, και ήδη προσφέρει πλούσιες επιλογές mobile gaming, ενώ έχει λανσάρει στην πλατφόρμα του και σειρές που είναι διαδραστικές, ενέχοντας το στοιχείο του παιχνιδιού.

Εν τω μεταξύ, μία από τις μεγαλύτερες ειδήσεις στον χώρο το τελευταίο διάστημα ήταν η εξαγορά – μαμούθ του θρυλικού δημιουργού παιχνιδιών, Activision Blizzard – που υπογράφει τίτλους όπως Call of Duty, World of Warcraft και Candy Crush -, από τη Microsoft, η οποία φαίνεται ότι θέλει να κυριαρχήσει στον χώρο, δημιουργώντας έναν πλούσιο κατάλογο παιχνιδιών τα οποία οι gamers θα μπορούν να παίζουν με συνδρομή, ανεξαρτήτως κονσόλας – με τη λογική δηλαδή που λειτουργεί η παρακολούθηση ταινιών και σειρών με streaming.

Με τόσο μεγάλο κοινό και τέτοια ευελιξία, είναι λογικό να υπάρχει ενδιαφέρον από τα brands, που τώρα βρίσκονται σε ένα στάδιο διαμόρφωσης της στρατηγικής τους όσον αφορά την παρουσία τους στον χώρο, λειτουργώντας δηλαδή αναγνωριστικά και δοκιμάζοντας διάφορα μέσα και τρόπους να υπάρξουν διαφημιστικά στα διάφορα φορμά του gaming.

Οι κονσόλες

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες κάνουν το δικό τους άνοιγμα προς τους διαφημιστές, θέλοντας από τη μία να εμπλουτίσουν το ενδιαφέρον του κοινού και των brands, αφετέρου να ενισχύσουν τους developers των παιχνιδιών. Έτσι, πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε από τον Business Insider ότι η Microsoft σκοπεύει να εισαγάγει διαφημίσεις στην πλατφόρμα της X-Box, στα δωρεάν παιχνίδια της, και λίγο αργότερα, η ίδια είδηση κυκλοφόρησε για τη Sony και το PlayStation.

Διαβάστε ακόμα: O πόλεμος των παιχνιδιών: γιατί οι πωλήσεις του Playstation πέφτουν

Oι διαφημίσεις αυτές, που θα εμφανίζονται μέσα στο παιχνίδι, στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα έσοδο για τους δημιουργούς των παιχνιδιών, ώστε να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν να δημιουργούν παιχνίδια που μπορεί κανείς να παίξει δωρεάν στις κονσόλες. Παράλληλα, όμως, οι διαφημίσεις στις κονσόλες είναι και ένας τρόπος να προσεγγιστεί ένα πολύ νεαρό ηλικιακά καταναλωτικό κοινό, το οποίο τα brands είναι δύσκολο να βρουν αλλού.

Η Microsoft, που προγραμματίζει να λανσάρει αυτήν τη δυνατότητα μέσα στη χρονιά, δε σκοπεύει μάλιστα να κρατά μερίδιο από τα έσοδα των διαφημίσεων. Δεν είναι σαφές ωστόσο αν και η Sony θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να χρεώνει τους διαφημιστές και τους δημιουργούς για τη χρήση των δεδομένων των παικτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η προσέγγιση της Microsoft θα είναι προσεκτική, καθώς στα παιχνίδια υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι gamers να ενοχληθούν από τις διαφημίσεις. Γι’ αυτό το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσει ένα κλειστό marketplace, για επιλεγμένα brands, ώστε να μη διακόπτεται ενοχλητικά το παιχνίδι.

Αν και η ανάπτυξη είναι ήδη τεράστια σε όλα τα φορμά, το πεδίο ακόμα τώρα εξερευνάται από τα brands, που ενδεχομένως να διστάζουν να συνδέσουν το όνομά τους με παιχνίδια που περιλαμβάνουν πολλή βία. Ο αντίλογος των διαφημιστών εδώ είναι ότι η βία σε ένα παιχνίδι δε διαφέρει από τη βία σε μια ταινία – blockbuster, στην οποία μάλιστα τα brands επιδιώκουν να προβληθούν.

Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί, από τη μία ώστε να μην αλλοιωθεί η αυθεντικότητα του παιχνιδιού και χαθεί η εμπειρία των παικτών, από την άλλη να είναι ικανοποιημένα από την προβολή τους τα brands, ώστε να υπάρχει το αναμενόμενο έσοδο για τους κατασκευαστές και τους developers.

Με πληροφορίες από The Verge και Business Insider
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.