H έμφαση που δίνει το τελευταίο διάστημα η Levi’s στην ανάπτυξη του DTC (Direct-To-Consumer) μοντέλου λειτουργίας φαίνεται ότι αποδίδει εξαιρετικά για το brand, που ήδη από την περασμένη χρονιά σημειώνει εκρηκτική άνοδο στις πωλήσεις του στα καταστήματα που διαχειρίζεται το ίδιο αλλά και στο ηλεκτρονικό του κατάστημα, ενώ το 2021 έκλεισε με άνοδο 29% στα έσοδά του, σε σχέση με το 2020, και ισοφαρίζοντας το 2019.
Το επόμενο μεγάλο βήμα του αμερικανικού brand κινείται στην ίδια νοοτροπία της απόκτησης καλύτερου ελέγχου των δραστηριοτήτων του. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου κέντρου διανομής στη Γερμανία, στην πόλη Ντόρστεν, που θα του δώσει τη δυνατότητα να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τη διανομή του στην Ευρώπη.
Το κέντρο, που χτίζεται τώρα, θα είναι ένα logistics hub φτιαγμένο με συνέπεια στις αρχές της βιωσιμότητας, θα είναι έτοιμο το 2024 και σε πλήρη λειτουργία το 2026. Ο αντιπρόεδρος διανομής και logistics της Levi’s για την Ευρώπη, τη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Torsten Müll, μιλώντας στο Fashion United, σημειώνει ότι το νέο κέντρο φιλοδοξεί να γίνει ένα πρότυπο βιωσιμότητας, που θα ενισχύσει την τοπική αγορά εργασίας και θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες του brand στην Ευρώπη. Από εκεί θα φεύγουν για τις γύρω αγορές περίπου 55 εκατομύρια κομμάτια Levi’s.
Διαβάστε ακόμα: Πώς η Levi’s κατάφερε να βγει από την πανδημία
H ανοδική πορεία του brand τα τελευταία χρόνια δημιούργησε την ανάγκη για μεγαλύτερη αποθηκευτική δυνατότητα και καλύτερη οργάνωση της διανομής. Το project εντάσσεται στην omnichannel στρατηγική του brand, που θέλει να «ορίζει μόνο του τη μοίρα του», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Müll, ώστε να μπορεί να συνδυάζει την ευελιξία, έχοντας τον έλεγχο όλων των σταδίων και των καναλιών της δραστηριότητας της εταιρείας, με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Έτσι το brand αναβαθμίζεται σε μεγέθη που του επιτρέπουν να διεκπεραιώνει όλα όσα χρειάζεται μόνο του.
Χάρη στο νέο κέντρο διανομής, ενισχύονται οι αποθηκευτικές ικανότητες της Levi’s στην Ευρώπη, ενώ θα μπορούν να ελέγχονται και να καλύπτονται οι ανάγκες των αποθεμάτων των καταστημάτων πιο αποτελεσματικά, και να βρίσκουν οι καταναλωτές αυτό που θέλουν, όταν το θέλουν. Το μέγεθος του hub και η ταχύτητα με την οποία θα μπορεί να επεξεργάζεται τις παραγγελίες εδραιώνουν αυτήν την omnichannel στρατηγική, που απλοποιεί και ουσιαστικά συντομεύει την εφοδιαστική αλυσίδα της Levi’s.
Επιπλέον, το κέντρο του Ντόρστεν υιοθετεί τις αρχές της βιωσιμότητας σε όλο το εύρος της λειτουργίας του. Θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά και γεωθερμική ενέργεια, αλλά και το νερό της βροχής για χρήσεις όπως τα καζανάκια μέσα στο κτίριο. Θα χρησιμοποιηθούν ακόμα φιλικά προς το περιβάλλον οικοδομικά υλικά, αλλά και για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων θα υιοθετηθούν εργονομικές και βιώσιμες πρακτικές. Στόχος είναι η Levi’s για αυτό το κέντρο να κερδίσει πιστοποίηση WELL, ένα πρότυπο που μετρά τον αντίκτυπο που έχουν οι εγκαταστάσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ευημερία.
Το πλάνο της Levi’s αποτελεί απόδειξη της ανάπτυξής της αλλά μπορεί και να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας νέας φιλοσοφίας που φαίνεται να υιοθετούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η βιώσιμη ένταξη στο περιβάλλον και την κοινότητα μοιάζει πλέον να γίνεται σημαντική προτεραιότητα, πέρα από τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται εξάλλου για απαίτηση που έχουν από αυτές τόσο οι διεθνείς οργανισμοί όσο και το καταναλωτικό κοινό, που πλέον εκτιμά και επιβραβεύει brands που επιδεικνύουν μια πιο υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον. H Levi’s έχει δείξει την πρόθεσή της προχωρώντας και την έρευνά της για την ανάπτυξη ανακυκλωμένων ινών, που ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στα διάσημα 501 παντελόνια της.
Τώρα, με αυτό το κέντρο, δείχνει ότι έχει αγκαλιάσει αποφασιστικά και την DTC στρατηγική πωλήσεων, αλλά και τη στροφή σε ένα μοντέλο μιας αλυσίδας εφοδιασμού πιο ανεξάρτητης και περισσότερο ελεγχόμενης από την ίδια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αλλάζει τα σχέδια της εταιρείας για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ευρώπη. Η Levi’s έχει σταματήσει προς το παρόν να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, όπως και πολλά άλλα brands, ενώ προσφέρει βοήθεια στέλνοντας ρούχα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και μέσω προγραμμάτων δωρεών σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Συνεργάζεται ακόμα με διεθνείς φιλανθρωπικούς οργανισμούς για την αποστολή ρούχων σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στα camps των προσφύγων στην Ελλάδα.
Mε πληροφορίες από το Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.